Lempääläiskvartetti kuntoilee syöpään sairastuneiden lasten hyväksi

Lokakuinen sunnuntaiaamu. Lämpöä on ajanoloon tyypillisesti viitisen astetta ja taivas on raskaassa harmaassa pilvessä. Ankeahko säätila ei masenna ainakaan noin kolmeakymmentä kuntoilijaa, jotka ovat kokoontuneet Hakkarin maastoon viikottaiseen noin kolmen tunnin sauvakävelytreeniinsä. Porukalla on yhteinen ja iso tavoite.

Mistä on kyse Jarno Pitkänen?

– Kuulumme kansainväliseen Team Rynkeby – God Morgon Tampereen joukkueeseen, jonka tavoitteena on pyöräillä heinäkuussa Pariisiin ja hankkia tempauksellamme varoja vakavasti sairaiden lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä hyväksi Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö sr:n ja Sylva ry:n kautta. Mukana kaikkiaan on noin 2 300 pyöräilijää 11 eri maasta. Meitä lempääläisiä on mukana neljä, jotka ovat seuloontuneet hakemusten ja haastatteluiden kautta, kertoo kuljulainen Jarno Pitkänen hankkeen taustasta.

Pitkäsen ohella Lempäälästä matkassa mukana ovat Hanna Herkkola Hakkarista, Soile Peltoniemi Tuulialasta ja Mika Salonen Kuljusta. Kullakin on hieman erilainen motiivi olla mukana, mutta yhdistävä tekijä on halu auttaa ja osallistua hienoon kansainväliseen tempaukseen.

– Kaverini oli mukana viime vuonna ja se sai pohtimaan, olisiko minustakin näin vaativaan juttuun. Aiempaa kokemusta vastaavista ei ole, taviskuntoilijan pohjilla lähdin mukaan, kertoo Hanna Herkkola.

Itse tapahtuma on vaativa, sillä pyöräily tapahtuu kahdeksassa päivässä niin, että kerta-annokset ovat jopa luokkaa 200 kilometriä päivässä. Niinpä osallistujat ovat sitoutuneet tiukkaan ja säännölliseen treeniin. Yhteisharjoituksia on talvisaikaan kolmesti viikossa, kaksi sauvakävelyä ja yksi sisäpyöräily eli spinning-treeni. Kun lumet keväällä sulavat, porukka nousee itse hankkimilleen pyörille ja harjoitukset vaihtuvat pyörälenkeiksi, joista sunnuntaisin ajetaan pisin lähes sadan kilometrin kieppi.

Kuva: Juha Raunio
Lempääläiset Mika Salonen (vasemmalla), Jarno Pitkänen, Hanna Herkkola ja Soile Peltoniemi ovat mukana suuressa hyväntekeväisyystempauksessa, jolla haetaan varoja syöpään sairastuneille lapsille.
Kuva: Juha Raunio
Tampereen joukkueeseen kuuluu reippaat 30 henkilöä, jotka treenaavat kolmesti viikossa yhdessä.

 

– Itselläni on ikämiesurheilutaustaa esimerkiksi sisäsoudusta, mutta tässä jutussa viehätti lasten auttamishalun lisäksi sitova ja pitkäkestoinen treenaussessio. Porukalla saan kuntoilusta enemmän irti, Mika Salonen painottaa.

Jarno Pitkäsellä ja Soile Peltoniemellä on taustaa vaativista kuntoilujutuista, kuten maratonista, triathlonista ja hiihdosta.

– Itseltäni vaihdettiin muutamia vuosia sitten lonkkiin nivelet ja sen jälkeen kuntoilun suunta haki itseään. Tähän juttuun sytyin, tavoitteellinen harjoittelu antaa kipinää, Pitkänen alleviivaa.

– Minulle taas maantiepyöräily on uusi juttu, mikä alkoi innostaa, kun viime keväänä etelän lomalla testasin ajamista enemmän tosissaan, useita maratoneja ja hiihtotapahtumia urakoinut Soile Peltoniemi sanoo.

Viime vuonna Suomen joukkue kokosi reippaat miljoona euroa hyvänkekeväisyyspottiin ja tavoite on nyt parantaa tulosta. Pyöräilijöiden keltaisiin asuihin myydään yrityksille mainospaikkoja, kunnat ja kaupungit ovat olleet myös sponsoreina sekä totta kai yksityiset ihmisetkin.

Suomen pyöräsakkiin kuuluu noin 300 ajajaa, joista 37 tulee Tampereen seudulta, huollosta vastaa noin 70 henkeä, joista kahdeksan on Tampereen alueelta. Porukan ikähaarukka on noin 25 vuodesta alkaen ja iäkkäämmät ovat hiukan yli 60-vuotiaita.

– Urakka on kova, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen, alleviivaa lempääläisnelikko ja porhaltaa juttuhetken jälkeen muiden kera metsän siimekseen tavoitteenaan sauvakävellä hiihtoladun pohjaa pitkin kohti Kuljua.