Koulutus ja työpaikat kohtaavat esimerkillisesti: Työnantajat korvamerkitsevät omansa Tredun autoalan opiskelijoista

Tredun autoala tarjoaa koko Suomen moderneimman oppimisympäristön huippuopetuksineen niin käytännössä kuin verkko-opetuksessakin. Tiimivastaava Erkka Javanaisen (oik.) ja opettaja Jerry Hiltusen sekä koko muulla työyhteisöllä on vankka autotekniikan osaaminen. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Tredun autoala tarjoaa koko Suomen moderneimman oppimisympäristön huippuopetuksineen niin käytännössä kuin verkko-opetuksessakin. Tiimivastaava Erkka Javanaisen (oik.) ja opettaja Jerry Hiltusen sekä koko muulla työyhteisöllä on vankka autotekniikan osaaminen. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Kaikki Tampereen seudun ammattiopisto Tredusta valmistuvat autokorinkorjaajat, ajoneuvoasentajat sekä automaalarit ovat arvostettuja ja haluttuja ammattilaisia työmarkkinoilla. Työnantajat korvamerkitsevät omat suosikkinsa jo näiden opiskeluvaiheessa, kun he tekevät hyvän vaikutuksen kesätöissä ja harjoittelujaksoilla. Tiimivastaava Erkka Javanainen ja opettaja Jerry Hiltunen iloitsevat koko työyhteisönsä panoksesta alan opetukseen. Tredun autoala tarjoaa maamme moderneimman oppimisympäristön huippuopetuksineen niin käytännössä kuin verkko-opetuksessakin. Koko työyhteisöllä on vahva autotekniikan osaaminen.

Ammatillisen koulutuksen yhteishaku tältä keväältä on juuri päättynyt. Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Ajokinkuja 6:ssa toimivan autoalan pitkäaikaiset tiimivastaava Erkka Javanainen ja opettaja Jerry Hiltunen hykertelevät onnesta, sillä kovamaineiselle koulutusalalle on hakenut yhteensä yli 400 nuorta. Aloituspaikkoja on vain 90, joten runsaat 20 prosenttia pyrkijöistä saa haluamansa opiskelupaikan. Autoala vetää väkeä kaikkialta maakunnasta.

Tredun autoalalla pyyhkii erinomaisesti, on mennyt jo vuosikaudet mainiosti. Entisen Ajokki-autokoritehtaan halleista remontoiduissa ja laajennetuissa tiloissa Tampereen Nekalassa ahkeroi 270 nuorta opiskellen automaalareiksi, autokorinkorjaajiksi, ajoneuvoasentajiksi sekä pienkonekorjaajiksi. Lisäksi 40 aikuisopiskelijaa suorittaa perustutkintoa.

Ylöjärven toimipaikassa on 60 autoalan nuorta opiskelijaa. Virroilla ja Orivedellä olevissa toimipisteissä tarjotaan räätälöityä koulutusta nuorisolle ja aikuisille paikallisten yrityksien tarpeita palvellen.

Autoalan perustutkinnon suorittajia hakeutuu myös auto- ja varaosamyyntiin.

– Autoala on erittäin vetovoimainen, Javanainen ja Hiltunen kuvaavat.

Kannustava oppimisympäristö

Erkka Javanainen ja Jerry Hiltunen tietävät, miksi autoala on 2020-luvulla niin peruskoulunsa päättävien kuin ammattiaan vaihtavien aikuisten kestosuosikki.

Autoalan vetovoimaan vaikuttavat voimakkaasti autohuoltamoiden, -korjaamoiden ja -maalaamoiden sekä autotalojen huippuunsa kehitetyt työtilat.

– Asiakkaat eivät kohtaa yrityksissä enää öljytahraisissa haalareissa ja virttyneissä suikissa likaisen trasselin kanssa touhuavia ja murahtelevia työmyyriä. Hallit eivät myöskään ole enää pimeitä, pakokaasuisia ja epäsiistejä loukkoja, Javanainen ja Hiltunen oikaisevat.

Jo Ajokinkujan avarissa, valoisissa ja huippujärjestyksessä olevissa tiloissa autoalalle opiskelevat saavat realistisen tuntuman heitä odottaviin työpaikkoihin. Automaalauksen, autokorjauksen sekä autotekniikan tilat edustavat alojensa ehdotonta huippua diagnostiikka- ja korjaamolaitteineen sekä autonostimineen. Oppimisympäristöä kehitetään koko ajan toimialan edistymisen tahdissa.

– Olemme kerta kaikkiaan otollisessa asemassa, koska opetuskäytössämme on viimeisin tekniikka kaikkine työkaluineen. Meillä on sitoutuneet yritysyhteistyökumppanit: autoalan maahantuojat kuten Toyota, Ford sekä Volvo ja autojen vahvat merkkiliikkeet, automaalaamot, vauriokorjaamot sekä monimerkkihuollot. Arjessamme ovat niin hybridit kuin sähköautotkin, Javanainen ja Hiltunen kiittävät.

Autoala on juurruttanut yhteisöllisyyden opetuskulttuurin peruskiveksi. Tiimitoiminta- ja omaopettaja-malli olivat jo käytössä ennen kuin niistä alettiin isosti puhua.

Suuri ilonaihe on logistiikka-alan suunnittelema raskaankaluston koulutuspiste, joka avautunee ensi lukuvuonna Kurikan alueella Pirkkalassa. Se sijoittuu luontevaan ympäristöön, jossa on paljon toimialan yrityksiä.

Javanainen ja Hiltunen muistuttavat, että Ajokinkujalla tehdään hyvin runsaasti asiakastöitä autonpesuista ja renkaiden kausivaihdoista vaativimpiin huolto-, korjaus-, korikorjaus- ja maalaustöihin.

Motivaatio kantaa

Autoalalla pätevöityvillä ammattilaisilla on roppakaupalla valinnanvaraa työ- ja urapolkujen suhteen.

Erkka Javanainen ja Jerry Hiltunen sanovat, että jo autoalan perustutkinnon opinnot räätälöidään opiskelijakohtaisesti. Tämä kannustaa jo ammatillisesta koulutuksesta lähtien nuorta itsenäisyyteen ja luovuuteen. Hyvä motivaatio kantaa läpi työelämän.

Autoala tarjoaa oppisopimuskoulutusta. Se onkin varsin suosittu kouluttautumisreitti.

Autoalan perustutkinto tehdään 2-3 vuodessa. Javanaisen ja Hiltusen mukaan opiskeluaika joustaa molempiin suuntiin. Alalle tulevista suurin osa on poikia, mutta joukossa on tyttöjäkin. Etenkin automaalaus kiinnostaa myös naisia.

Perustutkinnon suorittajille avautuu uusia ikkunoita. He voivat syventää opintojaan tehden henkilöautomekaanikon, automyynnin tai työnjohdon ammattitutkinnon. Nämä opinnot kestävät puolestatoista kahteen vuoteen. Lisämahdollisuutena on monipuolinen työpaikkaohjaajan koulutus.

– Sokerina pohjalla ovat jatko-opintomahdollisuudet ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa, Javanainen ja Hiltunen hehkuttavat.

Työtilanne suotuisa

– Autot huolletaan ja korjataan jatkossakin siellä, missä asiakkaat ovat, Erkka Javanainen ja Jerry Hiltunen sanovat.

Heidän mukaansa näköpiirissä ei ole ralleja, joissa autoilijat veisivät menopelinsä esimerkiksi Viroon.

Javanainen ja Hiltunen uskovat Tampereen kaupunkiseudun kasvamisen ja kehittymisen turvaavan autoalan työpaikat pitkälle tulevaisuuteen.

– Meille asti lainehtii merkkejä siitä, että pääkaupunkiseudulla on huutava pula autoalan osaajista.

Tampereen kaupunkiseudulla on monipuolinen kattaus isoja ja pieniä autokorjaamoja, täyden palvelun autotaloja, autoteollisuutta, autokauppoja, varaosamyymälöitä sekä rengasliikkeitä. Työpaikkoja on lisäksi työkalusektorilla ja raskaan kaluston korjaamisessa.

– Vaihtoehtojen suuri määrä työelämään sijoittumisessa on vahva plussa koulutusjärjestelmällemme, Javanainen ja Hiltunen toteavat.

– Rikkautta on sekin, että osa valmistujista tavoittelee pestiä pikkuisesta yrityksestä. Vastaavasti on henkilöitä, jotka näkevät tulevaisuutensa ison toimijan tai ketjun palveluksessa.

– Työllisyystilanne on aidosti hyvä, opettajat kiteyttävät.

Javanainen ja Hiltunen muistuttavat, että autoalan huippuunsa viedystä tekniikasta huolimatta huolto-, korjaus- ja maalaustoiminnan keskiössä on ihminen ja hänen kätensä.

– Arjen rikkautena on, että ammattilainen saa olla tekemisissä viimeistä huutoa olevan tekniikan kanssa ja ratkoa erilaisia ongelmia, joita automaailmassa syntyy. Tekeminen on antoisaa ja mielekästä.

– Hyvästä palvelusta on tullut luontainen osa autoalaa. Meillä annetaan myös asiakaspalvelukoulutusta. Aikaamme kuvaavatkin uusinta uutta edustavat suorapalvelumekaanikot.

MATTI PULKKINEN

- Tredun autoala on erittäin vetovoimainen. Hiljan päättyneessä ammattilisen koulutuksen yhteishaussa Tredun kovamaineiselle koulutusalalle haki 400 nuorta. Aloituspaikkoja on vain 90. Käytännössä ja verkko-opiskelussa annettava koulutus saa koko ajan kiitosta opiskelijoilta, tiimivastaava Erkka Javanainen ja opettaja Jerry Hiltunen iloitsevat. (Kuva: Matti Pulkkinen)
– Tredun autoala on erittäin vetovoimainen. Hiljan päättyneessä ammattilisen koulutuksen yhteishaussa Tredun kovamaineiselle koulutusalalle haki 400 nuorta. Aloituspaikkoja on vain 90. Käytännössä ja verkko-opiskelussa annettava koulutus saa koko ajan kiitosta opiskelijoilta, tiimivastaava Erkka Javanainen ja opettaja Jerry Hiltunen iloitsevat. (Kuva: Matti Pulkkinen)