Lintujen kevätmuutto alkanut Pirkanmaalla

Nokialla ja Kangasalla tehtiin havainto pohjoista kohti muuttavasta piekanasta suotuisan muuttosään ansiosta. Kuva: Jukka T. Helin

Keväinen ja sopivan tuulinen sää sai maakotkat muuttamaan Pirkanmaan taivaalla kohti pohjoista ja koillista. Maakotkien muutto alkaa aikaisin – heti, kun säätilanne sen sallii. Torstain ja sunnuntain välisenä aikana (14.–17.2.) Pirkanmaalta ilmoitettiin ainakin 20 muuttavaa maakotkaa ja kaksi lähinnä paikalliseksi tulkittua maakotkaa. Pirkanmaan valtakunnallisesti tunnettu kotkien muuttoreitti kulkee Sastamalasta Nokian Taivalkunnan ylitse. Toinen mainio paikka tähystellä kotkia on Valkeakoskella Linnasten peltoaukealla. Muuttavia maakotkia voi havaita kuitenkin koko Pirkanmaan alueella.

Nuoria maakotkia kiertelee muuttoaikaan maamme eteläosissa. Huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana nuoret kotkat voivat kierrellä Skandinaviassa ja jopa Kaakkois-Euroopassa asti. Vanhat aikuiset kotkat pyrkivät pysyttelemään lähellä pesimäpaikkojaan.

Nokialla ja Kangasalla tehtiin havainto pohjoista kohti muuttavasta piekanasta suotuisan muuttosään ansiosta. Pitkin talvea maakunnassa on kierrellyt ja ollut paikallisina kymmenittäin merikotkia. Tiira-lintutietopalveluun on ilmoitettu Lempäälästä Pyhäjärven Säijänselältä 17. helmikuuta yhteensä 31 merikotkaa. Merikotkat ovat alkaneet oleskella talviaikaan Pyhäjärven alueella osittain sen vuoksi, koska haaskaruokinnat on lopetettu rannikolta. Kalastajat ovat jättäneet roskakalaa ja perkuujätteitä kotkille ravinnoksi.

Nokian Taivalkunnassa Alasenlahden pelloilla tehtiin havainnot yhteensä kolmesta aikaisesta muuttavasta kiurusta. Pirkanmaan kautta pohjoiseen muuttavia pulmusia alkaa myös näkyä. Pulmushavaintoja on Lempäälästä ja Sastamalasta.

Muuttavia maakotkia voi havaita kuitenkin koko Pirkanmaan alueella. Kuva: Jukka T. Helin

Kevät näkyy myös siinä, että pöllöjen soidin on alkanut tai on alkamassa. Nyt kannattaa lähteä tyyneen yöhön kuuntelemaan, jos pöllöt olisivat huhuilemassa. Tosin ainakin osassa Pirkanmaata (etenkin itäosissa) on tietojen mukaan varsin huono myyrätilanne. Näin ollen pöllöjen soidinaktiivisuus ja pesimisen aloittaminen ovat vielä hieman arvoituksellisia asioita.

Heti, kun säät muuttuvat keväisiksi ja järvien sulat laajentuvat, lokkeja alkaa saapua kuuluttamaan kevättä. Akaasta Jumusen rannoilta on laskettu pari päivää sitten 85 harmaalokkia ja 12 merilokkia. Nokialla Kulovedellä havaittiin 19. helmikuuta jo aikuispukuinen kalalokki. Isokoskeloiden, telkkien ja laulujoutsenten määrät alkavat kasvaa.

Tampereella Tuomiokirkonpuistossa on jo pitempään viihtynyt mustavaris varisten joukossa. Nyt mustavaris on saanut seurakseen toisen mustavariksen. Mustavariksesta on joitakin talvihavaintoja Pirkanmaalta aikaisemmilta talvilta.

Talvehtimaan jääneet linnut ovat aloittelemassa kevätlauluaan. Mustarastaat, tiaiset, punatulkut ja viherpeipot ovat laulaneet jo pitkään, mutta viime sunnuntaina Nokialla Siurossa yritti jo paikalla talvehtinut koiraspeippo viritellä laulua.

 

Jukka T. Helin