Suomen tasavaltainen hallitusmuoto täytti 100 vuotta – Ollaan kahden presidentin linjoilla ja tehdään eheä ja luja Lempäälä ja Vesilahti

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitämässä Suomen hallitusmuoto 100 vuotta -juhlapuhetta puhemiehen korokkeelta. Kuva: Timo-Olavi Jalkanen

Suomen hallitusmuoto 100 vuotta -juhlatilaisuus järjestettiin Eduskunnan istuntosalissa 10. syyskuuta.

Tilaisuus alkoi Kaartin soittokunnan fanfaarilla, jonka jälkeen presidentti Sauli Niinistön aloitti puheensa lainaamalla hallitusmuodon isän, Suomen tasavallan ensimmäisen presidentin K.J. Ståhlbergin lausahdusta vuoden 1919 valtiopäiviltä.

”Eduskunnalla on ennen kaikkea aikakirjoihin merkittävänä uusi hallitusmuoto, jolla on laskettu perusta itsenäisen, vapaan Suomen valtiolliselle elämälle”.

Hallitusmuodon säätäminen oli Niinistön mukaan nuoren tasavallan koetinkivi.

– Mielipiteitä oli monia, valkoisia ja punaisia, monarkistisia ja tasavaltalaisia, mutta tavoitteita vain yksi. Eheä kansakunta, joka on luja myös ulospäin, hän sanoi.

Allekirjoitan omasta puolestani Ståhlbergin ja Niinistön sanat. Myös Pirkanmaalla meillä on hyvä perusta toimia eheänä yhteisönä, joka on luja ulkoa tulevia uhkia kohtaan.

Ståhlberg oli huolissaan Suomen ajautumisesta satelliittivaltioksi. Ilman puolustustahtoa sellainen voi tapahtua.

 

Kuljen päivittäin asunnoltani Eduskuntataloon, jonka kulmalta kivenheiton päässä on seinäteksti, joka kertoo kuinka Ståhlbergin läheinen työtoveri, sisäasiainministeri Heikki Ritavuori ammuttiin ääriainesten toimesta siinä kotiovelleen vuonna 1922.

Toivon kovasti, että Ritavuori oli viimeinen Suomen kansalaisten tasa-arvoa ja kansakunnan yhtenäisyyttä voimakkaasti ajanut henkilö, joka murhataan vallanhaluisten toimesta. Kyseisessä tapauksessa monarkistinen.

”Hajoita ja hallitse”-toimijoita tulee varoa. Yhteenkuuluvuus tuo turvaa. Ilman sitä niin korttelin asukas kuin koko maa on alttiina eri uhkille. Tuetaan kaikki oikeudenmukaisuutta, kansallista identiteettiämme ja sitoutumista kotiseutuumme.

Juhlatilaisuuden lopussa koko täysistuntosalin täyttänyt kutsuvierasyleisö kohotti seisten kolminkertaisen eläköön-huudon Suomen tasavallalle. Myös Lempäälässä ja Vesilahdella on aihetta samaan: ”Eläköön, eläköön, eläköön”.

 

Veijo Niemi
kansanedustaja (ps.)