”Kaverin autotallissa rauta kolisee”, hymähtää olympialaisiin tähtäävä painonnostaja Teemu Roininen

Teemu Roinisen sekä urheilu- että yrityskuviot mullistuivat koronapandemian takia. Kuva: Jaarli Pirkkiö

Vallitseva maailmantilanne koronapandemioineen on laittanut monen urheilijan arjen uuteen malliin. Haaveet lähiaikojen suurkisoista on haudattu, mutta toisaalta urheilijan arkeakin on kynnettävä, ainakin soveltuvin osin.

– Nyt, kun kunnalliset salit ovat kiinni, olen siirtynyt treenaamaan kaverin autotallissa olevalle kotisalille. Kyllä harjoittelu jokseenkin normaalisti onnistuu, samalla lailla rauta kolisee sielläkin, hymähtää Lempäälän Kisan painonnostaja Teemu Roininen.

33-vuotiaan moninkertaisen Suomen mestarin ja lukuisia arvokisoja kolunneen Roinisen tähtäimessä olivat tulevan kesän Tokion olympialaiset. Oljenkorsi niihin pääsemisessä oli ohut, mutta se oli olemassa. Raskaaseen sarjaan kelpuutetaan karsintojen kautta 14 nostajaa. Roinisen ranking oli ennen korona-aikaa noin kahdenkymmenennen tienoilla.

Nyt on kuitenkin päätetty lykätä olympialaisia ensi vuoteen. Valistunein veikkaus on, että ne pidettäisiin tulevana keväänä.

– Siirtopäätös oli totta kai oikea, mutta en todellakaan kadehdi niitä ihmisiä, jotka näitä isoja päätöksiä tekee.

– Itselleni kisojen siirto ei isoja muutoksia tee. Karsintasysteemi alkaa nyt alusta, kaikkien tulee olla muun muassa testausasioissa samalla viivalla, kunhan tästä epidemiasta selvitään, Roininen kommentoi.

Talvi oli Roiniselle poikkeuksellista aikaa, kisoja niin kotimaassa kuin maailmallakin oli todella tiheään tahtiin ja lempääläisen tuloskunto oli omaan tasoon nähden varsin hyvällä tasolla.

– Nyt olen aivan tarkoituksellisesti treenannut kevyemmin kovan kisarumban jälkeen. Nyt on taas aikaa yrittää nostaa omaa tasoa korkeammalle, ja kun aika normalisoituu, palaan kisalavoille toivottavasti parempana.

Teemu Roininen on elättänyt itseään oman voimavalmennusyrityksensä kautta. Hän on laatinut treeniohjelmia niin yksilöpuolen huippu-urheilijoille, joukkueille sekä vetänyt voimavalmennuskursseja aivan ”tavis”kuntoilijoillekin.

– Nyt yritystulot ovat pudonneet noin 90–95 prosenttia. Kun juuri kukaan ei pääse treenaamaan, ei valmentajaakaan tarvita. Onni onnettomuudessa, että työllistän vain itseni, eikä minulla ole omaa tilaa. Kulutkaan eivät siis juokse. Harjoitusohjelmia muutamat, joilla on oma treenipaikka, ovat tilailleet, valottaa yrittäjä-Roininen karua tilannettaan.

 

Lue myös:

Teemu Roininen hurjassa vireessä: ylsi uuteen Suomen ennätykseen Maltalla – voitti Suomen mestaruuden vain viikko sitten