Aimalan naulat myyntiin ja päre kainalossa ikkunakierrokselle

Lempäälä-Seura kerää päreeseen kiinnitettyjen Aimalan naulojen myynnillä rahoitusta jatkokaivauksille Aimalassa.

Lauantaina 11. toukokuuta alkaa Aimalan naulojen myynti Vanhalla asemalla Lempäälässä. Naula on kopio arkeologisesta löydöstä toukokuulta 2017 ja Lempäälä-Seura myy sitä jatkokaivausten rahoittamiseksi.

Kaksi vuotta sitten Turun yliopiston arkeologiryhmä ja vapaaehtoiskaivajat etsivät näyttöä muinaisesta kirkosta, josta perimätieto kertoo. Itse rakennuksesta ei vielä löytynyt merkkiä, mutta löydetyt haudat ilmaisivat, että kirkko on ollut jossain vieressä.

Kaivauksissa löytyi myös useita pikkuesineitä ja sellaisten palasia eri ajoilta. Merkittävimpiä löytöjä oli irrallinen taottu rautanaula. Mahdollista on, että se on kuulunut itse kirkkorakennukseen.

Käsin taotun ja tervattuun päreeseen kiinnitetyn naulan kääntöpuolella on selostus ja juokseva numero.

Julkistustilaisuudessa kuullaan arkeologi Juha Ruohosen puheenvuoro sekä kansanruno Tarikan Pirkitasta Eeva Petäkosken esittämänä.

Lempäälä-Seura järjestämällä kiertokävelyllä kierretään Kirsti Isotalon opastamana ihailemassa Lempoisten vanhojen taloja ja varsinkin niiden ikkunoita. Noin tunnin kierros, joka päättyy Uotin luontaiskylpylään, liittyy tänä vuonna ensimmäistä kertaa vietettävään kansalliseen ikkunapäivään. Päivän tarkoitus on kiinnittää huomiota vanhojen ikkunoiden arvoon ja huoltoon.

 

Lue myös:

Tarinat Aimalan kirkosta ovat totta