Lempäälän kunnan Erik Edner -mitali Ilkka Mäkiselle

Aimala-projektin aloitteentekijä Ilkka Mäkinen (vas.) Kuva on toukokuulta, jolloin kopio Aimalan naulasta julkistettiin, ja samalla Lempäälä-Seura luovutti ensimmäiset kappaleet hanketta tukeneille tahoille.  Timo Viitanen vastaanotti Lempäälän seurakunnan naulapäreen, jakajana toimi Lempäälä-Seuran puheenjohtaja Raili Reini. Oikealla naulakopioiden myyntiä ehdottanut arkeologi Juha Ruohonen. Kuva: Heini Mäenpää

Lempäälän kunta huomioi tänä itsenäisyyspäivänä Ilkka Mäkistä Erik Edner -mitalilla. Lempäälän kunta jakaa vuosittain Erik Edner -mitalin politiikan, kulttuurin ja talouden alalla Lempäälän
hyväksi työtä tehneelle yksityiselle taholle tai yhteisölle. Ensimmäiset mitalit jaettiin vuonna 1984.

Erik Edner -mitalin nro. 118 saa yhteiskuntatieteiden tohtori, kirjastohistorian dosentti Ilkka Mäkinen ansioistaan Aimalan kirkon arkeologisten kaivausten aikaansaamisen avainhenkilönä.
Ilkka Mäkinen tunnisti Turun suunnalla tehtyjen kesäretkihavaintojen mukaan, että Aimalan kirkon sijaintia kannattaa selvittää, innosti Lempäälä-Seuraa tarttumaan asiaan ja kirjoitti Pirkanmaan Kulttuurirahastolle lähetetyn apurahahakemuksen, jonka avulla saatiin rahoitus koekaivausta varten. Tehdyt arkeologiset tutkimukset todistivat kristillisen hautausmaan olemassaolon, mikä varmistaa, että Aimalassa todellakin on ollut jo 1300 -luvulla pieni kirkko. Tulos oli valtakunnallinen uutinen.

Kiitokset kuuluvat myös arkeologi Juha Ruohoselle Turun yliopistosta, maanomistajalle, joka antoi luvan tehdä kaivauksia maillaan, sekä Nurmen kyläyhdistykselle ja muille hanketta tukeneille.

Ilkka Mäkinen on kotiseutuharrastaja ja -kirjoittaja. Siviilityönsä hän on tehnyt Tampereen Yliopistolla informaatiotutkimuksen lehtorina sekä kirjastohistorian valtakunnallisesti ja ulkomaillakin tunnettuna asiantuntijana. Hän on ohjannut useita väitöskirjoja ja julkaissut kymmeniä tieteellisiä artikkeleita ja kirjoja.