Teemu Roininen tähtää täysillä Tokion olympialaisiin: ”Antidopingtyön myötä minullakin voi olla sauma”

Teemu Roininen on 27. suomalainen, joka on työntänyt haamutuloksen 200 kiloa. Kuva: Jaarli Prkkiö

Lempäälän Kisan painonnostohirmu Teemu Roininen on kokenut arvokisakävijä, MM- ja EM-kisoja on vyöllä useita. Olympialaiset ovat kuitenkin vielä yhtä astetta kovemmat kinkerit. Pitkäaikainen unelma on päästä nostamaan viiden renkaan kisoissa.

Olet lähdössä heinäkuussa Japaniin, millainen kisareissu on tulossa?

– Tokioon käy matka. Kyseessä on olympiakarsintakilpailu, ja samalla vuoden 2020 Tokion olympialaisten painonnoston esikisa.

Kuinka tosissasi uskot, että kisapaikka olympialaisiin on saavutettavissa?

– Kyllä se mahdollinen on. Muuten en esimerkiksi Tokioon lähtisi, jos en pitäisi kisapaikkaa mahdollisena. Se on siinä rajoilla, todennäköisyyslaskenta ei tosin ole minun puolellani.

Millainen karsintasysteemi olympialaisiin on?

– Olympiarankingiin lasketaan minimissään neljä kisaa vuoden sisään. 14 parasta nostajaa pääsee mukaan. Moni maa saa vain yhden mies- ja yhden naisnostajan kisoihin dopingrikkeiden takia eli monen maan oman sarjani nostaja jää nyt sivuun.

Painonnostossa on viime vuosina puututtu kovemmin dopingiin, ja luuta on lakaissut kovallakin kädellä. Miten tiukentunut linja muuttaa tilannetta olympiakarsintojen osalta?

– Kansainvälisen liiton tekemä antidopingtyö vaikuttaa, ja tekee kisapaikan mahdolliseksi. Isoin sauma on juuri siinä, että dopingvalvonnan myötä edestä tippuu maita pois.

– Ja tokihan täytyy tehdä hyviä tuloksia, jotta paikka irtoaisi.

Painonnoston juniorityö on hyvässä nosteessa Lempäälässä, ja itsekin valmennat sekä aikuisia että nuoria. Mikä on kasvun taustalla?

– On ollut todella tärkeää, että ensin olemme saaneet hyvän määrän valmentajia mukaan. Se on mahdollistanut myös junnumäärän kasvun. Haluamme tarjota kaikille yksilöllistä valmennusta-

– Enemmänkin junioreita voisi olla tulossa, jos valmentajia olisi enemmän. Meillä on hyviä nuoria tulossa, esimerkiksi LeKin painonnostajat Iiris Savolainen ja Teea Jaskari valittiin mukaan seuraavan lukukauden yläkoululeiritykselle.

Hakkarin alasalin uudistetut painonnostotilat saavat kiitosta. Onko jotain parannettavaa?

– Oli hienoa, että alasali saatiin remontoitua, ja toimii nyt paljon paremmin kuin vanha. Kelpaa pitää treenejä ja kisoja. Akustiikkalevyt olisivat kyllä tarpeelliset, salilla on kova meteli, jos kymmenenkin painonnostajaa treenaa ja pudottelee painoja samaan aikaan.

Teemu Roininen tempaisee Pohjoismaiden mestaruuskisoissa 145 kiloa. Kuva: Henri Pakisjärvi