Homeeton talo

Juha Kuisma.

Vuotuinen sademäärä on Lempäälän korkeudella noin 60 senttiä pinta-alaa kohti. Jos siis talosi katon suuruus on 200 neliötä, sataa sille 120 kuutiometriä vettä. Litroissa ilmaisten katolle satavan veden määrä on 120 000 litraa vettä vuodessa. Jos tonttisi suuruus on isohkon omakotitalon tontin tyypilliset 2 000 nelimetriä, sataa tontille 1 200 000 litraa vettä.

Vuotuinen vesimäärä on siten mittaluokassaan järjelle käsittämätön. Ja kuitenkin asumismukavuutemme perustuu siihen, että rakennamme kuivia ja lämpimiä taloja, jotka pystyvät sairastumatta kestämään moiset määrät vettä. Veden olomuoto voi olla säästä riippuen pisaroita, rakeita, sumua, härmää, räntää, jäätä tai lunta. Ymmärrämme heti, että tasakatot eivät sovi ilmastoomme. Kattojen pitäisi olla harjakattoja, räystäiden pitäisi olla pitkiä, eikä katoissa juurikaan saisi olla jiiritaitteita.

Oma lukunsa on salaojitus: satava vesi pitää johtaa poispäin rakennuksen kivijalasta ja perustuksista. Ellei asiaa hoideta, huokuu maakosteus alta päin rakenteisiin ja ruokkii sienikasvustoa.  Ilmanvaihdon kautta kosteus, itiöt ja epäpuhtaudet tulevat imaistuksi huoneilmaan. Talo sairastuu ja jos asukkaat ovat herkistyneitä, hekin sairastuvat.

 

Tämän ajan kokemus osoittaa, että koneellinen ilmanvaihto kasvattaa homeita. Aina jossakin kohtaa koneistoa ja putkistoa on sellainen kosteuden ja lämmön yhdistelmä, että siitä tulee homekasvattamo. Kun alipaine hetkeksi täyttyy, imeytyvät itiöt huoneisiin. DI Kari Ojala on laskenut, että koneellinen ilmanvaihto tarkoittaa samaa kuin normaalikokoiseen omakotitaloon tuotaisiin päivittäin vaihtoilmaa 240 rekallisen verran.

Entä miten sitten varmistat, ettei talostasi tule hometalo?

Ratsastan lainahevosella eli tiivistän tähän muutamia Kari Ojalan neuvoista. Älä rakenna notkoon äläkä savimaalle. Valitse kovapohjainen, aurinkoinen tontti rinteestä tai kumpareelta. Pidä huoli, että pintavedet juoksevat poispäin koko tontilta.

Suuntaa talo aurinkoon ja sijoita talousrakennukset niin, että syntyy suojaisa piha.

 

Älä rakenna laatan päälle, vaan perusta talo rossipohjaiseksi pilareille tai tee niin, että ryömintätila on avara ja tuulettuva. Älä tee kellaria ellei ole pakko. Tee talo yksiaineiseksi ja hengittäväksi, etteivät materiaalit joudu tekemään epäpyhiä liittoja. Huolehdi, että seinä harvenee ulospäin. Tee märkätilat huolella ja vedä putket yläkautta pintavetoina.

Tee vesikatto ja lämpöeristetty sisäkatto erillisiksi rakenteiksi. Vahdi, että tavara tulee työmaalle kuivana ja että se varastoidaan katolliseen, kuivaan tilaan. Toisin sanoen: tee talousrakennus ennen päärakennusta.

P.S. Kuten tarkka lukija huomasi, edellisessä kolumnissani oli virhe. Tre-Hki lentoradan kustannus on 2,6 miljardia euroa.

                                                                                                  Juha Kuisma

                                                   Kirjoittaja on lempääläinen tietokirjailija