Osa Sääksjärven koulusta aiotaan purkaa sisäilmaongelman vuoksi. – ”Kaikkien oppilaiden oireetonta koulunkäyntiä ei pystytä takaamaan.” Peräti 130 huolestunutta vanhempaa saapui tiedotustilaisuuteen

Sääksjärven koulun osia suunnitellaan purettaviksi. Pahiten ovat vaurioituneet pienten lasten tilat.

Sääksjärven koululla pidettiin 8. toukokuuta koululaisten vanhemmille suunnattu tiedotus- ja kyselytilaisuus sisäilmaongelman tuloksista sekä seurauksista. Paikalla oli arviolta 130 henkilöä. Tilanteesta kertoivat ja vanhempien kysymyksiin vastasivat sisäilmatyöryhmän jäsenet, sivistysjohto, koulun johto sekä sisäilmatutkimuksen toteuttaneen Kiwa Inspectan edustajat.

Kysymyksiä oli yleisöllä paljon. Moni koki, että koulun ilmanvaihtojärjestelmän olisi oltava käynnissä jatkuvasti. Tilapalvelupäällikkö Timo Kujanpään mukaan ilmanvaihto on ollut jo elokuusta jatkuvasti päällä, mutta sitä ei hänen mukaansa tarvita rakennukselle vaan ihmisille.

Yleisöstä myös kyseenalaistettiin ilmanvaihdon pitämistä päällä jatkuvasti. Sen epäiltiin tässä tapauksessa myös lisäävän epäpuhtauksien määrää huoneilmassa, epätasapainossa olevan ilmanvaihdon, rakennevuotojen ja vaurioituneiden rakenteiden johdosta.

Sisäilmatutkimuksen valmistumisen myötä koulun vanha osa sekä esikoulurakennus suljetaan odottamaan purku- tai korjauspäätöksiä. Myös jo käytöstä poistetulle, maakuntamuseon suojelussa olevalle vanhalle ruokalarakennukselle haetaan purkulupaa.

Kesän aikana ilmayhteys koulurakennuksen vanhan ja uuden osan välillä katkaistaan. Uuden osan pinnat puhdistetaan. Sen kerrotaan riittävän tässä vaiheessa, sillä mikrobit eivät kasva kovilla pinnoilla. Tämän jälkeen uudemman osan altistumismahdollisuus pienenee ja siellä voidaan työskennellä. Koko lopulle laajennusosalle tehdään korjaussuunnitelma.

Yhdyskuntajohtaja Tiia Levonmaa kuunteli vakavana huolestuneita vanhempia.

Terveystarkastaja sekä työterveys tekevät arvion, kuinka koulurakennuksen uuden puolen tiloissa työskennellään.

– Kaikkien oppilaiden oireetonta koulunkäyntiä ei valitettavasti pystytä takaamaan. Rakennukset ovat sellaisia, joissa yksittäiset henkilöt saattavat oireilla, kuvailee yhdyskuntajohtaja Tiia Levonmaa tilannetta.

Koulun terveydenhoitaja kehoittaa koululaisten vanhempia pitämään oirepäiväkirjaa ja kääntymään tarvittaessa omalääkärin puoleen.

– Koululaisten oireilusta ei lähdetä tekemään erillistä tutkimusta. Henkilöstön oirekyselyn perusteella saadaan isossa koulussa jo luotettavaa tietoa oireilun määrästä. Voimme laatia asiasta kirjallisen tiedoteen koteihin.

– Kokemuksen mukaan oireilun määrä vähenee vähitellen, kun altistuminen loppuu, Levonmaa toteaa.

Suunnitelmissa on siirtää neljä luokkaa koulun vanhasta osasta sekä neljä luokkaa esikoulurakennuksesta väistötiloihin. Ne rakennetaan koulu piha-alueella sijaitsevalle hiekkakentälle. Uusien tilojen on tarkoitus olla käytettävissä jo syyslukukauden alkaessa.

Koulun vs. rehtori Jussi Karjalainen vakuuttaa, että niin koululaisten kuin henkilöstönkin turvallisuudesta huolehditaan.

– Opettajat ovat helpottuneita, että tilanne nyt selvisi ja koetuille oireille löytyy mahdollinen syy, Karjalainen kuvaili.

Opetusta järjestetään keväällä mahdollisimman paljon ulkona. Sivistysjohtaja Nina Lehtinen kertoo eskarilaisten kesähoidon järjestettävän Kuljussa. Liikuntatiloista on Lehtisen mukaan tehty sopimus koulun läheisyydessä sijaitsevan Pikku-Vaparihallin kanssa.

– Uusi yläkoulukin on tulossa Lempäälän keskustaan, mikä helpottaa Sääksjärven yläkoulun oppilasmäärien hallintaa, Nina Lehtinen kertoo.

Pohjakuvan keltaista osaa odottaa purku tai peruskorjaus. Myös rakennuksen muille osille laaditaan korjaussuunnitelma.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.