Michaela Jokiniemi: Mitä poikkeustila ihmiskunnalle opettaa?

– Toivon, että suurin herääminen koetaan läsnäolon tarpeettomuudessa ja tulevaisuuden matalammassa kynnyksessä tehdä töitä etänä. sanoo Michaela Jokiniemi.

Vaikka on sanomattakin selvää, että koronaepidemia aiheuttaa yhteiskunnalle paljon haittaa, voivat monet saada sen aiheuttamasta poikkeustilasta hyötyä. Pakon olosuhteissa ihminen omaksuu asioita ja menetelmiä helpommin, joten kehityksen askelia voidaan ottaa nopeammin.

Monelle yrittäjälle etätyöskentely on varmasti ollut jo tuttua, mutta suurimmalle osalle etätöihin siirtyneistä työskentelytapa on ollut uusi. Sähköisten kokousohjelmien ja muiden virtuaalisten pohjien omaksuminen nopealla aikataululla on voinut olla vaikeaa usealle, mutta niin kuin jo aikaisemmin totesin, pakon sattuessa ihminen omaksuu asioita nopeammin. Olisitko itse ajatellut kuukausi sitten, että työskentelet kotisohvalta tai kokoustat yöpaidassa?

Poikkeustila pitää etätyöskentelyä vahvasti suositeltuna ratkaisuna ajankohtaisella tiedolla ainakin toukokuun puoleen väliin asti. Etäkokousten ja -tapahtumien järjestämistä ja niihin osallistumista saa siis harjoitella jonkin tovin. Sähköisesti järjestettävät tapahtumat mahdollistavatkin ihmisten kokoontumisen ja kanssakäymisen pitkien välimatkojen päässä sekä joustavamman osallistumisen. Virtuaalisesti toteutettavat tapahtumat mahdollistavat osallistumisen myös tilanteessa, jossa matkakulut käyvät esteeksi.

Poikkeustila todella ohjaa digiharppauksen tapahtuvan, sillä lähes poikkeuksetta kaikkien valtion oppilaitosten opetus sekä etätyöskentelyyn soveltuvien alojen yritysten toiminta tapahtuu etänä ja verkon kautta. Toivon, että suurin herääminen koetaan läsnäolon tarpeettomuudessa ja tulevaisuuden matalammassa kynnyksessä tehdä töitä etänä. Mahdollisuudet etätyöhön varsinkin perheissä, joissa on pieniä lapsia voisivat tuoda helpotusta arkeen. Vaikka tällä hetkellä etätyöt tarkoittavat työskentelyä lähinnä kotoa käsin, on huomioitava että etänä työskentely voi tarkoittaa työskentelyä liikkeessä tai etäällä.

Toinen erinomaisen tärkeä asia, joka on muistettava poikkeustilan jälkeenkin, on muiden huomioon ottaminen. Erityisesti vanhusten ja riskiryhmien huomioiminen on noussut esille hyvin epidemian aikana. Puolikuntoisena tai kipeänä töihin, kouluun tai muualle meneminen aiheuttaa riskin muille. Luonnollisesti epidemia on herättänyt erityistä huomiota käsihygieniassa sekä oikeassa yskimistekniikassa, mikä on hyvä, mutta kuuluisi olla olettamus myös terveessä tilanteessa.

Suuren elintarvikkeiden ja kulutustuotteiden hamstrauksen ja yhtäkkisen kysynnän näki jo Helsingin pörssin nousevien yritysten listalta. Pörssikurssit olivat plussan puolella yrityksillä, jotka valmistivat päivittäiselintarvikkeita ja kulutustuotteita. Suuri kysyntä tuo yrittäjien harmiksi heille tuotossaan vain piikin, joka ei suuremmassa kuvassa näy kaupan nousuna vaan kompensoituu tilanteen laannuttua, kun väestö alkaa kuluttamaan ruokavarastojaan samaan tahtiin kuin normaalisti esimerkiksi ruokaa kuluttaisi. Suomalaisten elämäntavan muuttuminen kotona oleilun lisäännyttyä saattaisi tuoda vain marginaalisen nousun tiettyjen tuotteiden myynnille pidemmän aikavälin tarkistelussa. Kauppiaat ovatkin harvoja, jotka hyötyvät tilanteesta edes hetkellisesti. Muiden yrittäjien osalta poikkeustila saattaa vaikuttaa liiketoimintaan sekä toimeentuloon erittäin kriittisesti. Varsinkin poikkeustilan aikana on siis erityisen tärkeää tukea paikallisia yrityksiä, jotta ne voisivat toimia myös jatkossa. Esimerkiksi erilaisissa palveluissa on luontevaa, että palvelun tarjoaja on paikallinen toimija, esimerkiksi kauneus- tai valokuvauspalveluissa, mutta eri tuotteiden osalta ei paikallinen tai edes kotimainen valinta ole välttämättä luonteva. Voisiko etäkokouspullat hakea marketin pakastealtaan sijasta vaikka paikallisesta leipomosta? Viime viikkojen aikana mediaan on noussut monia erinomaisia ratkaisuja, miten pienyrittäjiä ja paikallisia toimijoita voi tukea tavallisella toiminnalla. On tärkeää myös, että kaikki pyrkivät tukemaan heitä mahdollisuuksiensa mukaan.

Toivon, että meille jäisi kuva siitä, että poikkeustilanteesta tosiaankin on otettava opiksi monia asioita.