12 000 nuorta astuu jälleen armeijan kuuluisiin harmaisiin – Ville Kautto ei usko, että armeija tekee pojasta miehen: ”Eivät ne kaverit sieltä tullessa paljoa ole muuttuneet”

Uusien alokkaiden ensimmäinen päivä kuluu varusteita hakiessa ja talon tavoille tutustuessa. Kuva: Kristian Wallin/Ruotuväki

Astua armeijan harmaisiin. Se lienee yksi kuluneimmista fraaseista, eikä se enää edes pidä paikkaansa. Nykyään varusmiehet kulkevat kurkkusalaateissa eli vihreissä maastopuvuissa.

Saapumiserä 2/19 astelee palvelukseen maanantaina 8. heinäkuuta. 12 000 muun alokkaan joukossa varuskunnan porteista astelee lempääläinen Ville Kautto.

Niin sanottu inttitukka eli yleisen palvelusohjesäännön mukainen hiusmalli tuli alokas Kauton leikattua jo pari päivää ennen lähtöä.

– Malli on noin kahden millin siili, isä sen leikkasi. Ei tarvitse sitten heti ajaa uudestaan, Kautto kertoo.

Kautto palvelee Pirkkalassa Satakunnan lennostossa. Yleisimmät palveluspaikat lempääläisille ja vesilahtelaisille ovat Parolannummi, Pirkkala ja Säkylä. Myös tuttuja on tulossa samaan paikkaan.

– Vielä en tiedä, mihin komppaniaan menen. Melko paljon tuttuja lähdössä myös Pirkkalaan, sen on mukava juttu.

Ville Kautto astumassa pian Puolustusvoimien palvelukseen. Kuva: Ville Kauton kotialbumi

Viime aikoina on armeijaan liittyen puhuttu palvelusajankohdista. Esimerkiksi Varusmiesliitto on ajanut ajankohtien siirtämistä kahdella kuukaudella eteenpäin. Tällä hetkellä saapumiserät aloittavat tammikuussa ja heinäkuussa.

– Minun mielestäni heinäkuu on hyvä aika aloittaa intti. Myöskin kaveripiirissäni ollaan samaa mieltä, en siis muuttaisi, Kautto tuumii.

Ajankohtien siirtämisen taustalla on koulutus ja pääsykokeet. Esimerkiksi tammikuussa aloittavien voi olla vaikea lukea palveluksen aikana kevään kokeisiin, ja silloin välivuosien määrä voi tuplaantua.

– Pääsin itse nyt ylioppilaaksi. En armeijan vuoksi hakenut tosissani korkeakouluihin nyt, ja tulevaisuudessa yksi ajatus olisi lähteä ulkomaille lukemaan kaupallista alaa.

Myös varusmiespalveluksen tasa-arvosta on puhuttu, ja jotkut ovat ehdottaneet naisille vastaavanlaista kansalaispalvelusta tai mallia, jossa miehistä ja naisista valittaisiin sopivimmat ja halukkaimmat palvelukseen.

– Onhan se sinänsä epätasa-arvoinen tekijä, kun vain miehille intti on pakollinen. En sen enempää asiaan osaa ottaa kantaa. Toisaalta, eihän se kuusi kuukautta kovin pitkä aika lopulta ole.

Kuinka pitkään Kautto haluaisi armeijan palveluksessa viettää?

– En ole vielä ihan varma, se selviää, kun näkee millainen meininki on.

Onko armeija sitten Kauton mielestä nykypäivänä enää ajan hermoilla?

– Suhtaudun armeijan käymiseen vähän ristiriitaisesti, en ole varma onko kuinka paljon hyötyä, että Suomella on niin suuri reservi. Hyökkäyksen tullessa luulisin sen olevan kuitenkin enemmän kyber-iskun kaltainen.

 

Kun vanhemmat ikäluokat käyvät armeijan, kuulevat nuoremmat varmasti myös huhuja ja tarinoita. Kurin käsite on omanlaisensa legenda, joskin nykyään simputus ja suoranainen kiusanteko on vähentynyt ja siihen puututaan paremmin.

– Veikkaan kyllä, että kuri tulee olemaan aika tiukkaa. Kunhan ei itse pelleile, niin en usko, että se on mikään ongelma itselleni. Ei kyllä jännitä lähteminen yhtään.

Toinen inttifraasi on, että armeija tekee pojista miehiä ja tytöistä naisia. Mitä mieltä Kautto on siitä?

– Kun olet intin käyneitä jätkiä katsellut, niin eivät he ole siellä paljoa muuttuneet. En kyllä usko tähän lauseeseen enää.