Kiitos kesästä

Erkki Koivisto. Kuva: L-VS

Kesä ja kesänvietto on käytännössä taputeltu rakkaassa koto-Suomessamme melko pitkälti siinä vaiheessa, kun koululaisten lomat ovat päättyneet ja arkinen aherrus kouluissa jälleen alkanut.

Näin kävi näillä seuduin viime viikolla, vaikka vasta elokuun alkupuolta eleltiin ja ilmatkin olivat vielä varsin kesäiset.

Vaikka monen kouluikäisen lapsen ja nuoren vanhemman vuosiloma vielä jälkeläisen kouluun paluun jälkeen jatkuisikin, lomanviettosesonki alkaa olla auttamatta ohi. Kesäleski löytää nyt aktiviteettinsa vaikka marjapuskista, sillä paljon muuta ajanvietettä ei enää ole tarjolla. Enää ei jäätelökioski tarjoile eikä kesäteatterissa riitä näytäntöjä. Elokuu on yksi kolmesta kesäkuukaudesta, mutta siellä täällä on jo lappu luukulla: Kiitos kesästä, tervetuloa taas vuoden päästä!

Kun lapsiperheet eivät enää lomaile, kesäkausi ja kesäbisneksen teko on ohi.

Näin siksikin, että varsinkin Keski-Euroopassa juuri elokuu on erittäin suosittu kesälomakuukausi, ja monen saksalaisen ja itävaltalaisen tie tuo pohjoiseen. Toisi varmaan useammankin, jos kesäisiä palveluita olisi turistille tarjolla hieman pidempään.

Valtakunnassa on porrastettu koululaisten talvilomat siten, että Etelä-Suomi viettää sitä kaksi viikkoa ennen Pohjois-Suomea ja muu väliin jäävä maa, Pirkanmaa mukaan lukien, siinä välissä. Näin varmistetaan lähinnä Lapin hiihtokeskusten ja muiden lomanviettofasiliteettien kapasiteetin riittävyys.

Samanlainen porrastus tuskin kesälomiin on mahdollista, mutta jos kesäkautta haluttaisiin jatkaa pidemmälle elokuulle, kesälomien alkamisajankohtaa voisi kenties olla mahdollista hieman myöhentää?