Uros Live!

Tampereen Kansi-areenan monitoimihallin uudeksi nimeksi on sovittu Uros Live -areena. Tietojen mukaan sopimus nimestä on voimassa seuraavat kymmenen vuotta. Ehkä siihen tottuu, ehkä ei. Rahaa kuitenkin liikkuu tililtä toiselle ilman, että tekeillä olevassa rakennuksessa pitää muuttaa yhtikäs mitään. No, ehkä sopiviin kohtiin asennetaan sentään Uros Live -areenan neonvalot ja opastuskyltit.

Kuulun niihin, jotka hämmästyivät uutta nimeä. Olihan Oulun Kärppien pelipaidan mainoslohkossa näkynyt digitaalikirjaimin kirjoitettu UROS, mutta sehän ei häirinnyt Pirkanmaalla asuvaa. Jos oikein uutiset ymmärsin, Kannen monitoimihallin uusi nimi johtuu siitä, että yritys olisi samalla siirtämässä pääpaikkansa Tampereelle. Mitähän Oulussa tehtiin väärin, kun huippunopeasti kasvanut yritys tekee tällaisen liikkeen? Globaalin bisneksen kannalta on ihan sama, onko pääpaikka Oulussa tai Tampereella.

 

UROS on annetun selityksen mukaan lyhenne sanoista Universal Roaming Solutions. Ihan tämä ei pidä paikkaansa. Jos lyhenne olisi noista sanoista johdettu, olisi se URS eli aika monella kielellä ”karhu”. Loogisia lyhenteitä noista sanoista saa lukuisia, vaikkapa Uniroso tai UniRoaSol. Se, että mahdollisista lyhenteistä on alun perin valittu juuri UROS johtuu ihan varmasti siitä, että nimen suomalainen merkitys on miestä tarkoittava. Yrityksen nimeä valitessa UROS on saattanut kuulostaa hyvältä teekkarivitsiltä. Uhmakkaalta soturilta, joka haastaa alan entiset toimijat. Uros kaiketi tekee urotöitä ja kuuluu Lemminkäisen, Ilmarisen ja Väinämöisen sarjaan. Tai ehkäpä yrityksen perustajat ovat katselleet Game of Thronesia.

Kukapa tietää. Joka tapauksessa UROS on nyt liikevaihdoltaan 1,3 miljardin euron yritys, joka toimii mobiilidatan ja teollisen internetin maailmassa. Uudeksi aluevaltaukseksi yritys sanoo ”tapahtumaelämykset”, joka kaiketi on kaikkea sitä, mitä monitoimihallissa voi järjestää.

 

Silti UROS antaa nimessään viestin: tämä paikka on tarkoitettu vain 25-40-vuotiaille asekuntoisille miehille. Älkää tulko te naiset, lapset ja ikäihmiset. Hallin tila on sukupuolitettu puhtaan maskuliiniseksi. Sitä, mitä tuo Live-osuus tarkoittaa on vaikea käsittää: jotenkin kai sitä, että se mikä hallissa tapahtuu, on aitoa ja autenttista eikä virtuaalista tai keinotekoista. Tuskin sentään hallin nimi tarkoitettu ymmärrettäväksi muodossa ”Eläköön urokset”.

On jo sanottu moneen kertaan, että jos monitoimihallin nimi olisi ollut tarjolla NAARAS-halli, ei urheiluväki olisi sitä hyväksynyt. Ja kun kansa on kielas suuvärkiltään, on hallin päivittäiseksi kutsumanimeksi tulossa Pallihalli, Kyrpyä, Mulkue, Menola tai Karjuhäkki. Luova prosessi on kesken eikä Juti tai Kummola voi valittaa, kun köllinimi syntyy.

 

Tarkistin muuten, mikä on Lempäälän Jäähallin kaupallinen nimi. Ilmeni, että hallin nimi on Kiekkobussi-areena. Kiekkobussi on tamperelainen yritys, joka on käytettyjen ja uusien jääkiekkovarusteiden sekä muiden urheilutarvikkeiden ja fanituotteiden erikoisliike.

Silti jäähallista Lempäälässä puhutaan ja luulenpa, että Kannelle mennään, kun Tampereen jäähallissa käydään.

 

 Juha Kuisma

                                          Kirjoittaja on lempääläinen tietokirjailija