Hienoa, että Niinistö esittää omia näkemyksiään hallitukselle – Se ei poikkeusaikana ole sisäpolitiikkaan puuttumista

Ihmettelen suuresti Juha Kuisman kolumnissaan (LVS 15.4.2020) esittämää voimakasta kritiikkiä Tasavallan presidentti Sauli Niinistön aktiviteettia kohtaan koronakriisin hoidossa. Etenkin Juha Kuisma kritisoi presidentti Niinistön ehdottamaa ulkopuolista ”nyrkkiä” koordinoimaan kriisin hoitoa. Niinistöhän esitti hallituksen toiminnan tueksi tuollaista ryhmää, johon Niinistö itse ei olisi kuulunut.

Elämme poikkeuksellisia aikoja ja mielestäni on hienoa, että Niinistö esittää omia näkemyksiään hallitukselle ja uskon suurimman osan kansaa olevan myöskin tätä mieltä. Ajatuksen esittäminen hallitukselle ja kansalle varsinkin tällaisena poikkeusaikana ei ole sisäpolitiikkaan puuttumista. Niinistö ei viitannut mihinkään valtaoikeuteen ja totesi, että jotkut tuntuvat ylläpitävän tuollaista vainoharhaista valtapolitiikkaoppia. Useat asiantutijat (mm. emeritusprofessori Mikael Hilden ja professori Janne Salminen) ovat sitä mieltä, että Niinistö ei ylittänyt toimivaltaansa eikä presidentin ehdottamassa ”nyrkissä” ole oikeudellista ongelmaa.

Kaikista Niinistön ajatuksista ja ehdotuksista en minäkään ole samaa mieltä, mutta etenkin tällaisessa kriisitilanteessa presidentin esitykset ja ajatukset on arvioitava huolella ja puolueettomasti. Niinistö on kertonut aikovansa jatkaa koronakeskustelussa ”unilukkarina”. Siihen hänellä on kaikki oikeus.

 

Esa Halonen

 

Lue lisää:

Valtioelinten valtuudet