Lämmin alkukesä suosinut hyönteissyöjien pesintöjä – mustaviklo ja suokukko jo syysmuutolla

Järvillä on kaunista katseltavaa joutsenpoikueiden kuoriuduttua kesäkuun alkupäivinä. Kansallislinnun menestystarina jatkuu, sillä viime vuonna Pirkanmaalla varmistettiin 222 laulujoutsenen pesintää. Kuva: Satu Lepomäki

Lämmin alkukesä on suosinut ilahduttavasti hyönteissyöjien pesintöjä, sillä kahden edellisen alkukesän kylmissä säissä moni kirjosieppo- ja tiaispoikue menehtyi hyönteisravinnon puutteeseen.

Nyt tarkastamissani kirjosiepon pönttöpesissä siepoilla on suuret poikueet, kuusi, seitsemän poikasta, joilla siepot paikkaavat edelliskesien kannan pudotusta.

Kesäkuun   pönttöbongaus oli jälleen menestys, sillä 4 694 osallistujaa ilmoitti Birdlifelle 15 707 pesintää pihapiirien linnunpöntöissä. Kärjen muodostivat odotetusti kirjosieppo 5 010 pesinnällä, talitiainen 3 591 ja sinitiainen 3 236 pesinnällä.

Myös varpuskantojen jyrkkä muutos näkyi hyvin pönttöbongauksessa, sillä pikkuvarpusella todettiin 1 252 pönttöpesintää, mutta tutulla kotivarpusellamme enää 173 pesintää.

Lempäälässä 29 osallistujaa ilmoitti 37 pönttöpesintää, Vesilahdessa 10 osallistujaa 28 pönttöpesinnän tiedot.

 

Kotipihamme sinitiaisen poikaset jättivät pesäpönttönsä 6. kesäkuuta, ja samana päivänä ensimmäiset kirjosiepon poikaset kuoriutuivat. Kahdeksasta sinitiaisen munasta maailmalle lähti kuusi poikasta, joita emot ruokkivat vielä muutaman viikon. Sen jälkeen alkaa nuorten sinitinttien uudet, mutta vaarantäyteiset seikkailut, sillä ravintoa on itse löydettävä ja varpushaukkoja ja kissojakin kotipihoilla on varottava.

Järvillä on nyt kaunista katseltavaa, sillä laulujoutsenten viisiviikoinen haudontaurakka on ohi. Vesa Haapaniemi havaitsi Vesilahden Naarvajärvellä joutsenilla kolme untuvikkoa. Myös Ahtialanjärvellä ja Mäyhäjärvellä laulujoutsenten pesintä on onnistunut.

Laulujoutsen menestystarina jatkuu edelleen, sillä viime kesänä Pirkanmaalla todettiin kaikkiaan 222 laulujoutsenen pesintää, joista Lempäälässä oli kolme ja Vesilahdessa neljä.

 

Ensimmäisten kahlaajien syysmuutto on käynnissä jo kesäkuussa. Ahtialanjärvelle saapui pohjoisen soilta kauniita mustaviklonaaraita, jotka jättivät poikasten hoidon koiraitten huoleksi. Koiraat ja nuoret linnut muuttavat Länsi-Afrikkaan heinä-elokuussa. Kuva: Kari Isokivijärvi.

Vaikka kesä on kauneimmillaan, ovat ensimmäiset kahlaajat jo syysmuutolla. Ahtialanjärvelle on saapunut pohjoisen soilta paluumuutollaan jo ensimmäisiä mustavikloja ja suokukkoja.

Juhlapukuinen, sysimusta mustaviklo on kaunis näky kahlaajarannoilla. Mustaviklot saapuvat keväällä hyvin täsmällisesti vapun tienoilla, mutta jo kesäkuun alkupäivinä naaraat jättävät haudonnan loppuosuuden ja poikasten hoidon koiraitten huoleksi ja aloittavat muuttonsa Länsi-Afrikkaan. Koiraat ja nuoret linnut seuraavat perässä heinä-elokuussa.

Myös ensimmäisten töyhtöhyyppien ja kuovinaaraiden syysmuutto on käynnissä jo kesäkuun puolivälissä. Monesti kyseessä ovat pesinnässään epäonnistuneet yksilöt.  Korkealta sinitaivaalta kuuluva haikea ”kui-kui” kertoo kuovien matkaavan lounasta kohti ja kesävierailun olevan niiden osalta ohi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.