Tiesitkö, että jo yli puolet tamperelaiskodeista on vuokra-asuntoja? Unelmien omakotitalo on nyt postimerkin kokoisella tontilla töröttävä yksitasoinen ja sataneliöinen perusrakennus!

Koti-sana on nyt hyvässä huudossa. 70-vuotias OP Kiinteistökeskus Pirkanmaa Oy on nyt OP Koti Pirkanmaa Oy. Toimitusjohtaja Ari Nikkilä vetoaa asuntojen rakentajiin, jotta he toisivat markkinoille huoneistoja, jotka ilmentäisivät 2020-luvun asumisen odotuksia sekä tarpeita. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Koti-sana on nyt hyvässä huudossa. 70-vuotias OP Kiinteistökeskus Pirkanmaa Oy on nyt OP Koti Pirkanmaa Oy. Toimitusjohtaja Ari Nikkilä vetoaa asuntojen rakentajiin, jotta he toisivat markkinoille huoneistoja, jotka ilmentäisivät 2020-luvun asumisen odotuksia sekä tarpeita. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Suuret ja hulppeat omakotitalot tai pari-, rivi- ja kerrostalohuoneistot eivät ole nyt suuressa huudossa. Nimensä viime viikolla OP Koti Pirkanmaa Oy:ksi muotoilleen kiinteistövälitysyrityksen toimitusjohtaja Ari Nikkilä kuvaa asuntomarkkinoiden eriytyvän voimakkaasti. Ostajat ovat valmiita iskemään euronsa pöytään pienistä, keskeisillä paikoilla sijaitsevista kodeista. Omakotitalosta unelmoivat suosivat postimerkin kokoisella tontilla kököttävää yksitasoista noin sataneliöistä rakennusta.

Suomalaiset ovat ällikällä lyötyjä, kun he seuraavat uutisia asuntojen hintakehityksestä ja arvioita asuntolainojen korkojen liikkeistä.

Yksi trendi on kuitenkin päätä pidempi muita: pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat ovat karanneet käsistä. Moni metropolialueelle haikaileva on joutunut unohtamaan muutto- ja asunnonhankintasuunnitelmansa tähtitieteellisten hintojen takia.

Tampereella tilanne on myönteinen. Asunnot vaihtavat omistajaa. Pyynnit eivät kuitenkaan ole tähtitaivaissa. Myös vuokrakoteihin löytyy asukkaat.

Monella paikkakunnalla asuntokaupan tilanteet vaihtelevat nollakysynnästä kohtuullisen vilkkaaseen asuntokauppaan. Kuumentuneiden asuntomarkkinoiden vastapainona on muuttotappioalueiden realismi, jossa omakotitalosta tai osakehuoneistosta eroon pääsy saattaa olla lähes mahdotonta.

Ihmiset tanssivat nuoralla myös asuntoluottojen korkotason kanssa. Korkojen nousulla pelottelu näyttää kuitenkin välillä olevan ensi sijassa pankkien korkosuojaustuotteiden myynnin edistämistä. Tosiasia on, ettei talouden ylikuumenemista tai voimakasta inflaation nousua ole näkyvissä euroalueella.

Ari Nikkilän mukaan esimerkiksi Suomen Hypoteekkiyhdistys tulee ”virkansa puolesta” säännöllisin välein synkin näkemyksin julkisuuteen.

Nikkilä muistuttaa Pirkanmaan olevankin Suomen parasta toimialuetta kiinteistövälityskaupassa.

– Tampere ja kehyskunnat ovat vahvaa muuttovoittoaluetta, hän perustelee.

– Vetovoima säteilee lisäksi moniin maakunnan kuntiin. Kakkoskaupungeissa on hyvin menestyviä yrityksiä, jotka tarjoavat uusia työpaikkoja.

OP Koti Pirkanmaa toimii myös vuokravälittäjänä. Vuokrauspuolella paiskii hommia peräti viisi henkilöä. Tälläkin sektorilla Tampereen seudulla pyyhkii hyvin. Harva tietää, että Tampereella on jo nyt enemmän vuokra-asujia kuin omistusasujia.

Koko 73-vuotiaalla OP Kodilla on maassamme 43 paikallista yritystä. OP Koti Pirkanmaalla on mittarissaan 70 vuotta. Ari Nikkilä tuntee valtakunnallisen katto-organisaation kautta myös muuttotappiosta kärsivien maakuntien ja kaupunkiseutujen ongelmat. Osuuspankki omine kiinteistövälitysyrityksineen on monella paikkakunnalla ainut uskollinen

– Moni kiinteistövälitysyritys on kuitenkin taantuvillakin alueilla hyvässä vireessä, kun ne ovat monipuolistaneet palvelutarjontaansa. Lisäeuroja tuovat niin isännöinti kuin taloushallintopalvelut.

”Haluaisin nähdä uusia trendejä”

Ari Nikkilän odotukset kohdistuvat nyt voimakkaasti asuntojen rakentajiin.

– Odotan suunnittelijoilta ja rakentajilta täysin ennennäkemättömiä kotitrendejä, jotka vastaisivat 2020-luvun tarpeisiin. Nyt uusista kodeista valtaosa on skandinaavisesti tylsää bulkkitavaraa, hän vetoaa.

– Olisiko moderni koti jotenkin kytköksissä mediaan, tiedonvälitykseen, ict-yhteiskuntaan? Voisiko tarjolla olla 38-neliöisiä kaksioita yksiöiden rinnalla?

Nikkilä muistuttaa, että voimakkaan maalta kaupunkeihin muuton aikoihin 1960- ja 1970-luvuilla kerrostaloihin tehtiin kolmioita ja neliöitä, joiden kokonaisneliömäärä liikkui 60:stä 80:een. Huoneistoissa oli keittiö ja useita makuuhuoneita.

– 1980-luku toi avokeittiöt ja väljät kodit. Ajatuksena oli, että ihmiset kutsuvat ystäviään koteihinsa, että ne ovat kokoontumispaikkoja. Tavoitteena oli yhteisöllisyyden vahvistaminen.

– Esimerkiksi Tampereella suuri osa talouksista on tällä hetkellä yhden ihmisen kattilakuntia. Tampere on myös pienten perheiden kaupunki.

Nikkilä huomauttaa, että viime vuosina suuri osa rakentajista on tehnyt kohteita, joissa on vain yksiöitä.

– Odotan uusia tuulia myös huoneistojen suunnitteluun. Ikuisuuskysymys on esimerkiksi se, että vessanpönttö asennetaan saniteettitiloissa suihkun viereen. Tämä kuvottaa monia.

Miten linnoille käy?

Tampereen kaupunkiseudullekin on kahden viime vuosikymmenen aikana rakennettu varsin paljon linnamaisia omakotitaloja, joiden neliömäärät liikkuvat 200 neliöstä jopa 400 neliöön.

– Hulppeiden omakotitalojen aika on ohi, Ari Nikkilä tietää.

Hänen mukaansa sellainen rakentaja eläisi nyt renessanssia, joka tekisi hyvällä pohjaratkaisulla olevia konstailemattomia omakotitaloja. Lisää vetoa tulisi yksitasoisuudesta ja pikkuruisesta tontista. Sijainnin olisi oltava keskeinen, hyvien kulkuyhteyksien varrella.

– Tällaiset omakotitalot sopivat niin lapsiperheille kuin vanhemmille pariskunnille. Ostajakunta olisi laaja, Nikkilä muistuttaa

Elämänkaareen huomiota

Muistatko ajat, jolloin rivi- ja kerrostalohuoneistoissa asuvat kehuivat yhtiövastikkeen olleen jopa vuosikymmenien ajan samankokoisen?

– Pienellä yhtiövastikkeella rehvastelleet uskoivat asuvansa Suomen parhaissa taloyhtiöissä, Ari Nikkilä muistuttaa.

Vuosikymmenien uran kiinteistövälityksessä tehnyt Nikkilä iloitsee siitä, että ostajien kiinnostus ja tietoisuus taloyhtiöiden vastuullista asioiden hoitoa kohtaan on pompannut täysin uudelle tasolle.

– Isännöinti ja taloyhtiöiden kokonaisvaltainen hoitaminen on siirtynyt ammattilaisten käsiin. Lainsäädäntömme on kehittynyt oikeaan suuntaan. Kiinteistöjen elinkaaresta huolehditaan oikea-aikaisilla huolloilla, korjauksilla ja kunnossapidoilla.

Nostaako raitiotie hintoja?

Tampereen historiallinen raitiotiehanke antaa paljon työtä koko Pirkanmaalle.

Ari Nikkilä on seurannut viimeaikaista keskustelua siitä, että raitiotielinjan varrella olevien asuntojen hinnat kohoaisivat jo lähitulevaisuudessa tuntuvasti.

– En näe mitään perustetta sille, että raitiotie yksin ja suoraan johtaisi joidenkin kohteiden arvon nousuun, hän linjaa.

– Päinvastoin voisin ajatella sillä tavalla, että raitiotielinjasta katsottuna seuraavissa, rauhallisissa ympäristöissä olevat asunnot korjaisivat jonkinlaista hintahyötyä, mutta eivät niidenkään muutokset ole huutavan suuria, hän jatkaa.

– Sammonkadulle on päästy ennenkin bussilla. Eikä se ole vaikuttanut neliöhintoihin!

Koti-termistä kirkastusta

OP-Kiinteistökeskus julkisti viime viikolla uuden brändinsä, joka toi kiinteistövälityksen nimeen koti-termin.

Toimitusjohtaja Ari Nikkilän mukaan uudistus on tervetullut niin 73-vuotiaalle ketjulle kuin 70-vuotiaalle tamperelaiselle yritykselle.

– Nyt koko palvelukokonaisuutemme ammentaa elinvoimansa asumisen ekosysteemistä.

– Koko toiminnan kivijalka on pankki, joka on vankka toimija maamme asuntomarkkinoiden rahoittajana.

Nikkilän mielestä uudistunut nimi kirkastaa toiminnan fokusta.

MATTI PULKKINEN