Hakkarin latu niittänyt mainetta monin tavoin

Lähtö joka 15. sekunti vaati tarkkuutta lähettäjiltä Kari Takala (edessä) ja Reijo Ajosmäki, starttaamassa LeKi:n Joona Kivistö sarjassa P12. Kuva: Antero Korhonen

Hakkarin 1 300 metrin pituinen tykkilumirata Lempäälässä on tämän talven menestys. Sateista ja lämpöaalloista huolimatta se on palvellut kaikenlaisia hiihtäjiä jo kaksi kuukautta.

Vuodenvaihteessa sitä esiteltiin televisiokanavilla sekä radiossa. 21. joulukuuta järjestettiin uudenmalliset kansalliset sprinttihiihdot. Perinteiset tykkilumihiihdot oli ohjelmassa jo 8. joulukuuta.

 

Sprinttihiihtojen onnistumista moni epäili: rata ei kestäisi sateita ja lämpöä, jouluviikolla ei ehdittäisi osallistua, ja tarvittavalla noin 30 talkoolaisellakin olisi ehkä muita menoja. Rata kuitenkin kesti ja järjestäjiä riitti.

Lempäälässä ei ole koskaan ennen 21. joulukuuta ollut hiihdetty sprinttikisoja – ja nyt oli kyse ihan uudenmallisesta kilpailumuodosta. Normaalisti sprinteissä kisataan yhteislähdöin rintarinnan, ja erien parhaat pääsevät jatkoeriin. Jonkun kilpailu voi jäädä yhteen starttiin, mutta finaaliin pääsy edellyttää alle jopa kolme starttia.

Hakkarissa jokainen kilpailija pääsi kuitenkin starttaamaan kolmesti. Kahden ensimmäisen startin yhteisajan perusteella finaaliin päässeet sijoitettiin ruutuihinsa formula-ajojen tapaan, eriin A ja B.

Uutuus oli sekin, että joka erässä kilpailijat lähtivät porrastaen 15 sekunnin välein. Näin siksi, ettei Hakkarissa mahdu rinnakkain starttaamaan kuutta rinnan kuten isoissa kisoissa. Tykkilumipaanan kapeuden takia hiihtotapana oli perinteinen ja paanalle oli vedetty kaksi latua.

Paikalla teknisenä valvojana ollut Tampereen Pyrinnön hiihtojohtaja Pasi Rajala tuumi, että he järjestävät omat helmikuun kilpailunsa Kaupissa jokseenkin samalla mallilla.

Hämeen Hiihto ry etsi kesällä uusia tuulia maastohiihdon elvyttämiseksi.  LeKi:n johtokuntalainen Esa Virtanen otti kopin ja ryhtyi toteuttamaan LeKi hiihdon nimissä uudenlaista sprinttiä.

Kaikki 180 osallistujaa oli yhtä mieltä siitä, että Hakkarissa kokeiltu malli saattaa levitä vähitellen laajallekin. Erityisesti miellytti se, että jokainen pääsee starttaamaan kolme kertaa.

Uusi kilpailuformaatti edellytti tavanomaisesta poikkeavaa suunnittelua ja paineita erityisesti tulospalveluun. Kilpailun johtaja Virtanen jakoi kiitoksia organisaatiolle.

 

T14-sarjan tytöt keskittyneinä starttiin: LeKi:n Emilia Ylilehto (271), Anna Kerko (273) Sipoosta ja LeKi:n Lotta Tolvanen (274). Kuva: Antero Korhonen

Sprinttien taso oli hyvä. Naisten sarjan nopein oli Ikaalisten Urheilijoitten Maaret Pajunoja, toisena Ski Jyväskylän Anita Kirvesniemi ja kolmosena Imatran Urheilijoitten Hanna Varjus.

LeKi:n omat kärkinaiset olivat toipilaina. Miehistä nopeiten survoi Jämin Jänteen Jussi Jussila, sitten Ylöjärven Ryhdin Tino Stenman ja Jämsänkosken Ilveksen Ville Muhonen.  Maailmancupissakin kilpaillut Jämin Antti Ojansivu jäi viidenneksi. Hän ainoana kisasi pidottomilla vapaan suksilla, koska matkaan oli tullut väärä suksipussi.

LeKi:n juniorit esiintyivät edukseen kotikisoissa.