Juha Kuisman sananparsia käsitelleeseen kolumniin: luurata kuvaa piian työtehtävää

Huhtikuun 3. päivän LVS:ssä Juha Kuisma kirjoitti hauskasti sananparsista. Entisenä itä-satakuntalaisena, nykyisenä länsi-satakuntalaisena, eli lempääläisenä, haluan oikaista sanonnan ”Tarttis nukkua, mutta tarttis luuratakkin” merkityksen. Luurata, eli luutata, eli luututa, ei tarkoita kulkua kylillä ja poikain vilkuilemista, vaan ilmiselvästi piian työtehtäviin kuuluvaa lattian harjaamista tai kostealla kankaalla pyyhkimistä. Sanonta kuvaa siis kovaa työmoraalia väsymyksestä huolimatta, kuitenkin sarkastiseen sävyyn: piialla ei tässä tapauksessa ole aikomustakaan tarttua mainittuun työhön.

Juha Tulonen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?