Lempäälä putsasi futsaljunioreissa palkintopöydät 10 vuotta sitten, nyt pelaajat ja valmentaja muistelevat kultaista kevättä: ”Kauhea määrä meni mustikkakeittoa turnauksessa”

FT Lempäälän B-poikien futsalin Suomen mestareiden joukkuekuva vuodelta 2010. Kuva: FT Lempäälä

Kymmenessä vuodessa ehtii tapahtua paljon. 2010 koettiin futsalin parissa historiallista menestystä Lempäälässä. Samana keväänä junioreissa Lempäälään tuli peräti viisi mestaruutta: B-poikien SM-kultaa, C-poikien piirinmestarien turnauksen voitto, joka on rinnastettavissa SM-kultaan, ja lisäksi piirinmestaruudet B-, C15- ja C-14-pojissa.

Kymmenen vuoden jälkeen B-poikien mestarivalmentaja Mirko Jaskari istahtaa alas muistelemaan tuota kultaista kevättä. Jaskari vastasi FT Lempäälän B-poikien joukkueesta ja oli LeKi-futiksen C-poikien päävalmentaja Martti Bergströmin apuna C-poikien lopputurnauksessa.

Kuinka yhtenä keväänä yhteen kuntaan osui sellainen jättipotti?

– Silloin oli lahjakkaiden ikäluokkien välillä todella hedelmäinen yhteistyö, B-poikien 93–94-ikäisistä C-poikien 95–96-ikäisiin, Jaskari tuumii ensimmäisenä.

Yhteistyöllä Jaskari tarkoittaa muun muassa valmennuksen yhteistyötä: joukkueilla oli samanlainen pelitapa ja valmentajat auttoivat toisiaan.

– Lisäksi pelaajat olivat futsalin erikoismiehiä: näiden joukkueiden pelaajat olivat harjoitelleet futsaliin painottaen ja osasivat lajin erikoisosa-alueet. Sain B-poikiin valita sitoutuneen joukkueen, joka sopi futsalin pelaamiseen.

Jaskari painottaa, että voitot olivat pelaajien voittoja, nuoret miehet onnistuivat pelitaktisten neuvojen toteuttamisessa loistavasti tuona keväänä.

– Täytyy painottaa, että oli etuoikeus valmentaa semmoisia joukkueita. On pelaajien ansiota, kun valmentaja kokee onnistuneensa.

Neljä pelaajaa noista ikäluokista on saatu mukaan yhteiskuvaan pokaalien kanssa. Kymmenen vuoden takaiset pelit ovat vielä hyvin mielessä.

– Ensimmäisenä mieleen muistuu, että syötiin turnauksen aikana kauhea määrä banaania ja mustikkakeittoa, naurahtaa B-pojissa pelannut Eppu Jaskari.

– Joukkueissa ei ollut heikkoja lenkkejä. Ikäluokat ja valmennus olivat laadukkaat ja joukkuepeli toimi, Niko Björksten perustelee lempääläisten vahvuutta.

Kymmenen vuotta vanhat mitalit ja pelipallo ovat yhä tallessa. Ylhäältä vasemmalta Riku Gröndahl (C- ja B-pojat), valmentaja Mirko Jaskari ja B-pojissa pelanneet Niko Björksten ja alhaalla Riku Nissilä ja Eppu Jaskari. Kuva: Antti Raunio

Kun futsalin huippuikäluokkien juniorimenestyksestä on kulunut vuosikymmen, on hyvä tarkastella, minne asti nämä pelaajat ovat päätyneet.

Tuolloin kahden joukkueen maalivahtikolmikon voi todeta olleen huipputasoa: heistä Leo Rantanen on voittanut Suomen mestaruuksia Ilveksessä ja ollut mukana maajoukkueringissä, samoin Iiro Auvinen pääsi mukaan maajoukkuerinkiin ja sai liigasopimuksen. Teemu Keskinen sai myös nimensä liigasopimukseen, joskin pelit Auvisella ja Keskisellä jäivät liigassa vähiin.

Nykyisin miesten Futsal-Liigaa pelaa Yasar Elbeller. Kahden kultajoukkueen pelaajista myös Ukko Rimmi pelasi liigapelejä muutaman. Futsalin Ykkösdivaria ovat pelanneet Niko Björksten, Joona Ojala, Riku Gröndahl ja Eeli Huotari. Aki Sihvonen puolestaan eteni jalkapallon puolella FC Hakan riveihin.

– Näissä joukkueissa oli futsalin erikoisosaajia. Jopa hieman harmittaa, ettei useampi pelaaja lähtenyt kokeilemaan siipiään juuri futsalin parissa, Jaskari tuumii laskettuaan pelaajien nykytilannetta.

Vuoden 2010 B-poikien palkinnot olivat yhä tallessa. C-pojat saavuttivat toisen samanlaisen palkintoryppään samana keväänä. Kuva: Antti Raunio

Palataan vuoteen 2010 ja Ylöjärvelle, jossa pelattiin sekä B- että C-poikien finaaliturnaukset. Sekä FT Lempäälä, joka pelasi LeKin nimen alla, että LeKi-futiksen joukkue voittivat turnauksissaan kaikki pelinsä. FT eli Futsal Team oli vartavasten LeKin ja Loiskeen pelaajista perustettu futsaliin erikoistunut yhdistelmäjoukkue.

– B-pojissa ei jätetty yhtään kiveä kääntämättä ja otettiin raskas yhden päivän finaaliturnaus tosissaan ravinnon ja palautumisenkin suhteen. Kiitos Jari Kelloniemelle, joka oli tuolloin apuna fysiikka- ja ravintoasioissa. Turnauksen yksi käännekohta oli alkulohkon päätöspelin loppu, kun maalivahtimme Leo otti punaisen kortin.

– Joukkueella oli kopissa ”Se oli tässä” -fiilis. Kokosin ryhmän kokoon ja pidin elämäni parhaan puheen. Fiilis koheni ja maaliin tullut Iiro oli loistava. Leo palasi finaalissa maaliin ja pelasi nollapelin, Jaskari muistelee.

B-poikien Riku Nissilä muistelee turnaushuumaa:

– Meteliä oli paljon ja katsomo oli aivan täynnä finaalissa. Olihan draamaakin, kun Leo otti sen punaisen, Iiro pelasi hemmetin hyvin silloin.

Jaskari kuvailee B-poikien joukkuetta kurinalaisesti puolustaneeksi ryhmäksi, jonka pelitapa oli äärimmilleen hiottu. Sen jälkeen iskettiin salamana vastaan. C-poikien joukkue iski vahvan puolustamisen jälkeen nopeilla hyökkäyksillä, sillä joukkueella oli nopeita pelaajia ja hyökkäyspelin tavat oli opeteltu tarkasti.

– Meidän C-poikien turnaus oli todellinen kasvutarina. Finaalissa olimme isoja altavastaajia: kilpikonnaa ja vastahyökkäyksiä ja voitto kotiin, muistelee C- ja B-pojissa pelannut Riku Gröndahl.

– Kun yhden päivän turnauksessa pelataan usea peli, ja pienet asiat ratkaisevat futsalissa, täytyy olla henkisesti todella kova. Sitä pelaajat todella olivat molemmissa joukkueissa, Jaskari kertoo.

LeKi-futiksen C-poikien futsalin piirinmestarien lopputurnauksen mestareiden joukkuekuva vuodelta 2010. Kuva: LeKi-futis

Kymmenen vuotta sitten futsaliin panostus oli selvästi isompaa junioripuolella Lempäälässä kuin tällä hetkellä. Talviolosuhteet jalkapalloharjoitteluun olivat heikommat, joten harjoittelu piti tehdä saleissa.

Jaskari toteaa, että silloin nähtiin mahdollisuus panostaa futsaliin ja saada sitä kautta menestystä. Lempäälässä pelattiin oikeaa futsalia taktisine kuvioineen, eikä salijalkapalloa.

– Lopputurnauksissa oli mukana isoja futisseuroja Hongasta RoPSiin ja Jazziin, mutta kun vastaan tuli oikeaa futsalia pelanneet lempääläiset, menikin sormi suuhun, Jaskari muistelee.

Kun oli saavutettu yhden kevään aikana paljon menestystä, mihin tilanne eteni? Jaskari jäi itse pois, kun suurin kipinä unelman täyttyä oli sammunut. LeKi-futis voitti 2013 B-poikien SM-hopeaa ja oli 2015 SM-neljäs, mutta hiljalleen junioripuolella panostus futsaliin väheni ja talvella jalkapalloharjoittelun panostus kasvoi.

Yhä nykyäänkin usea joukkue pelaa talvella futsalin piirinsarjoja, ja menestystäkin on piiritasolla tullut silloin tällöin. Vastaavaa futsaliin panostamista ei ole kuitenkaan enää ollut junioreissa. Miehissä Loiske pitää yllä Lempäälän futsalperinteitä, ja miesten maajoukkue on kovassa nosteessa. Tuplamestaruuden kovuudesta kertoo hyvin se, että tuon jälkeen Tampereen piiriin ei ole tullut yhtään poikien futsalin SM-kultaa.

– Näen sen niin, että minun ja Bergströmin Martin jälkeen ei tullut uusia futsaliin panostaneita valmentajia, myös salivuorojen vähentyminen on ollut isoa.

Kymmenessä vuodessa noista kultajoukkueiden pojista on ehtinyt kasvamaan aikuisia miehiä. Vaikka Kuokkalankoskessa on ehtinyt virtaamaan paljon vettä, kultakevääseen 2010 voi edelleen palata, kun kaivaa mitalin palkintokaapista ja laittaa finaalien videotallenteen pyörimään. Silloin Lempäälä oli futsalin kultainen kunta.

MESTARIT 2010

B-pojat FT Lempäälä: Leo Rantanen, Iiro Auvinen, Vili Kuisma, Joona Ojala, Niko Björksten, Alpo Tiensuu, Roope Kuisma, Eppu Jaskari, Timo Tran, Riku Nissilä, Yasar Elbeller, Aki Sihvonen, Eeli Huotari, Riku Gröndahl, Ville Touru ja valmentaja Mirko Jaskari

C-pojat LeKi-futis: Iiro Auvinen, Teemu Keskinen, Yasar Elbeller, Riku Gröndahl, Aki Sihvonen, Eeli Huotari, Antti Raunio, Aleksi Gratschew, Aapo Kalliokoski, Ukko Rimmi, Jose Lehtimäki, Valtteri Arminen, Ilmari Alenius ja valmentaja Martti Bergström