Pirkanmaalla kerättiin vuodessa talteen yli miljoona kiloa vaarallisia jätteitä

Kodin jätekatos ei ole oikea paikka vaarallisille jätteille. Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto

Pirkanmaan Jätehuolto vastaanotti vuonna 2018 kodin ja yritysten vaarallisia jätteitä 1,3 miljoonaa kiloa.

Kodin vaarallisten jätteiden vastaanotto on maksutonta ja jätteitä vastaanotetaan 20 jäteasemalla, kahdessa jätekeskuksessa, 380 Repe ja Romu -pysäkillä sekä seitsemässä vaarallisten jätteiden kontissa.

Yritysten vaarallisten jätteiden vastaanotto on maksullista ja yrityksiä palvelee vaarallisten jätteiden asema Tarastenjärvellä sekä noutopalvelu. Kerätyt vaaralliset jätteet lajiteltiin ja pakattiin ja lähetettiin turvalliseen jatkokäsittelyyn.

Kodin jäteastiaan livahtaa yhä vaarallisia jätteitä. Sekajätepussien koostumustutkimusten mukaan kuitenkin vain prosentti sisällöstä on vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavaa. Meneillään olevan valtakunnallisen tiedotuskampanjan tarkoituksena on parantaa tulosta entisestään.

Vaarallinen jäte on jätettä, joka kemiallisen tai muun ominaisuutensa takia aiheuttaa väärään paikkaan joutuessaan vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Kodin kaappien, varaston tai autotallin kätköistä voi löytyä energiansäästölamppuja, akkuja, tärpättiä, asetonia, bensiiniä, lääkkeitä, jäteöljyä, öljynsuodattimia, maalia, liimaa, lakkaa, puunsuoja-aineita, emäksisiä pesuaineita, torjunta-aineita, paristoja, happoja ja aerosoleja, joille ei käyttöä enää ole. Vaaraa on turha säilöä kotona. Viemäri tai kodin jätekatos eivät myöskään ole oikeita paikkoja vaarallisille jätteille.

 

Kotien vaarallisia jätteitä otetaan vastan muun muassa Repe ja Romu -pysäkeillä Lempäälässä ja Vesilahdessa. Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto

Varoitusmerkillä merkityt ovat aina vaarallista jätettä. Vaarallisen jätteen vastaanottopaikkoja Suomessa on yli 400. Vaarallisten jätteiden kiertäviä keräyksiä on yli 2 000 pysäkillä ympäri Suomea.

Yli 800 apteekissa eri puolilla Suomea vastaanotetaan vanhentuneita ja käyttämättä jääneitä lääkkeitä sekä elohopeakuumemittareita. Kuntien jäteyhtiöt vastaavat lääkejätteiden keräyksen ja käsittelyn kustannuksista.

Suomessa on yli 13 000 paristojen ja pienakkujen vastaanottopaikkaa. Monen lähikaupan tuulikaapista löytyykin punamusta paristojen keräyslaatikko. Oikosulku- ja palovaaran välttämiseksi paristojen navat on hyvä teipata ja etenkin litiumakkujen navat suojata.

Myös lyijyakkujen arvokkaat raaka-aineet on hyvä saada kiertoon sekä niiden vaaralliset aineet turvallisesti talteen. Lyijyakuilla on 1 300 vastaanottopaikkaa eri puolilla Suomea.