Tampere Filharmonia tavoittelee sarjakuvilla uutta konserttiyleisöä – sarjakuvataiteilija Ville Pirinen innostui harpun äänen ja muotojen vangitsemisesta kuvaan

Sarjakuvataiteilija Ville Pirinen on luonut sarjakuvamaiset hahmot muiden muassa pasunisti Antti Hirvosesta (vas.), viulisti Anna Angervosta ja Lea Antolasta, ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalista, kontrabasisti Antti Laulajasta klarinetisti Reetta Näätäsestä sekä harpisti Kirsti Vartiaisesta.
Sarjakuvataiteilija Ville Pirinen on luonut sarjakuvamaiset hahmot muiden muassa pasunisti Antti Hirvosesta (vas.), viulisti Anna Angervosta ja Lea Antolasta, ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalista, kontrabasisti Antti Laulajasta klarinetisti Reetta Näätäsestä sekä harpisti Kirsti Vartiaisesta.

Vaikka parhaillaan 90-vuotista taivaltaan juhliva täysimittainen sinfoniaorkesteri, Tampere Filharmonia, kerää kerta toisensa jälkeen 90-prosenttisesti täydet salit, tamperelaissinfoniaorkesteri haluaa turvata kestävän suosion ja suuren suosion tulevaisuudessakin. Viestintäsuunnittelija Arttu Rantakärkkä on ideoinut sarjakuvataiteen klassisen musiikin uudeksi sanansaattajaksi. Vuosien 2020-2021 kausiesitteessä ja tulevan syksyn käsiohjelmissa seikkailevat Pirkanmaan sarjakuvan läänintaiteilija Villi Pirisen piirtämät muusikko- ja soitinpotretit. Pirinen kertoo, että etenkin soittimet ovat olleet haasteellisia piirrettäviksi sarjakuvatekniikan keinoin. Hän viehtyi muun muassa harpun äänen ja muotojen kesyttämiseen paperille. 

– Ei tunnu oikealta, että Tampere Filharmonian muusikoita esitellään sarjakuvamaisin hahmoin!

Näin ovat  reagoineet muutamat konserttikauden 2020-2021 kausiesitteen  hiljan postin mukana saaneet Tampere Filharmonian vakiokonserttivieraat uutukaista kuvitusta.

Viestintäsuunnittelija Arttu Rantakärkkä sanoo, että määrällisesti enemmän on sadellut myönteisiä kommentteja sarjakuvamaisesta ilmaisusta.

– Moni on kiitellyt sarjakuvataiteilija Ville Pirisen luomia muusikkohahmoja ja soitinkuvia raikkaiksi ja eteenpäin suuntaaviksi, Rantakärkkä tarkentaa.

Arttu Rantakärkkä on sarjakuvamaisen ilmaisun isä. Hänen mukaansa Tampere Filharmonian on katsottava tulevaisuuteen ja löydettävä uusia sukupolvia klassisen musiikin kestoystäviksi.

– Tampere Filharmonian on näyttävä tunnistettavasti myös alle 50-vuotiaiden tutkissa, Rantakärkkä muistuttaa.

Rantakärkkä tunnistaa persoonastaan vahvan suhteen pop-kulttuuriin.

– Kun katselen maailmaa pop-maailmasta käsin, koen tarpeelliseksi tiettyjen raja-aitojen hallitun ylittämisen ja rikkomisen. Tavoitteenani on tarjota kiinnostavaa kuvaa niin sinfoniaorkesterista kuin klassisesta musiikista. Muun muassa sarjakuvat voivat auttaa ihmisiä löytämään ja siten myös ymmärtämään itselle vielä vierasta musiikkigenreä. Sarjakuvallinen viestiminen vetoaa siis uusiin potentiaalisiin yleisöihin, Rantakärkkä miettii.

Tampere Filharmonia on maamme ainoa täysimittainen sinfoniaorkesteri, joka toimii pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Tampere Filharmoniassa on 97 muusikkoa.

Sarjakuvan läänintaiteilija Ville Pirinen ehdottaa Tamperetta Suomen sarjakuvan pääkaupungiksi. Nimeämisen voisi hänen mielestään tehdä vuonna 2026, jolloin Mansen pitäisi olla myös Euroopan kulttuuripääkaupunki. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Sarjakuvan läänintaiteilija Ville Pirinen uskoo, että sarjakuvilla viestimenen tuo Tampere Filharmonialle uusia klassisen musiikin ystäviä. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Vastakulttuurilla klassista musiikkia tunnetuksi

Sarjakuvataiteilija Ville Pirinen on innoissaan mahdollisuudesta kuvittaa sarjakuvilla Tampere Filharmonian kausiesitettä ja käsiohjelmia.

Pirinen toivottaa uudenlaisen yhteistyön avauksen tervetulleeksi. Hän odottaa, että myös muut pirkanmaalaiset sarjakuvataiteilijat pääsevät tekemään yhteistyötä Tampere Filharmonian kanssa.

– Rohkeaa ja vaikuttavaa, Pirinen luonnehtii.

Pirisen mielestä sarjakuvan valjastaminen klassisen musiikin ja sinfoniaorkesterin markkinointiin on mielenkiintoinen oivallus.

– Sarjakuvat ovat tunnetusti suuren yleisön suosiossa. Sarjakuva edustaa populaarikulttuuria. Sarjakuvataide on tavallaan vastakulttuuria klassiselle musiikille. Uskon, että sarjakuva on erittäin käyttökelpoinen ilmaisukeino muun muassa pedagogisessa mielessä, Pirinen pohtii.

Kun Pirinen perehtyi kymmenkuntaan muusikkoon ja eri instrumentteihin, hänellä virisi syvä arvostus niin musikantteja kuin heidän taitamiaan soittimia kohtaan.

– Esimerkiksi harpun piirtäminen osoittautui haasteelliseksi tehtäväksi. Harppu on fyysiseltä olemukseltaan hyvin hieno soitin. Sen ääni on vaikuttavan kaunis. Tämän kaiken ilmaisemisessa onnistuminen on jutun kärki, hän kuvailee.

– Pasuunakin oli kovin kiintoisa tuttavuus. Kyllä messinkisyys taipui lopulta sarjakuvamaiseen ilmaisuun, Pirinen hymyilee.

Muusikot vapaaehtoisesti mukaan

Niin viestintäsuunnittelija Arttu Rantakärkkä kuin sarjakuvataiteilija Ville Pirinen iloitsevat, miten auliisti ja innokkaasti Tampere Filharmonian jäsenet antautuivat sarjakuvien hahmoiksi.

Pirinen piirsi muiden muassa pasunisti Antti Hirvosen, viulistit Anna Angervon ja Lea Antolan, kontrabasisti Antti Laulajan, klarinetisti Reetta Näätäsen ja harpisti Kirsti Vartiaisen.

Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalikin heiluttaa tahtipuikkoa sarjakuvahahmona.

Taiteen edistämiskeskus ja Tampere Filharmonia yhteistyössä

Tampere Filharmonia ja Taiteen edistämiskeskus Taike löysivät sarjakuvahankkeellaan poikkitaiteellisen yhteistyön.

– Musiikki ja sarjakuva ovat itselleni rakkaimmat taidemuodot, ja kuvitteellisten raja-aitojen purkaminen korkea- tai vaihtoehtokulttuurin väliltä yksi kiinnostavimpia kulmia läänintaiteilijan työssä. Pirkanmaalta löytyy huippuosaamista klassisen musiikin lisäksi muun muassa sarjakuvan ja kuvituksen aloilta. Taiteidenvälisen yhteistyö on nyt aloitettu, ja odotan innolla kaikkea mitä tämä herkullinen yhdistelmä tulevaisuudessa tuottaa. Mahdollisuuksia on vaikka mihin, Ville Pirinen visioi.

– Vaikka joku saattaa hahmottaa klassisen musiikin kentän melko tiiviisti rajattuna, meille taiteenlajien välisten aitojen ylittäminen ja alueellinen yhteistyö erilaisten toimijoiden kanssa on tekemisen ytimessä. Laaja-alainen ja ennakkoluuloton taiteen törmäyttäminen on omiaan myös edistämään Tampereen mainetta kansainvälisen tason kulttuurikaupunkina, Tampere Filharmonian viestintäsuunnittelija Arttu Rantakärkkä uskoo.

Sarjakuvailmaisulle on tulossa jatkoa. Tampere Filharmonia sitoutuu tilaamaan sarjakuva- ja kuvitusaineistoa musiikkikasvatuskäyttöön pirkanmaalaisilta taiteilijoilta.

MATTI PULKKINEN

 

 

Lue lisää

  1. Kolumnit
    05.11.2024. 12:00

    Tilaajille

  2. Lempäälän-Vesilahden Sanomat
  3. Seurakunnalta
    12.05.2024. 07:00