Nyt pääsee kukkivalle ketolaitumelle – Lainalampailla välivuosi, joten keto piti niittää

Antero Korhonen on osaltaan hoitanut Sarapiston ketoa alusta pitäen. Välillä tarvitaan sahaakin. Taustalla viedään niitettyä heinää alueelta pois, lopulta lampaille.

Lempäälän ympäristönsuojeluyhdistys (Lysy) on yli neljännesvuosisadan hoitanut kukkaketoa Sarapistossa. Ketoa ovat hoitaneet myös lainalampaat, mutta tänä kesänä Sarapistossa on välivuosi ilman nelijalkaisia.

– Perinteinen riukuaita tilattiin viitisentoista vuotta sitten, mutta jo parina kesänä sitä on jouduttu paikkailemaan, kertoo yhdistyksen veteraani ja ketovastaava Antero Korhonen. Lampaita ei enää uskallettu ottaa. Keto on kunnan maalla, ja viranhaltijat olivat valmiita tilaamaan uuden aidan, mutta sitten muistutti Museovirasto valvontaroolistaan. Uuden riukuaidan rakentaminen siis siirtyi.

Keto- ja niittykukkien vuotuinen ilmaantuminen edellyttää, että kasvusto niitetään sopivassa vaiheessa, jäljitellen vanhan ajan heinäntekoa. Vaihtoehtoisesti laiduntavat lampaat pitävät ruohon matalana, täällä pienen lisäniiton tuella. Jos taas niitty, keto tai tienvieri saa rehottaa rauhassa kesästä toiseen, paikan valtaavat isot heinät, horsmat ja ohdakkeet, eivätkä herkät ketokukat pääse esiin.

Sarapistossa tavataan kasveja, jotka kertovat kauan sitten alkaneesta ihmistoiminnasta. Sellaisia ovat ainakin pölkkyruoho ja ukontulikukka. Kadun eli Pirkkalantien varressa on kasveista kertova taulu. Alueen länsilaita rajoittuu Keskuskatuun.

 

Sarapistossa on rautakaudella haudattu vainajia, ja heti ketohankkeen käynnistyessä museoviranomaiset kielsivät ankarasti kääntämästä yhtäkään kiveä. Puita sentään kaadettiin viimeksi kesäkuussa, jotta valoa tulisi lisää.

Muinakin kesinä LYSY:n aktiivit ovat pitäneet niittotalkoita, mutta ilman lampaita niitettävää on nyt enemmän. Siis heinää, ei toki kukoistavia ketokukkia.

– Tänne voi nyt tulla vaikka luonnonystävien perhepiknikille ihailemaan aitauksen kukkaloistoa, hehkuttivat heiniä keräävät Sirkka Pyhälä ja Minna Leppänen Lysyn hallituksesta. Puheenjohtaja Tapani Länsirinne arvostaa kunnan panosta ketotöissä, mutta muistuttaa, että enemmänkin tähän PR-kohteeseen kannattaisi panostaa. Talkooväkeäkin saa mielellään tulla lisää! Antero Korhonen ehti jo täyttää 80 vuotta, mutta hänellä ja naapuruston Aila ja Reijo Ruhalalla on paljon jaettua hoitovastuuta.

Lempäälän toinen kalmistoketo sijaitsee Päiväänniemessä. Sitäkin ovat lampaat hoitaneet jo vuosia, mutta tänä kesänä on Kurjen tilan kyyttöjen vuoro. Niiden työsopimus on tehty Museoviraston kanssa.

Sarapiston kedolla kukkivat mm. ukontulikukka, pukinjuuri, ketoneilikka ja monet eri kellokasvit. Talkoolainen Sirkka Pyhälä niitää varovasti. Aita odottaa vaihtamista.