Osallistumalla oppii

Riitta Vatanen opastaa ja antaa vinkkejä muun muassa Digikahvilassa kävijöille.

Elokuun viimeisenä viikonloppuna kokoontui Helsinkiin digiopastajien syystapaamiseen lähes sata senioria, jotka omalla alueellaan opastavat muita senioreja digitaidoissa. Osallistujia oli Kuopion alueelta Savonetistä, Itä-Suomesta Joenseveristä, Pirkanmaan alueelta Mukanetista ja Helsingin ympäristössä toimivasta Enteristä sekä yliopistojen Geronet-hankkeesta. Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta organisoi tapahtuman.

Perjantaipäivän ohjelmaan kuului käynti Helsingin Pelastuslaitoksen Opastuskeskuksessa. Siellä kerrottiin mm. 112-appin oikeasta asentamisesta älypuhelimeen ja älylaitteiden lataamisesta. Saimme oppia myös digiopastajan vuorovaikutustaitoihin. Useat pankit esittelivät, miten maksut hoidetaan jatkossa, kun toinen maksupalveludirektiivi (PSD2) astuu voimaan (14.9.2019).

Tallinnan matkalla oli sitten aikaa vaihtaa kokemuksia. Usealta taholta todettiin, että tuen tarve on ollut vain kasvamassa. Yllätyksellistä oli tavata entisiä kollegoja aikaisemmalta kotipaikkakunnalta!

Seuravalla viikolla oli valtakunnallinen Digituki 2019 -verkostotapaaminen Tampereella. Tilaisuuden järjestäjinä toimivat Väestörekisterikeskus, Tampereen kaupunki, Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta ja Helsingin kaupunki. Osallistujia oli ympäri maata n. 150 Rovaniemeltä Helsinkiin, vaikka koko ohjelma striimattiin nettiin. Väestörekisterikeskus (VRK) toimii digituen valtakunnallisena kehittäjänä ja digituen tuottajien tukijana.

Ohjelma sisälsi mielenkiintoisia esityksiä mm. ruohonjuuritason opastus Tampereella, aikuisten digitaalisten taitojen vahvistamiseen tähtäävä hanke kansalaisopistoissa, digineuvonnan kehittäminen Helsinki-infossa ,asiakaspalvelun minimisuositukset ja verkostoituvan toimintatavan vahvistaminen yleisissä kirjastoissa ja Ylen Digitreenit. Itä-Suomen yliopiston oppimista tukeva digiohjausprosessi toi tieteellistä näkökulmaa digiopastukseen. Oma lukunsa olivat viiden minuutin pikakatsaukset eri aiheisiin kuten digiosallisuus syrjäytymisen ehkäisykeinona, lukivaikeus digiyhteiskunnassa ja Vesilahden Digikahvilat (pikkuinen isojen joukossa).

Tilaisuudessa julkistettiin väestörekisterikeskuksen yhdessä digitukipilottien kanssa laatima Digituen eettinen ohjeistus. Se kertoo digituesta ja sen muodoista. Ohjeistus esittelee digituen antajan ja digituen saajan velvollisuudet. Se on ladattavissa mm. väestorekisterikeskuksen digitukisivuilta.

Valtakunnallinen vanhusneuvostopäivä 7.11.2019 myös tarttuu digiaiheeseen: yhtenä sessiona on tukea ja turvaa- ikäihmiset sähköisten palveluiden käyttäjinä. Vanhusneuvostojen edustaja käyttää puheenvuoron aiheesta Ovatko digiasiat vanhusneuvostojen listalla? Sen jälkeen ohjelmassa on keskustelua otsikolla Miten ja mitkä digiasiat vanhusneuvostojen listoille.

Verkostoituminen, keskustelut ja kokemusten vaihdot ovat tällaisten tapaamisten suuri anti varsinaisen asiaohjelman lisäksi. Osallistumalla oppii!

Riitta Vatanen

Kirjoittaja on vesilahtelainen digiaktiivi, joka muun muassa opastaa ja antaa vinkkejä Digikahvilan kävilöille.