Koronavirus saattaa jouduttaa muuttamista maalle

Lempäälän-Vesilahden Sanomissa kerrotaan 12.5. muuttamisen kiihtyneen pois suurkaupunkien kuten New Yorkin, Chicagon ja Los Angelesin  keskustojen kalliista asunnoista esikaupunkeihin tai pienempiin kaupunkeihin maaseudulle.  Sama suuntaus pois Pariisista on vienyt väkeä jopa haja-asutusalueelle uuteen ammattiin luonnonrauhaan. Oravanpyörästä halutaan eroon.

Koronaviruksen aiheuttama etätyön lisääntyminen ja onnistuminen saattaa vahvistaa muuttoa pois suomalaistenkin isojen kaupunkien keskustoista. Samoin koronaviruksen myötä luonnossa oleskelu on lisääntynyt. Maalla se alkaa usein kotiovelta. Nämä kaksi seikkaa voivat lisätä maalle muuttamista Suomessakin. Lisäksi työmatkojen jääminen pois lisää elämänlaatua ja edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa. Kiinnostus kesämökkeihin on kasvanut (Aamulehti 13.5.).

Voittajia ovat esimerkiksi Tampereen ympäristökunnat, kuten Lempäälä ja Vesilahti. Tampere on keskittynyt rakentamaan lähinnä pieniä asuntoja, joten suurempia perheasuntoja löytyy parhaiten esikaupungeista ja naapurikunnista. Pahimpia häviäjiä ovat kaupungeista kauimpina olevat haja-asutuskunnat. Niistä palvelut kaikkoavat, väki vähenee ja iäkkäiden osuus väestöstä kasvaa. Siellä hyvienkin asuntojen hinnat ovat romahtaneet kysynnän puuttuessa. Eriarvoisuus kansalaisten kesken kasvaa.

 

Risto Moisio
Tampere

 

Lue myös:

Suurkaupungit hiipuvat – Kalliit asunnot, ruuhkat ja pitkät päivät ajavat ihmisiä pois. Onko kaupungistuminen tulossa tiensä päähän.