Lempäälään avautui Mielipolku – Tehtävien äärellä voi pysähtyä hetkeen ja edistää terveyttä

Mielipolulla voi rauhoittua ja pysähtyä hetkeen. Polku on kaikille avoin.

Keskiviikkona 26. elokuuta avattu Lempäälän Mielipolku on noin kilometrin pituinen luontopolku, jonka varrella voi pysähtyä tekemään erilaisia tehtäviä. Polku alkaa Kanttorinpuistosta.

Polun varrelle sijoitetuissa tehtävissä kuvataan ympäröivää luontoa. Lempäälän psykiatrisen yksikön vastaavan sairaanhoitajan Minna Salosen mukaan tehtävien äärellä pysähdytään hetkeen. Tarkoituksena on havainnoida muun muassa ympäristön ääniä ja värejä, joilla Salosen mukaan voidaan edistää psyykkistä terveyttä ja hoitaa esimerkiksi masennusta.

– Tehtäviä tehdessä voi hengitellä rauhassa ja antaa kehon palautua. On todettu, että verenpainetta voidaan madaltaa pysähdyksellä ja rauhoittumisella. Polulla psyykkiset ongelmat voi maadoittaa hetkeen, Salonen kertoo.

Lempäälän Mielipolun tehtävät on suunnitellut Tampereen yliopiston psykologian professori Kalevi Korpela. Mielipolku on osa Korpelan tutkimushanketta, jossa hän tutkii luonnon vaikutuksia ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

– Avainasemassa ovat luonto ja Korpelan tutkimukset. Mielipolkuja on myös useampi Euroopassa, ja kaukaisin on Singaporessa, Salonen sanoo.

Tehtävät on suunnitellut psykologian professori Kalevi Korpela.

Lempäälän Mielipolkua ryhdyttiin tekemään yhdessä psykiatrisen yksikön Toiminnallisen ryhmän kuntoutujien kanssa viime syksynä. Kuntoutujat ovat osallistuneet Mielipolun luomiseen muun muassa valokuvaamalla ja tekemällä tehtävätauluja.

– Olimme yhteydessä professoriin, olisiko Lempäälään mahdollista tehdä versio Mielipolusta tutkimushankkeen osana.

Mielipolku on avoin kaikille kuntalaisille ja kunnassa työskentelijöille sekä ohikulkijoille. Tehtäviä voi tehdä myös etänä, sillä kaikki materiaali löytyy verkosta.

– Jos ihminen on toimintakyvytön tai vaikeasti sairas, harjoitteet voi tehdä kotisohvalta. Mielipolku on suunnattu kaikille pienestä lapsesta ikäihmisiin.

Ensimmäinen Korpelan luontopolku on perustettu Ikaalisiin vuonna 2007. Myös Pitkäniemen sairaalaan Tampereelle on muutama vuosi sitten perustettu Mielipolku. Salosen mukaan Pitkäniemen Mielipolku on saanut positiivisen vastaanoton.

– Asiakaskunta, joka on ollut Pitkäniemessä sairaalahoidossa, on kokenut sen hoidollisesti hyvänä ja mielialaa nostavana.

Mielipolun avajaisia vietettiin Lempäälässä 26. elokuuta. Alun perin Mielipolun piti avautua jo keväällä, mutta korona viivästi avaamista.