Vesilahden pikku-Oodissa tehtiin asiakaskysely – Painettu kirja pitää pintansa, tapahtumia toivotaan lisää

Vesilahtelainen Outi Ojanen on Lähde-kirjaston vakioasiakas. Hän on tutkinut elinikäistä oppimista, joka on hyvin tuttua hänelle itselleenkin. Ojanen lähti opiskelemaan maisteritutkintoa varttuneella iällä, ja nyt hänellä on kirjastonhoitajan pätevyys.

– Oletko lukenut tämän Mike Pohjolan romaanin? Se on hulvaton fiktiivinen kertomus Turun palosta vuonna 1827, suosittelee Outi Ojanen.

Pitkätukkainen vesilahtelaisnainen seikkailee hyllyjen välissä ja pohtii, minkä kirjan hän ottaisi rekvisiitaksi valokuvaan. Ehkä joku historiallinen romaani tai dekkari… Vai sittenkin elämäkerta tai historia-aiheinen tietokirja?

Ojasella on nyt aikaa lukea muutakin kuin oppikirjoja ja tieteellistä kirjallisuutta, sillä hän sai juuri valmiiksi viisi vuotta kestäneet opintonsa Tampereen yliopistossa. Filosofian maisteriksi valmistunut Ojanen käytti pro gradu -työnsä aineistona Vesilahden kirjastossa tekemäänsä asiakaskyselyä.

Kysely tehtiin alkuvuodesta, ja siihen saatiin 127 vastausta. Kysymykset käsittelivät elinikäistä oppimista ja Vesilahden kirjaston palveluja. Vastaukset olivat Vesilahden kirjastoa imartelevia.

– Kokonaisarvio oli positiivinen. Vastaajat olivat pääsääntöisesti oikein tyytyväisiä uuteen kirjastoon ja sen palveluihin, tuore maisteri kertoo.

E-kirjoja ja äänikirjoja on ollut tarjolla jo kauan, mutta paperikirja näyttäisi edelleen pitävän pintansa. Kyselyn mukaan paperikirjojen, erityisesti kaunokirjallisuuden, lainaaminen on se ykkösjuttu, joka vetää ihmiset kirjastoon.

– Asiakkaat pitävät myös tapahtumista ja tilaisuuksista, ja niitä toivottiin lisää. Esimerkiksi esitelmiä, luentoja, näyttelyjä, musiikkitapahtumia, kirjailijavierailuja ja satutunteja sekä lapsille ja nuorille suunnattua toimintaa, Ojanen luettelee.

Kirjaston arkkitehtuuri keräsi kehuja, ja vastaajat kuvailivat rakennusta viihtyisäksi, valoisaksi ja avaraksi. Sen sijaan tilojen käyttö jakoi mielipiteitä: toiset olivat erittäin tyytyväisiä, mutta toisten mielestä uudessa kirjastossa on liian levotonta ja äänekästä.

– Kirjastolaitos muuttuu, koska sen on pakko seurata aikaansa. Toivon kuitenkin, että kirjastojen perusajatus säilyy kaiken myllerryksen keskellä, eikä niistä tule pelkkiä markkinapaikkoja. Kirjaston perustehtävähän on vaalia lukemista, älyllisiä harrastuksia, sivistystä ja kulttuuria, Outi Ojanen näkee.

 

Vesilahden uusi kirjasto, kirjasto Lähde, avattiin yleisölle runsas vuosi sitten. Siellä ilahduttiin, kun Ojanen valitsi tapaustutkimuksensa kohteeksi juuri Lähteen. Kyselystä on saatu arvokasta tietoa siitä, miten on onnistuttu ja miten pitäisi jatkaa tästä eteenpäin.

– Esimerkiksi omatoimiaikaa toivottiin lisää, ja niinpä lisäsimme sitä kesäkuun alusta lähtien. On hyvin tärkeää, että kuullaan asiakkaita ja muita tahoja. Kyselytulosten nojalla osaamme tehdä oikeita ratkaisuja – sellaisia, jotka palvelevat asiakkaita parhaiten, sanoo sivistysjohtaja, kirjastonjohtaja Mika Seppänen.

Vastaava kirjastovirkailija Marjo Höyssä on erittäin iloinen siitä, että asiakaspalaute oli positiivista. Hän muistuttaa, että uuden kirjaston toiminta ei ole vieläkään täysin vakiintunut.

– Vieläkin käy paljon uusia asiakkaita ja turisteja, jotka haluavat tutustua taloon. Rakennus kiinnostaa ihmisiä, ja monet kysyvät arkkitehdin nimeä. Kävijät ovat kehuneet tätä Vesilahden upeimmaksi rakennukseksi, ja joku jopa nimesi tämän pikku-Oodiksi, Höyssä kertoo.

Vesilahdessa seurataan mielenkiinnolla Lempäälän uuden pääkirjaston rakentumista Lempäälä-taloon. Mika Seppänen lähettää naapurikunnan kirjastoväelle tsemppiterveisiä.

– Lempäälässä ollaan hienon asian äärellä. Nyt on hyvä hetki pysähtyä, harkita muutoksia ja tehdä suunnittelutyötä. Uuden kirjaston suunnittelu on hieno yhteinen matka, vaikka välillä raskaskin. Mutta kun jaksaa maltilla suunnitella, niin lopussa kiitos seisoo, hän kannustaa.

Outi Ojasen informaatiotutkimuksen pro gradu -työ ”Asiakkaiden toiveet elinikäiseen oppimiseen uuden kirjaston palvelutarjonnassa: tapaustutkimus Vesilahden kirjasto” on luettavissa osoitteessa http://tampub.uta.fi/handle/10024/105756

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.