Väki on palannut metsään

Juha Raunio.

Toukokuun lopun leppeä perjantai-ilta, kello on noin iltakahdeksan huitteissa. Kaksi kuuttakymppiä lähentelevää hyvin syönyttä sauvakävelijää kiertää Hakkarin pururataa ja ympäröiviä hiihtobaanoja.

Vaikka ajankohta on suht’ myöhä, tulee vastaan kävelijöitä ja hölkkääjiä tasaisena virtana. Sujahtaapa ohi muutama maastofillaristikin ja Kiviahon suunnassa jokunen koiranulkoiluttajakin on löytänyt tiensä metsän poluille.

Itse vapaa-aikakeskuksen ympäristön metsissä käy suorastaan kuhina. Nuorten ja jokunen vartttuneempienkin pikkuporukka viskoo puiden välissä muovista kiekkoa päämääränään tällätä se metalliseen kotiin. Frisbeegolffareita on liikkeellä tosi paljon.

Ankean korona-ajan, jos ei ihan kultainen niin ainakin hopeinen reunus on se, että ihmiset ovat löytäneet metsän.

Suomi on metsäinen maa, pinta-alastamme noin 73 prosenttia lasketaan metsäksi. Historian saatossa metsä on ollut meille sekä elinkeinon antaja, suoja että virkistyspaikka. Mutta viimeisten vuosikymmenten aikana alkoi tapahtua muutosta.

Moni etenkin kaupungissa asuva ei enää metsiin mennyt. Metsässä tapahtuva kuntoilu, kuten maastohiihto ja suunnistus, olivat muutama vuosikymmen sitten lähinnä maalaisjullikoiden lajeja. ”Murtsikan” suosion paluu on toki ollut nähtävissä jo useamman vuoden ajan ja suunnistuksesta on nykyisen vihervillityksen myötä tullut suorastaan hittituote.

Mutta, että tavalliset urbanisoituneet suomalaiset löytävät metsän ihanuuden, siihen on tarvittu koronan tuoma herätys.

Tähtilaulaja Kaija Koon eräässä hitissä sanotaan, että ”niin kaunis on hiljaisuus”. Jotenkin kummastuttaakin, miksi monella – eritoten nuoremmilla ihmisillä – on metsässä kulkiessaan jonkinlaiset korvanapit tai peräti massiiviset kuulokkeet päässään. Eikö metsän lempeä hiljaisuus tai sen rikkova lintujen piiskutus riitä? Kokeilkaapa seuraavalla kerralla jättää poppikoneet pois, lopputulos  voi olla iloinen yllätys. Kyllä se ”Keekki” tai ”Ela” laulaa suoratoistopalvelussa jatkossakin, rokkenrolli kannattaa kokeilla korvata vaikka peipposen tai jopa räkättirastaan ilmaiskonsertilla.

 

Lue myös:

Kulkutaudeilla on pitkä ja päättymätön historia

Kommentointi on suljettu.