Matkailuneuvojan viimeinen työpäivä – Vesilahden matkailutoimi lakkautettiin, mutta matkailu kunnassa jatkuu

Matkailuneuvoja Satu Karvinen viimeisenä työpäivänään Vesilahden kunnassa. Jatkossa Karvinen tekee matkailutyötä yrittäjänä kotoa käsin. (Kuva: Sanna Suonpää)

Vesilahden kirjaston ulkoseinässä on neliönmuotoinen, haalea läikkä. Vihreävalkoinen i-kyltti on poissa.

‒ Eilen se irrotettiin. Kirjastolla ei nyt sitten enää ole matkailuneuvontaa, toteaa Satu Karvinen ja heiluttelee kylttiä kädessään.

Vesilahden kunnanvaltuusto päätti joulukuussa lopettaa matkailutoimen osana talouden tasapainottamisohjelmaa. Tämä oli mahdollista, sillä kunnilla ei ole lakisääteistä velvoitetta huolehtia matkailusta.

Matkailuneuvontapistettä ei siis enää ole, vuosittaista matkailuesitettä ei julkaista,  matkailumessuille ei osallistuta, kunta ei järjestä opastuspalveluja matkailijoille ja Visit Vesilahti -nettisivusto lakkaa näkymästä nykyisillä sisällöillä.

Matkailutoimea pyöritti yksi työntekijä, matkailuneuvoja Satu Karvinen, jonka työajasta 80 prosenttia kului matkailuasioiden parissa ja 20 prosenttia oli kulttuurityötä. Kulttuuritoimea ei lopetettu, joten Karvinen olisi halutessaan voinut jatkaa kunnan palkkalistoilla yhtenä päivänä viikossa.

‒ En kuitenkaan kokenut 20 prosentin työaikaa mielekkääksi, joten irtisanouduin kokonaan. Kulttuuritoimen tehtävät jaetaan jatkossa sivistystoimen sisällä, hän kertoo.

Vaikka kunnan ylläpitämä matkailutoimi loppuu, matkailu Vesilahdessa jatkuu. Siitä pitävät huolen paikalliset yrittäjät, yhdistykset, kolmas sektori ‒ ja Satu Karvinen.

‒ Jatkan yrittäjänä eli omalla toiminimelläni Klaus Kurjen tien opastuspalvelujen tarjoamista ryhmämatkailijoille. Työ ryhmämatkailun osalta siis jatkuu, ja jopa puhelinnumeroni säilyy samana, hän hymyilee.

Kunta ei enää ylläpidä Visit Vesilahti -sivustoa, mutta jatkossa Visit Vesilahti -domainen alta löytyy matkailutietoa ryhmämatkailijoille. Lempäälän-Vesilahden Matkailuoppaat ry:n ylläpitämät sivut löytyvät osoitteesta https://lempaalan-vesilahden-matkailuoppaat.fi/. Sivuston graafisesta ilmeestä vastaa vesilahtelainen Minttu Rantanen.

 

Ystävänpäivänä oli matkailuneuvojan viimeinen työpäivä Vesilahden kunnan palveluksessa. Karvinen tuskaili vielä viimeisten mappikasojen ja huoneen loppusiivouksen kanssa, kun paikalle ilmestyi entinen työkaveri, eläkkeellä oleva kunnanjohtaja Erkki Paloniemi.

‒ Jaaha, viimeistä viedään, tervehti ex-kunnanjohtaja.

Paloniemi ja Karvinen intoutuivat muistelemaan Vesilahden matkailutoimen ja Klaus Kurjen tien pitkää taivalta, joka sai alkunsa lähes 40 vuotta sitten. Paloniemen edeltäjä, nuori ja energinen kunnanjohtaja Jukka Alkio piti matkailua ja historiaa tärkeinä kunnan vetovoimatekijöinä.

‒ 1980-luvun alussa perustettiin matkailutyöryhmä, johon kunnanjohtaja Alkion lisäksi kuuluivat Yrjö Punkari, Raimo Kujala ja Ritva Koski. Tuo voimanelikko ideoi Klaus Kurjen tien ja paljon muuta, kehuu Paloniemi, joka tuli kuntaan töihin vuonna 1983.

Uudesta matkailureitistä tuli suosittu. Kunnassa osattiin yhdistää matkailu ja tonttimyynti: tästä hyvänä esimerkkinä oli Asta Valkosen kotieläinpiha, joka veti paljon lapsiperheitä. Kotieläinpihalta järjestettiin bussikuljetuksia Vesilahti-kierrokselle ja kunnan tonttialueille.

‒ Vielä vuosia myöhemmin tuli tontinostajia, jotka kertoivat, että Vesilahti oli tullut heille tutuksi kotieläinpihalle tehdystä retkestä, Paloniemi muistelee.

Matkailu ja tonttimyynti löivät kättä myös silloin, kun Karvisen perhe päätti 2000-luvun alussa ostaa tontin juuri Vesilahdesta. Kunnan sivuille eksynyt perheenäiti bongasi Erkin viikset ja historiallisen kulttuuripitäjän.

‒ Vesilahden nettisivulla oli silloin pääkuvana kunnanjohtajan karikatyyripiirros, jossa katseen vangitsivat Erkin muhkeat viikset. Klaus Kurjen reitti oli myös hyvin esillä. Ajattelin, että onpa hauskat ja rennot sivut. Ja kunta, jossa historian siivet havisevat, Karvinen muistelee.

Ennen matkailutoimen perustamista matkailuyrittäjät olivat toimineet irrallaan ja keskenään kilpaillenkin, mutta Klaus Kurjen reitti kokosi matkailualan toimijat ja yrittäjät tekemään yhteistyötä ja puhaltamaan yhteen hiileen. Yhteistyöstä hyötyivät sekä yrittäjät että kunta.

‒ Matkailureitti ei ole ollut mikään ummehtunut historiapläjäys, vaan kunnan markkinointia parhaimmillaan. Kaikissa pikkukunnissa on rauhaa, luontoa, järviä ja metsiä, mutta missä muualla on näin upea kulttuurihistoria, Karvinen kysyy.

Turun yliopistossa ranskan kieltä, valtio-oppia ja kansainvälistä politiikkaa opiskellut maisteri Karvinen hurahti matkailualaan jo vuosia sitten. Ennen Vesilahteen tuloaan hän työskenteli oppaana Tuusulan Rantatiellä ja Lottamuseossa. Vesilahden matkailuneuvojana hän ehti toimia 16 vuotta.

‒ Vesilahdessa olen ollut mukana neljässä EU-rahoitteisessa projektissa sekä osallistunut isänmaalliseen työhön ja kansainväliseen yhteistyöhön. Viimeiset kolme vuotta ovat olleet hienoja, kun olen saanut olla yhtenä jäsenenä Lähde-kirjaston tiimissä, hän iloitsee.

Karvinen suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisesti ja uskoo, että matkailuyrittäjien ja -oppaiden yhteistyö Vesilahden kunnan kanssa sujuu jatkossakin hyvin. Vaikka kunta ei enää pidä matkailutoimea siipiensä suojassa, yhteistyötä tullaan varmasti tekemään.

‒ Kun uusia tuulia haetaan, pitää muistaa kunnan ja matkailuyrittäjien pitkä yhteinen historia. Toivon, että kunnan ja matkailutoimijoiden hyvä yhteistyö jatkuu. Nyt kunta on sitten vain mukana hiukan eri roolissa ja pienemmillä resursseilla, Erkki Paloniemi arvelee.

Vesilahden nykyinen kunnanjohtaja Tuomas Hirvonen kertoo, että kulttuurihistoriaa, luontoarvoja ja muita kunnan vahvuuksia arvostetaan ja hyödynnetään nykyäänkin. Painopiste on vain hiukan erilainen kuin ennen.

‒ Jatkossa keskitymme siihen, että saamme tänne yrittäjiä ja sitä kautta uusia asukkaita ja matkailijoita. Haluamme tukea sekä vanhoja että uusia yrittäjiä, jotka hyödyntävät Vesilahden kulttuurihistoriaa, luontoa ja rauhaa, hän kommentoi.

Karvinen suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisesti ja uskoo, että matkailuyrittäjien ja -oppaiden yhteistyö Vesilahden kunnan kanssa sujuu jatkossakin hyvin.

TIETOLAATIKKO:

Matkailu Vesilahdessa

Matkailureitti Klaus Kurjen tie syntyi vuonna 1982. Sen ideanikkareina olivat Jukka Alkio, Yrjö Punkari, Raimo Kujala ja Ritva Koski.

Klaus Kurjen tie on historiallinen, noin 20 kilometrin pituinen matkailureitti, jonka voi kiertää ryhmässä paikallisen matkailuoppaan opastamana tai itsenäisesti reitin varrella olevien opastustaulujen avulla.

Vesilahti sai oman matkailuneuvojan 16 vuotta sitten, kun Satu Karvinen aloitti työnsä kunnassa. Matkailutyön ohessa hän on tehnyt muun muassa kulttuuri- ja kirjastotyötä.

Kunnan matkailutoimi lopetettiin helmikuussa. Työtä jatkavat Lempäälän-Vesilahden matkailuoppaat sekä paikalliset yrittäjät ja yhdistykset.

Vesilahdessa nykyisin toimivia matkailuoppaita ovat Harri Henttinen, Matti Hovi, Eila Häihälä, Satu Karvinen, Yrjö Punkari, Tuula Tuominen ja Susanna Vastamäki.

Vuonna 2022 Klaus Kurjen reitti täyttää 40 vuotta.