Talitiainen pihabongauksen ykköslaji, urpiainen talvilintulaskennoissa – Tulossa on merikotkaretki Säijään

Pienet siemensyöjät urpiaiset ruokailemassa pujon siemenillä. Urpiainen on oli talvilintulaskennoissa runsaslukuisin laji koivun runsaan siemensadon seurauksena. Vaihmalan- Ryynikän reitillä urpiaisia laskettiin 235 , Narvassakin 136 yksilöä. Kuva: Esko Antila.

Viime viikonvaihteessa pidetyn 15. pihabongauksen tulokset yhdistettynä maamme viidensadan talvilintulaskentareitin tuloksiin kertovat vakuuttavasti maamme talvilinnuston tilasta.

Pihabongauksen tavoite on saada yleisö kiinnostumaan lähiluonnosta tarkkailemalla talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja.

Pihabongauksen tulokset päivittyvät Birdlifelle vielä 31. tammikuuta mennessä.  Sunnuntai-illan laskurin mukaan lintuja oli havainnoinut 13 216 henkilöä 8 730 pihalla.  Kärkiviisikon muodosti tutut talitiainen 67 326 yksilöä, sinitiainen 39 493, pikkuvarpunen 34 970, keltasirkku 26 737 ja naakka 17 620 yksilöä.

 Vesilahden  Riuttankulmalla  Kirsi Rekola osallistui jälleen pihabongaukseen, sillä lintuja riittää pihamaan hyvin hoidetuilla ruokintapaikoilla.

– Yleislinja tänä talvena Riuttankulmalla on ollut luokkaa 20 sinitiaista plus 40 pikkuvarpusta plus   varpushaukka silloin tällöin, Kirsi Rekola kertoi.

Bongauspäivänä  Rekolassa laskettiin 30 pikkuvarpusta, 12 sinitiaista, 3 talitiaista, hömötiainen, kuusitiainen, 2 käpytikkaa, 2 keltasirkkua, närhi ja harakka.

Bongausviikon lintukierroksellani  Lempäälässä ja Vesilahdessa mukavimmat havainnot olivat talvehtiva tuulihaukka Vesilahden keskustassa, 18 telkkää Herralankoskella, sekä  Alhonselällä kolme merikotkaa, jotka  pelästyttivät 50 isokoskelon parven lentoon.

Herralankosken telkät, koskikarat sekä läheisen Majauslahden 22 sinisorsaa ovat helposti bongattavissa päiväretkikohteina.  Pian Ahtialanjärvelläkin alkaa näkyä liikettä, sillä ilmeisesti viime vuonna järvellä pesinyt laulujoutsenpari kävi jo katsastamassa järven sulapaikkoja.

Kun Lempäälässä ja Vesilahdessa  tarkkaillaan lintuja, ei voi olla näkemättä  yleistyneitä merikotkia. Pirkanmaan Lintutieteellinen yhdistys järjestää 29. helmikuuta kaikille avoimen merikotkaretken Säijään.

Merikotkia havainnoidaan  Säijän uimarannalta klo 11-13  ja Säijänselältä, jos järvi on jäässä.

Säijänselkä on Pirkanmaan paras paikka havaita merikotkia, jossa voi hyvällä onnella nähdä kymmeniä merikotkia taivaalla  ja kärkkymässä kalastajien  jättökaloja. Oppaana on PiLY: n retkikummi Kim Hietikko.

Lempäälässä Vaihmalan- Ryynikän tutun laskentareitin kiersi Mari Kukkamäki.  Lajeja havaittiin 28 ja kaikkiaan 972 lintuyksilöä.   Vesilahdessa Kirkonkylän laskennan suorittivat Jani Vastamäki ja Antti Haanpää.  Eri lajeja löytyi 21 ja lintuyksilöitä 564.

Narvassa talvilinnut laski Jouko Sipari. Lajeja oli 20 ja lintuja kaikkiaan 542. Saarikunnassa Erkki O. Mäkelä havainnoi 23 eri lintulajia ja 241 yksilöä.

Siemensyöjien runsaus on osoitus koivun hyvästä siemensadosta.  Niinpä pohjoisen pieniä siemensyöjiä urpiaisia laskettiin Lempäälässä 235, Narvassa 136, Vesilahden kirkonkylässä 33 ja Saarikunnassa 7.

Marjalinnut olivat vielä hyvin näkyviä, sillä pihlajanmarjoja riitti ja niiden loppuessa marjalinnut siirtyvät aroniamarjoihin, poimimatta jääneisiin omenoihin ja tilhet jopa katajanmarjoihin.

Lempäälässä tilhiä nähtiin 65 ja 70 räkättirastasta, Vesilahden kirkonkylässä 11 räkättiä ja 15 mustarastasta.  Pikkuvarpuskannan jatkuva kasvu hämmästyttää, sillä Lempäälässä pikkuvarpusia löytyi 70, Saarikunnassa 20, Narvassa 53 sekä Vesilahden kirkonkylässä 68.  Yhtä hämmästyttävää on tutun kotivarpusen taantuminen, sillä varpusia löytyi enää vain Narvassa 19 ja Saarikunnassa yksi varpunen.

 Talviset peruslintumme tali- ja sinitiainen voivat hyvin leudon talven ja yleistyneen talviruokinnan turvin.  Talvikuolleisuus on eurotalvien aikaan vähäistä.

Narvassa talitiaisia löytyi 90, sinitiaisia 54. Vesilahden Kirkonkylässä vastaavat luvut olivat 74 ja 87, Lempäälässä 72 ja 40 sekä Saarikunnassa  41 tali- ja 36 sinitinttiä.

Ilahduttavasti Saarikunnassa löytyi vielä viisi uhanalaiseksi taantunutta hömötiaista ja laskentojen ainoa harmaapäätikka.