Linturetkellä: Uhanalaisia nokikanoja näkyi kymmenittäin, Ahtialanjärvi ja Vähäjärvi sopivat linturetkien kohteeksi

Kalatiiran poikasella on nälkä. Ahtialanjärven Lokkisaari on Pirkanmaan parhaita kalatiirojen pesimäpaikkoja tekokareineen. Viime vuonna kalatiiroja pesi kareilla peräti 140 paria.
Kuva: Kari Isokivijärvi

Jos haluaa nähdä paljon eri lintulajeja hyvistä havaintopaikoista, kannattaa ottaa retkikohteeksi Lempäälän Ahtialanjärvi Virta-torneineen ja Vesilahden Vähäjärven ympäristöpalkinnon saanut lintutorni.  Eväät mukaan, riittävästi aikaa ja nautitaan!

Saimme tämän kokea jälleen kerran 4. elokuuta.  Yhdessä lempääläläisten Sinikka Virtasen ja Riku Vihriälän, nokialaisten Hely Huhtalan ja Markku Harjun sekä hämeenkyröläisen Vuokko Heikkilän kanssa seurasimme Ahtialanjärven hämmästyttävää lintupaljoutta upeasta Virta- tornista.

– Hyvin suunniteltu torni, kun tänne pääsee pyörätuolillakin, Sinikka Virtanen kiitteli kiikaroidessaan pyörätuolistaan.

Eikä retki voinut paremmin alkaa, kun heti aluksi puhtaanvalkea ja kaunis jalohaikara lensi ohitsemme ja laskeutui Lokkisaareen ihailtavaksi. Jalohaikara on uusi laji linnustossamme, jonka ensi pesintä maassa todettiin kesällä 2018 Porvoossa. Jalohaikarahavainnot ovat lisääntyneet ja lisäpesintöjä voidaan odottaa lähitulevaisuudessa. Ei ole vaikea veikata pesimäpaikaksi juuri Ahtialanjärveä, jossa nytkin kaksi harmaahaikaraa tähysteli valppaana pikkukaloja. Jalohaikara pesii mielellään juuri harmaahaikarayhdyskunnissa suojasyistä.

Lempääläläiset Sinikka Virtanen ja Riku Vihriälä ihastelivat Lokkisaaren lintupaljoutta ja kiittelivät hyvää Virta-tornia, jonne pääsee hyvin myös pyörätuolilla. Kuva: Hannu Järvinen

Ahtialanjärvellä laulujoutsenpari johdatti neljää poikastaan ja kalasääski kalasteli. Vesilintuja näkyi kaikkialla: sinisorsia, taveja, telkkiä, silkkiuikkuja ja uhanalaisia tukkasotkia. Hätäisesti laskin erittäin uhanalaisia nokikanojakin 30 yksilöä, mutta niitä oli vielä varmasti paljon enemmän. Osalla tiiroista oli vielä lentokyvyttömiä poikasia, mutta naurulokit olivat lähteneet jo muuttomatkalle ja Lokkisaari oli siksi jo alkukesää hiljaisempi.

Vähäjärven lintutorni sai Vesilahden kunnan ympäristöpalkinnon vuonna 2017, eikä syyttä. Tukevasta tornista avautuu hyvä näkymä tälle erinomaiselle lintujärvelle, jonka suurin uhka on liikarehevöityminen ja umpeenkasvu.

Vähäjärvellä seurasimme kahden kalasääsken kalastelua. Sääksen tapaamme aina tällä järvellä. Laulujoutsenella oli Vähäjärvellä  neljä poikasta, uhanalaisilla nokikanoilla  poikanen, silkkiuikuilla kaksi poikasta ja sinisorsia laskimme järveltä  80 yksilöä.

Laukonselän saaressa sääksi vartioi jättihongan latvapesällä poikasiaan, jotka ovat  lähes lentokykyisiä.  Laukon kareilla lepäili nuori merimetso ja yksinäinen  vanha selkälokki. Silläkin  on  pian edessä pitkä syysmuuttomatka Itä-Afrikan järville, sääksillä Päiväntasaajan seuduille.

LUE LISÄÄ LINTUARTIKKELEITA:

Järvillä riittää nähtävää: Lempäälän Mäyhäjärvellä 122 kalatiiraa ja 10 härkälintua – Vesilahden Mantereenjärvellä 1700 arktista hanhea

Uusi tulokaslaji harmaasorsa vaatii vankkaa määritystaitoa

Kalasääski palasi tekopesän ansiosta Vesilahden Saastonkulmalle 50 vuoden jälkeen

Ahtialanjärvi on erittäin uhanalaisen nokikanan tärkeimpiä pesimäalueita Pirkanmaalla.
Kuva: Kari Isokivijärvi

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.