Ihmetyttikö, naurattiko? Nalleperhe ja kukkakimppu tienviitoissa

Nyt on kyllä tuttu tien nimi. Ei vain tule mieleen, missä sen olen nähnyt.

Onko tilanne tuttu? Mahdollinen vastaus on, että olet kuullut hyvin samanlaisen tiennimen, ja mielessäsi nimet menevät sekaisin. Todennäköisesti se toinen tie sijaitsee aivan lähellä.

Lempäälässä ja Vesilahdessa on useampi asuinalue ja talokeskittymä, jossa teiden nimet ovat tietyn teeman mukaisia. Ne muistuttavat paljon toisiaan, ja menevät helposti sekaisin. Usein, kun saman alueen tiennimiä tarkastelee yhdellä kertaa, huomaa huvittuneensa samankaltaisuudesta.

Hyvä kesäaktiviteetti voikin olla hypätä pyöränselkään ja bongata matkanvarrelta hauskoja tienviittoja- ja nimiä.

Lempäälä, Kiviaho. Kuva: Soile Virtanen

Lempäälä:

Kiviahon alueen tiet ovat tunnettuja kukkien nimistä. Kukkatie, Horsmakuja, Ruusutie, Valkovuokontie ja niin edelleen.

Moisionaukealla tiet ovat saaneet innoitusta kalalajeista. Kiiskipolku, Ahvenpolku, Toutainpolku, Haukipolku ja Salakkapolku. Lisäksi kaikkia yhdistää polku-loppuisuus.

Ruskea-ahteella puut ovat vallanneet tienviitat. Kylteistä löytyy Tuomikuja, Mäntytie, Pihlajatie, Lehtopolku, Vaahteratie, Leppätie, Pajukuja ja Kaarnakuja.

Paunun alueelta Sääksjärveltä puolestaan löytyy ihmisten nimiä useammastakin tiennimestä. Laurintie, Pyrynpolku, Artturintie, Kustaankuja.

Kuljusta puolestaan löytyy hyvinkin tarkasti rajattu teidennimistö, erilaisia karhu-muunnoksia on päätynyt tienviittoihin. Nallenpolku, Otsontie, Nallenrinne, Mesikämmentie ja Kontiontie.

Lempäälä, Kulju. Kuva: Soile Virtanen

Hakkarissa on alueen rakennuskantaan hyvin sopien urheiluun liittyviä tiennimiä: Kiekkotie, Keihästie, Mailatie ja Moukaritie.

Vesilahti:

Myös Vesilahdesta löytyy teemoittaisia asuinalueita. Vesilahden Pappilan alueen tiet liittyvät, yllätys yllätys, pappilaan: Pappilantie, Pappilanraitti ja Pappilanranta.

Vesilahden yhtenäiskoulun takana oleva asuinalue on saanut nimiinsä yhteisen nimittäjän rinteestä ja luontosanoista: Petäjärinne, Katajarinne, Aurinkorinne, Kielorinne ja Mansikkarinne.

Vesilahden Kirkonkylä. Kuva: Soile Virtanen