Huutokauppasalissa on suomalaista lasia ja keramiikkaa, Oiva Toikkaa, Nanny Stilliä, Tapio Wirkkalaa, mutta yrittäjä Sami Taustila on tohkeissaan jostain muusta. Hän haluaa esitellä suurta persialaismattoa.
– Se on Iranin shaahin Urho Kekkoselle lahjoittama matto. Suoraan Urho Kekkosen pojanpojalta, joka muistaa sen sijainneen Tamminiemessä, Taustila kertoo.
Matto ei ole ainoa Lempäälässä huutokaupattu esine, johon liittyy joku julkisuuden henkilö. Viime vuonna Huutokauppahuone Aleksilla oli myynnissä viihdetaiteilija Pertti ”Spede” Pasasen kultakello, joka huudettiin reilulla 3 000 eurolla.
– Spede oli kova pelaamaan ja hän hävisi kellon aikoinaan korttipelissä. Kelloa myytäessä tulikin tavattua mielenkiintoisia persoonia, kasino- ja korttipeliammattilaisia, Sami Taustila sanoo.
Taannoin kaupan oli myös nahkainen lierihattu, joka tiettävästi kuului laulaja Irwin Goodmanille.
Kuinka Taustila saa tämänkaltaisia tavaroita myyntiin?
– Tavaroita tulee yksityisiltä henkilöiltä ja sattumanvaraisesti. Monesti minuun otetaan yhteyttä, kun jokin esine on omistajalleen tarpeeton, hän sanoo.
Lempäälän keskustassa sijaitseva Huutokauppahuone Aleksi täyttää tänä keväänä 10 vuotta. Sami Taustila pyörittää yritystä isänsä entisen kodinkoneliikkeen tiloissa. Osakkaana on vuorikiipeilijänä tunnetuksi tullut Veikka Gustafsson, mutta pääasiassa yritys on yhden miehen.
– Teen pitkälti kaiken yksin. Matkahuolto on toiminut samoissa tiloissa pari vuotta, ja Pasista on iso apu, Hän hoitaa päivystämisen, Taustila kertoo viitaten Matkahuoltoasiamiehenä toimivaan Pasi Ahtiaiseen.
– Kun perustin yrityksen aikoinaan kahden kaverin kanssa, epäiltiin, että firma ei ole pystyssä vuottakaan. Nyt on menossa kymmenes vuosi, Taustila hymähtää.
– Olen tehnyt tämän eteen pitkiä päiviä. Joskus aloittanut viideltä aamulla ja yöllä yhden maissa lopettanut. Nukkunut välillä huutokauppasalin sohvalla. Kun esimerkiksi 200 neliön kuolinpesän tyhjentää, on siinä hommaa. Tavarat kuljetetaan huutokauppahuoneelle, putsataan, lajitellaan, kuvataan ja kuvat ja mitat laitetaan nettiin, hän listaa.
Sami Taustila ostaa huutokaupattavaksi kuolinpesiä ja yksittäisiä esineitä, myy esineitä välityspalkkiolla sekä tekee hinta-arviointeja.
Meneillään oleva koronakriisi ei ole Taustilan mukaan lamauttanut yrityksen toimintaa, sillä yrityksen nettisivujen kautta on voinut osallistua huutokauppoihin jo jonkin aikaa. Moni voittavista tarjouksista on tullut netitse.
– Kyllä bisnestä helpottaisi, jos paikalle saisi tulla, mutta hyvin homma toimii netinkin kautta, hän toteaa.
Netin ansiosta tavaroita myydään Ranskaan, Saksaan, Yhdysvaltoihin ja Japaniin asti, ja Taustilan mukaan kerran esimerkiksi Luxemburgiin lähti autolastillinen huonekaluja.
Vanhoihin esineisiin Sami Taustila alkoi perehtyä jo pikkupoikana. Hän ryhtyi keräämään sotilasmerkkejä 8-vuotiaana, ja erikoistui myöhemmin militariaan.
– Minulla on ollut Suomen suurin Mannerheim-aiheinen esinekokoelma. Pari tuhatta esinettä ja taulua, patsaitakin oli 50–60 kappaletta, hän valottaa.
Antiikki- ja huutokauppa-alalla Taustila on ollut vuodesta 1997. Alkuvuosina hän järjesti akaalaisen meklarikonkari Jukka Pulakan kanssa valtiolle huutokauppoja.
– Kun valtio peri kuolinpesiä, me myimme ne. Kerran sitten meille tarjottiin Pohjanmaalta vanhaa taloa, joka oli täynnä talonpoikaista antiikkia. Pulakka kävi katsomassa sitä ja hän oli sitä mieltä, että se kannattaisi ostaa. Hain pankista 50 000 markan lainan ja sitä kautta se lähti.
Yhteistyötä hän on sittemmin tehnyt muun muassa antiikkialan asiantuntija Wenzel Hagelstamin kanssa.
– Lisäksi taiteilija Olli Joki ja taideväärentäjänä tunnetuksi tullut lempääläinen Veli Seppä ovat opettaneet minulle paljon taiteesta, hän kertoo.
– Ala on mielenkiintoinen ja sen rikkaus on, että tapaa paljon monenlaisia ihmisiä, Sami Taustila sanoo.