Kesä 2020 on olympiakesä. Viiden renkaan kisat pidetään Japanissa Tokiossa. Lempäälästä kisalippua haikailee urheilijoista ainakin painonnostaja Teemu Roininen. Hieman erikoisempi reitti on Veli-Matti Karinkannalla. Hän on lähellä päästä olympialaisiin judotuomariksi.
Mikä sai aikanaan hakeutumaan judossa tuomaroinnin pariin?
Kun kilpailin, niin ajattelin jo silloin, että tuomariksi ryhtyminen on hyvä jatkumo kilpajudon parissa toimimiselle. Niinpä aloitin tuomaroinnin jo kilpaillessani ja kilpauran jälkeen panostin siihen vuosi vuodelta enemmän.
Kerro systeemistä, kuinka tuomarit olympialaisiin valitaan.
Kansainvälinen judoliitto (International Judo Federation = IJF) on valinnut IJF Judo World Tourille, joka käsittää Grand Slamit ja Grand Prixit sekä MM-kisat, maanosien parhaat judotuomarit. Tuomitsemme noissa kisoissa noin 10–20 kertaa vuodessa ja jokaisesta kilpailusta tuomarille annetaan arvosana. Arvosanojen perusteella muodostuu IJF:n tuomariranking, jonka perusteella tuomarit taas valitaan MM-kisoihin. MM-kisojen parhailla (tai sopivimmilla) tuomareilla on mahdollisuus tulla valituksi olympialaisiin.
Mikä on oma tilanteesi valinnoissa tällä hetkellä?
Olympialaisiin valitaan 16 tuomaria maanosakiintiöittäin. Kiintiöiden suuruutta ei ole virallisesti kerrottu, mutta vahvoja arveluja on esitetty, että Euroopasta olympialaisiin otettaisiin 6–7 tuomaria. Olen IJF:n kokonaisrankingissa tällä hetkellä neljäntenä ja siten selvästi mahdollisen olympialaisten eurooppalaiskiintiön sisällä. Tällä hetkellä näyttää siis, että olen todella lähellä suuren unelmani toteutumista. Toki, ennen tuomareiden olympiavalintaa on vielä kymmenkunta luokituskisaa (Grand Slam ja Grand Prix) jäljellä, joten ihan mitä tahansa saattaa listalla vielä tapahtua.
Mitä olympiatuomariksi pääseminen vaatii?
Suoritin kansainvälisen judotuomarin A-lisenssin vuonna 2012, mutta IJF:n kisakiertueelle minut otettiin tuomariksi 2015 kesällä. Tuomitsen vuosittain noin 15–20 kansainvälisessä kilpailussa. Tänä vuonna olen tuominnut korkeimmalla kansainvälisellä tasolla olympialaisten esikisat, eli MM-kisat Tokiossa, Grand Slameista Pariisin, Bakun, Abu Dhabin ja Jegaterinburgin ja Grand Prixeista Tel Avivin, Tbilisin, Zagrebin, Budapestin, Tashkentin, Montrealin ja Marakeshin. Näiden päälle tuomitsin myös parissa näkövammaisten GP-kisassa ja parissa Euroopan Judounionin kilpailussa.
Loppuvuodesta on jäljellä vielä Osakan Grand Slam ja Kiinan Masters. Keväälle minut on nimetty kuuteen GS-/GP-kilpailuun.
Kilpailujen lisäksi pitää osallistua tuomariseminaareihin. Matkapäiviä kertyy vuodessa noin 2-3 kuukauden verran.
LUE LISÄÄ AIHEESTA: Karinkanta tuomarina judon MM-kilpailuissa
Mitä sarjoja mahdollisesti tuomaroisit olympialaisissa?
Olympialaisissa otellaan seitsemässä miesten ja seitsemässä naisten painoluokassa kummankin sukupuolen yhdet painoluokat päivässä. Lisäksi on joukkuekisa, jossa kussakin joukkueessa on kolme nais- ja kolme miesottelijaa. Olympialasissa otellaan siis kahdeksana päivänä. Jokainen kisoihin valittu tuomari tuomitsee alkuotteluissa, ellei ole mokannut pahasti ja hyllytetty, ja alkuotteluiden perusteella valitaan finaaleihin parhaassa vireessä olevat tuomarit. Tuomitsisin siis kaikkia painoluokkia, mutta finaaleihin pääseminen on tuomarointipäivän onnistumisesta kiinni.
Onko Suomesta ollut ennen judotuomareita olympialaisissa?
Sitten Suomen judoliiton perustamisen 1958 olisin kaikkien aikojen ensimmäinen ja siis tähän mennessä ainoa suomalaisjudotuomari olympialaisissa. Pohjoismaistakaan kukaan ei ole koskaan ollut judotuomarina olympialaisissa.
Millainen tavoite olympialaissa tuomarointi on?
Kun urheilijan tavoitteena on voittaa olympiamitali, niin judotuomarille vastaava tavoite on päästä tuomariksi olympialaisiin. Kisoihin kun pääsee vain pieni tarkkaan valittu porukka kaikista maailman judotuomareista. Olympialaisten kultamitaliottelun tuomitseminen vastaa urheilijan voittamaa kultamitalia olympialaisista, tietenkin näin tuomarinäkökulmasta katsottuna.
Miten tuomari valmistautuu huippumatsiin?
Huippumatsia varten keskitytään. Mikäli olo on liian rauhallinen, niin nostetaan valmiustasoa ja mikäli taas tunnetaan liiallista jännitystä, niin rentoutetaan keho ja mieli. Tuomarin on kuitenkin oltava tatamilla se, jolla on hermot parhaiten kurissa. Kun on riittävästi kiertänyt kisoja ja tuominnut otteluita, niin oppii huippuottelijoiden metkut tuntemaan. Se auttaa kyllä tuomaroinnissa. Jos en itse ole kisassa tuomarina, niin katson ainakin finaaliottelut netistä.
Olet Syokonkan Judon puheenjohtaja. Miten uudella judoseuralla on toiminta lähtenyt käyntiin?
Toimintamme omana Lempäälän Syokonkan Judo ry:nä on jatkunut vakaana. Tämän vuoden alussa perustettu Lempäälän Syokonkan Judo ry jatkaa kunnon kansalaisten kasvattamista judon keinoin jo kymmenettä vuotta paikallisin voimin. Meillä en erittäin hyvät harjoitustilat Ideapark Sportin kamppailusalissa. Harjoituksia meillä on perhejudon (3-6 vuotiaiden ja heidän vanhempiensa) ryhmästä kuntojudoon, jossa vanhimmat harjoittelijat ovat yli 50 vuotiaita. Yhteensä harjoittelijoita on satakunta. Meillä on huippuosaavat ja erittäin kokeneet valmentajat. Harjoituksissa on hyvä meininki, hauskaa ja hikistä kamppailemista.
LUE LISÄÄ AIHEESTA