Sisäilmasta oireita saanut nelosluokkalainen Helmi pelkää loppuelämänsä puolesta – Huolestunut äiti kiteyttää vanhempien tunnot: ”Mietityttää, mitä viisi vuotta näissä tiloissa on saanut aikaan”

Helmi Laitista pelottaa, jos koulun korjaukset eivät poistakaan hänen oireitaan.

Neljäsluokkalainen Sääksjärven koulun oppilas Helmi Laitinen on tullut äitinsä Outi Raskin mukana tiedostustilaisuuteen kuulemaan koulunsa tulevaisuudesta. Äidin mukaan lapsella on esiintynyt selittämätöntä nuhaa, kuumetta, päänsärkyä ja pahoinvointia jo vuosia. Perhe on käynyt lääkärissä mutta sisäilmaongelmien mahdollinen osuus ei ole tullut kenenkään mieleen.

– Koulussa meille ei ole puhuttu mitään ja sitten tuli ihan töks. Tuli olo, miksei ole kerrottu, jos se on ollut tiedossa pidemmän aikaa, Helmi Laitinen kuvailee tunnelmiaan.

Helmi on oireistaan huolimatta kyennyt käymään koulua. Hän kertoo, kuinka hänen on ollut vaikeaa hengittää.

– Kun en saa happea, yritän hengittää mahdollisimman syvään.

Helmi osaa kertoa, kuinka hänen on paljon helpompi hengittää loma-aikoina ja kesällä. Nuha ja kaikki sellaiset katoaa, kun alkaa kesäloma. Aika nopeasti ovat oireet kuitenkin syksyllä palanneet. Helmi kertoo tilanteen stressaavan melko paljon.

– Mua pelottaa tulla kouluun, jos sitä ei saada kuntoon eikä meitä siirretä sieltä mihinkään, hän miettii.

– Pelottaa, jos mulle tulee oireita korjaustenkin jälkeen. Joillakin voi olla pahojakin oireita. En haluaisi pilata loppuelämääni, Helmi lisää.

Outi Rask kiteyttää monen koululaisen vanhemman huolen.

– Mietityttää, mitä viisi vuotta näissä tiloissa on saanut aikaiseksi, pohtii Rask.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.