Kodinohjausjärjestelmä: Rakennusyrittäjä Niko Riskilän mukaan teknologia lisää asumismukavuutta ja turvallisuutta

- Kaikki on kännykässä. Kodinohjausjärjestelmä ei ole ylellisyyttä. Järjestelmä tuo tutvaa ja asumismukavuutta, Niko Ristilä sanoo. (Kuva: Matti Pulkkinen)
– Kaikki on kännykässä. Kodinohjausjärjestelmä ei ole ylellisyyttä. Järjestelmä tuo tutvaa ja asumismukavuutta, Niko Riskilä sanoo. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Modernin kodinohjausjärjestelmän taloonsa asentanut Niko Riskilä korostaa, että älyratkaisut lisäävät asumismukavuutta ja turvallisuutta. Rakennustekniikan insinööri hankkii omakohtaisia kokemuksia eri järjestelmistä pystyäkseen kertomaan niistä asiakkailleen. Riskilä on ylöjärveläinen rakennusalan yrittäjä, joka kirjoittaa uniikeilla ratkaisuillaan uutta sivua suomalaiseen pientalorakentamisen historiaan 2020-luvulla.

Ylöjärveläinen Niko Riskilä sanoo heti kättelyssä, ettei kodinohjausjärjestelmä ole mikään hifistelyasia.

– Kaikki perustuu siihen, että uuden teknologian keinoin pystytään parantamaan asumismukavuutta ja kodin turvallisuutta, Riskilä kiteyttää.

– Jos lapsi on unohtanut avaimen kotiin, äiti tai isä pystyy älypuhelimensa avulla avaamaan ulko-oven kotiin palaavalle koululaiselle, hän konkretisoi.

Riskilän mukaan joka kodin älyratkaisut ovat kaikkien ihmisten saatavilla. Kodinohjausjärjestelmien hinnat eivät ole tähtitieteellisiä. Päinvastoin. Ne kehittyvät koko ajan, ja hinnat valuvat alaspäin.

– Kodinohjausjärjestelmien toiminnot eivät edellytä käyttäjiltään raketti- tai tähtitieteen osaamista. Jokainen ihminen oppii käyttämään seinäpainikkeita, kosketusnäyttöjä sekä mobiililaitteissa olevia toimintoja.

– Järjestelmällä ohjataan esimerkiksi valaistusta, lämmitystä, erilaisia tilanneohjauksia, kaihtimia, markiiseja, porttia ja ovipuhelinta. Lisänä voi olla hyvinkin pitkälle viritettyjä viihdejärjestelmiä äänen ja kuvan toistoineen.

”Haluan testata älyratkaisuja”

Ylöjärveläinen Niko Riskilä on koulutukseltaan rakennustekniikan insinööri. Hän on rakennusyrittäjä, joka haluaa nostaa kotimaisen rakentamisen tasoa. Punaisena lankana on, että rakennushankkeen jokaisesta vaiheesta vastaa kasvollinen ja alansa paras mahdollinen toimija.

– Kiinnostukseni ja innostukseni älyratkaisuja kohtaan virisi jo opiskeluaikana. Opiskellessani Tampereen Ammattikorkeakoulussa olin aina mukana, kun jotain uutta ja innovatiivista oli tarjolla rakentamisen saralla.  Käytännön opit rakentamiseen on kuitenkin opittu omin käsin työmailla ja tähän hyvät lähtökohdat on aikanaan saatu paikallisesta Ojares Oy:stä.

Riskilä korostaa, että koti on koti, ja siellä on oltava tunnetta ja tunnelmaa. Kaiken tekemisen keskiössä ovat ihmiset, asukkaat – ei teknologia.

– Keskityin insinööriopinnoissani intohimooni rakennustekniikkaan. Korostan kaikessa aikamme asumisen tarpeita, jotka ovat muuttuneet ja muuttuvat jatkossakin hyvin paljon.

– Omakotitalon laittajien ei tarvitse tyytyä pelkistettyihin standardiratkaisuihin, vaan talo voidaan tehdä taloudellisinkin faktoin mittatilaustyönä. Haluan työskennellä sen puolesta, että korkeatasoinen arkkitehtuuri kukoistaisi nykyistä voimakkaammin. Aikaa kestävä ja elämänkaareltaan sata vuotta palveleva pytinki valmistetaan korkeatasoisista rakennusmateriaaleista.

Niko Riskilä on hengaillut raksoilla 13-vuotiaasta. Teinipojasta kasvoi mies, jonka missiona on suomalaisen rakentamisen tason nostaminen.

Kaikki on puhelimessa

Yrittäjä Niko Riskilä muistuttaa, että omakotitalon toimintoja hallinnoidaan ja hoidetaan kännykästä käsin.

– Älypuhelin tarjoaa alustan kaikille palveluille, joita nykyihminen tarvitsee ja käyttää. Näin ollen samainen kapula on luonteva alusta myös kodin kaikkien toimintojen ohjaamiselle. Sillä voidaan selvittää kotiin ajellessa, mikä on jääkaapin tilanne. Kännykän avulla pystytään käynnistämään ja pysäyttämään astianpesukone ja pyykkikone.

Riskilä teroittaa, että kodinohjausjärjestelmän piiriin voidaan kytkeä lähes kaikki, mikä on tekemisissä sähkön tai veden kanssa.

– Esimerkiksi pihanmaalla oleva suihkulähde saadaan lorisemaan oman sovelluksensa avulla. Ulkovalaistus ohjaussysteemeineen tarjoaa rajattomat mahdollisuudet sisääntulon ja puiston elävöittämiselle.

– Erilaiset energiakysymykset ovat hyvin ajankohtaisia. Asuja pystyy järjestelmillään optimoimaan energiankäyttöä. Lomamatkan ajaksi voi laskea sisälämpötilaa ja nostaa sitä jälleen palatessaan kotia kohti. Yllättääkö helle? Saatat laskea verhot tai kaihtimet suojaksi.

Riskilä korostaa kodin turvallisuuden merkitystä ja kokonaishallittavuutta.

– Turvallisuusjärjestelmät ovat joka kodin peruskauraa. Tekniikan avulla suojataan kiinteistöä ja omaisuutta. Unohtuiko ovi lukitsematta? Voit tarkistaa asian vaivattomasti.

– Onko jokin kone tai laite rikki? Saat ongelmasta oikea-aikaisesti tiedon. Kaikki yllättävä tulee nopeasti tietoon. Ongelmiin pystytään reagoimaan tässä ja nyt.

Myös vanhoihin taloihin

Niko Riskilä muistuttaa, että kodinohjausjärjestelmä voidaan asentaa myös vanhoihin rakennuksiin.

– Tavallisesti investointi kannattaa tehdä samassa yhteydessä, kun kohteessa uusitaan vanhentunutta sähköistystä, hän toteaa.

Kuluttajia kiinnostavat investointien kustannukset.

Riskilän mukaan moni ihminen ajattelee kodinohjausjärjestelmien olevan tavallisten ihmisten ulottumattomissa.

– Hinnat ovat varsin terveitä. Riittävän laadukas saadaan vastaavalla summalla kuin terassin lasitus tai keittiön kivitasot.

MATTI PULKKINEN

Yrittäjä Niko Riskilä asensi kodinohjausjärjestelmän omaan kotiinsa. Hän haluaa modernista teknologiasta käytännön kokemuksia. Asiakkaat, jotka kiinnostuvat järjestelmästä, saavat tulla tutustumaan siihen. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Yrittäjä Niko Riskilä asensi kodinohjausjärjestelmän omaan kotiinsa. Hän haluaa modernista teknologiasta käytännön kokemuksia. Asiakkaat, jotka kiinnostuvat järjestelmästä, saavat tulla tutustumaan siihen. (Kuva: Matti Pulkkinen)