Tiina Harvia: Etäelämää

Tiina Harvia. Kuva: Mari Mäkelä.

Peruskoululaisten etäkoulussa vietetään viimeisiä viikkoja. Etukäteen en olisi uskonut, miten harva asia jää tekemättä, vaikka kaikki kyyhöttävät kodeissaan. Joukkokoontumisten kieltämisestä on seurannut ennennäkemättömän innovatiivisia arjen ratkaisuja.

Kotonani on käyty etäkoulua kaikilla kouluasteilla, luokkia alakoulun kakkosesta yliopistoon asti kuudella eri opintokokonaisuudella. Puolentoista viikon päästä puolet etäilijöistämme palaa peruskouluun ja sen myötä jo totutusta etäarjestamme poistuu taito- ja taideaineet.

Opettajien kekseliäisyyttä etätehtäviin olen ihaillut suuresti. Pyykkivuorta on madallettu käsityötunnilla, jossa tutustuttiin pesulappujen informaatioon ja liikuntatunnilla on vaihteluksi imuroitu ja mopattu lattioita. Pihakatoksemme on edennyt teknisissä töissä.

Teknologian tunnilla meillä on kärynnyt tina. Kun kuopus on esittänyt Aapisen tarinaa nukketeatterina, on toisessa huoneessa vedetty kuntopiiriä. Toki monesti kaikki ovat vain tuijottaneet omia näyttöjään ja taistelleet kaistan riittävyydestä.

Teinijonnet ovat opettajien tavoin olleet innovatiivisia, kun on pitänyt sopeutua etäolosuhteissa opettajien hermoille käymiseen. Opetusympäristön näytön voi esimerkiksi täyttää hymiöillä, jotta opettajan ohjeet katoavat muiden näkyvistä. Myös mikin mykistämistä on sattunut, mutta pääosin etätunnit ovat sujuneet jouhevasti. Teinit kehuvat ja mollaavat opettajia kotiväelle ihan kuten ennenkin, samoin opettajat teinejä.

Iltaisin meillä alkaa etäharrastaminen. Soittotunneilla autotallistamme on etäyhteys rumpu- tai kitaraopeen. Kuopuksen partion Watsapp-ryhmään tupsahtelee jatkuvasti kuvia erilaisista etätehtävistä, joita vartion jäsenet suorittavat ja kuittaavat ryhmään lähetetyin kuvin. Meidänkin roskienkeruu-, luontoretki- ja jämäruuanlaittokuvamme on jo kirjattu kuopuksen kevään läsnäoloiksi koloilloissa. Myös jalkapallosta ja muista harrastuksista on saatu etäohjelmat.

Vapaaehtoistyöni vertaistukiryhmän ohjaajana siirtyi myös etäryhmänohjaukseksi. Etäohajukseen sain etäkoulutuksen. Samaa videopalaverialustaa olemme käyttäneet myös kaveriporukan etäkokoontumisissa kuulumistenvaihtoon.

Palmusunnuntaina kummityttöni ilahdutti virpomalla minut etänä ja kuopukseni pääsi vappuna  partioporuksansa etänaamiaisiin. Toivottavasti emme unohda kaikkia etämahdollisuuksia koronan helpottaessa, sillä osa niistä olisi hyvinkin hyödyntämiskelpoisia normaalioloissakin.

Yhden juhlaunelman korona yllättäen jopa mahdollisti teineilleni. Veljeni vauvan etäristiäisissä pojat saivat kerrankin toiveidensa mukaisesti pukea juhliin kauluspaitojen kanssa verkkarit, asetimme kameran vain kuvaamaan meitä vyötäröstä ylöspäin. Juhlakalu jaksoi huutaa koko toimituksen täyttä kurkkua. Etäjuhlissa oli kolmiraitojen lisäksi muitakin hyviä puolia; itkun äänenvoimakkuutta saattoi säädellä ja tarjottavat sai valita mieleisikseen.