Ridibundus on tullut – kosteikkojen avainlaji saapui taas Ahtialanjärvelle

Lehtopöllöillä jo poikasia

Metsähanhien ja tundrahanhien sekaparvi taittaa muuttomatkaa kohti Venäjän tundraa. Tundrahanhen tuntomerkit, valkoinen otsakilpi ja mustat vatsalaikut erottaa ne metsähanhesta. Kuva: Timo Palomäki

Riemukas kirkuvaääninen naurulokki (Larus ridibundus) palasi Ahtialanjärven Lokkisaaren pesimäpaikoille. Hiljaista hetkeä ei enää ole. Linnun ääni saattaa ärsyttää, mutta pesinnät ovat yleensä ohi jo kesäkuussa, ja vanhat linnut lähtevät syysmuutolle Länsi-Eurooppaan yllättävän aikaisin, jo kesäkuun lopulla.

Asko Puron Hämeenkyrössä rengastama naurulokki lensi aina Yhdysvaltain Texasiin saakka. Löytö on maamme linnuista läntisin.

Naurulokki on äärimmäisen tärkeä kosteikkojen avainlaji, jonka yhdyskunnan tarjoamaan suojaan nokikanat, silkkiuikut ja sotkat hakeutuvat. Naurulokki puolustaa joukkovoimalla yhdyskuntiaan munarosvoilta.

Ahtialanjärvellä laskettiin Pirkanmaan suurimmassa naurulokkiyhdyskunnassa vuonna 2014 peräti 3 114 paria.

 

Heikki Vainio, 80 v., saapui Akaasta seuraamaan Ahtialanjärven Lokkisaareen saapuneita 500 naurulokkia, 200 hanhea ja kymmeniä vesilintuja. Linnut laittavat liikkeelle ja pitävät mielen virkeänä. Lokkisaari on taas täynnä ääntä ja elämää. Kuva: Hannu Järvinen

Huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna seurasimme Ahtialanjärven elämää Virta-tornista virkeän 80-vuotiaan Heikki Vainion kanssa. Hän oli tullut Akaasta katsomaan kevään edistymistä.

Lokkisaaressa varasi pesimäpaikkojaan jo ainakin 500 naurulokkia, neljä kanadanhanhea ja sulan reunalla lepäili 200 metsä- ja tundrahanhea, joilla on vielä pitkä matka Luoteis-Venäjälle ja Siperian tundralle.

Jo puoliksi sulassa järvessä laskimme seitsemän erittäin uhanalaista nokikanaa, kaksi äärimmäisen uhanalaista punasotkaa, kolme uivelokoirasta, kymmeniä telkkiä ja sinisorsia, ensimmäiset silkkiuikut…

 

Kevät on ollut todellista hanhijuhlaa.

Tundrahanhi on suuri yllättäjä, sillä normaalisti tundrahanhia ei keväisin sisämaassa paljon näy. Pirkanmaalla tundrahanhia on havaittu muuttavina ja lepäilevinä satamäärin sekä useita tuhansia taiga- ja tundrametsähanhia. Tundrahanhen lähimmät pesimäalueet ovat Luoteis-Venäjällä ja Siperiassa.

 

Vesilahden kierroksella 5. huhtikuuta laskimme Jani Vastamäen kanssa Laukon ja Hinsalan tulvaniityillä lähes 300 sinisorsaa, 14 tavia, haapanaparin sekä Laukon lammikoilta 21 kanadanhanhea.

Laukossa ja Hinsalassa kottaraiset rakensivat pesiään kymmeniin pönttöihin, joita Mikko Honkiniemi on asentanut pellon reunapuihin. Kottaraisia löytyi ilahduttavasti 44 yksilöä myös Kahnalasta.

Vakkalan pelloilla laskin 16 räkättirastasta ja kaksi punakylkirastasta lukuisten töyhtöhyyppien ja sepelkyyhkyjen lisäksi.

 

Keijo Ruuskanen ilmoitti Lempäälästä tosi yllätyksen. Tarkastaessaan tekemänsä sääksen tekopesän kuntoa pesästä lähti lentoon yllättäen sääksi, tavattoman aikaisin 31. maaliskuuta. Havainto oli Pirkanmaan aikaisin ja ensimmäinen Ruuskasen havainto sääksestä maaliskuulta.

Parasta oli tietysti, että sääksi oli palannut onnistuneesti pitkältä muuttomatkaltaan Keski- Afrikasta vanhalle pesälleen.  Ja vielä parempi oli, että parin puolisokin palasi samalle pesälle 5. huhtikuuta.

Sääkset talvehtivat erillään toisistaan Guineanlahden rantavaltioissa ja taittavat yksin yli 6 000 kilometrin syys- ja kevätmuuttomatkansa, ilman gps:ää. On helppo kuvitella sääksiparin tunteita, kun ne tapaavat toisensa taas seitsemän kuukauden eron jälkeen vanhalla pesällä, lentävät riemuiten soidinta taivaalla ja aloittavat heti vanhan pesän kunnostuksen talven jäljiltä kantamalla suureen risulinnaansa paksuja kelo-oksia.

Sääksen kalastusta syöksysukeltamalla on hauska ja helppo seurata Ahtialanjärven Virta-tornista sekä Pohtiolammen sääksikeskuksessa.

Rengastajia mietityttävät merikotkat. Yksi merikotka on vallannut sääksen risulinnan omaksi pesäkseen ja jos tällainen toiminta lisääntyy, sääksellä voi olla vaikeuksia merikotkan kanssa. Sääksen poikasetkin ovat männyn latvapesissään kuin tarjottimella merikotkalle.

 

Kirkuvaääninen naurulokki on äärimmäisen tärkeä kosteikkojen avainlaji, jonka yhdyskunnan suojiin hakeutuvat pesimään sotkat, silkkiuikut ja nokikanat. Ahtialanjärvellä on laskettu Pirkanmaan suurin yhdyskunta, 3 114 paria. Kuva: Timo Palomäki

Vaikka suurin osa muuttolinnuistamme on vielä palaamatta, osalla linnuistamme pesintä on jo pitkällä.  Merikotkat ja korpit hautovat pesissään ja huuhkajallakin oli kolme munaa jo haudottavanaan kuun vaihteessa.

Pöllön pönttöjen ensi tarkastuksissa 3. huhtikuuta lehtopöllöillä oli pesäpöntöissä jo yhdeksän vuorokauden ikäinen untuvapallero. Kun lehtopöllön haudonta-aika, neljä viikkoa, tiedetään tarkasti, lehtopöllömamma oli pyöräyttänyt ensimmäisen munansa jo 25. helmikuuta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.