Pelien jälkeen kahvi ja makkara, kiitos – maksu puhelimen avulla: raha siirtyy ”kännykästä kännykkään” junioripelaajien turnauskahviossa

Mobiilimaksusovelluksia löytyy nykyisin yhä useamman puhelimelta.

Kangasalan Kisa-Eaglesin 2008-syntyneiden poikien jääkiekkojoukkue järjesti junioriturnauksen Pälkäneen Haanloukkaassa viime lauantaina. Turnausbuffetin antimista pääsi nauttimaan myös ilman käteistä, muttei sentään täysin maksamatta: joukkueen järjestämissä kahvioissa on jo hetken aikaa voinut maksaa ostoksensa myös puhelimen avulla. Käytössä ovat olleet MobilePay- ja Siirto-palvelut.

– Yllättävän moni jo nykyisin käyttää näitä palveluita. Mobiilimaksaminen lisää myyntiä, sillä keskiostos herkästi kasvaa, kun ostaminen ei ole vain käteisen varassa, Kisa-Eaglesin E1-poikien joukkueenjohtaja Tuomo Keskinen on huomannut.

Turnauskahviossa mobiilimaksaminen järjestetään niin, että raha kierrätetään aina saman henkilön kautta joukkueen tilille.

– Näin tiedetään, kenen tilin kautta joukkueen raha kiertää, Keskinen lisää.

Jos vaikkapa Villen isä on joukkueen mobiilimaksamisen vastuuhenkilö, hän vastaanottaa maksut oman MobilePay- tai Siirto-sovelluksensa kautta ja tilittää kertyneet rahat omalta tililtään joukkueen tilille.

– Mobiilimaksaminen on sitä tavallisempaa, mitä nuorempi ihminen on kyseessä, mutta kyllä keski-ikäisetkin näitä uusia maksutapoja käyttävät. Käteisen käyttäminen ylipäätään on vähentymään päin, itsekin pankkialalla työskentelevä Keskinen tietää.

Mobiilimaksamisesta on kuulunut joukkueenjohtaja-Keskisen korviin hyvää palautetta. Ihmiset ovat usein tyytyväisiä, kun pelaajien vanhempien voimin pyörivissä talkookahvioissa voi maksaa muullakin tavalla kuin perinteisesti käteisellä.

– Onhan se nykyaikaa, että on vaihtoehtoja tarjolla.

Kangasalan Kisa-Eaglesin E1-poikien turnauskahvioissa on nykyisin myös mobiilimaksumahdollisuus. Pelaajien vanhempien pyörittämistä turnauskahvioista ja myyjäisistä kertyvät varat kohdentuvat suoraan joukkueen hyväksi. Kuva: Jari Järvisalo

 

 

MobilePayn logo.

MobilePay:

 • Noin 1,2 miljoonaa suomalaista käyttää puhelimeen ladattavaa MobilePay-mobiilimaksusovellusta.
 • Käyttäjiä on eniten pääkaupunkiseudulla, toiseksi ahkerimmat MobilePayn käyttäjät löytyvät Tampereen seudulta.
 • Sovelluksella voi maksaa sekä vastaanottaa maksuja reaaliaikaisesti muiden MobilePay-käyttäjien välillä, pelkän puhelinnumeron avulla.
 • Sovellusta voi käyttää yli 20 000 myymälässä ja verkkokaupassa ympäri Suomen.
 • Oli viime vuonna kolmanneksi ladatuin iPhone-sovellus.

 

Siirto-logo.

Siirto:

 • Otto-pankkiautomaatteja ylläpitävän Automatian toteuttama mobiilimaksujärjestelmä.
 • Sovelluksella voi maksaa sekä vastaanottaa maksuja reaaliaikaisesti muiden Siirtokäyttäjien välillä, pelkän puhelinnumeron avulla.
 • Siirto-teknologian myötä pankit ja muut maksupalveluntarjoajat voivat tarjota sovelluksia ja palveluita, jotka mahdollistavat suomalaisille reaaliaikaisen rahansiirron ”kännykästä kännykkään” eri pankkien asiakkaiden välillä, verkkokaupassa sekä kaupassa tai vaikkapa kahvilassa.

 

Pivon logo.

Pivo:

 • Julkaistiin sovelluskauppoihin vuonna 2013
 • OP Ryhmän kehittämä kotimainen mobiilimaksamisen sovellus kaikkien pankkien asiakkaille. 1,2 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää.
 • Pivolla voi maksaa verkkokaupoissa, kaverille ja kassalla matkapuhelimella.
 • Pivo on osa Siirto-järjestelmää, joka tekee mahdolliseksi reaaliaikaiset eri pankkien ja sovellusten väliset maksut.