Vuokratason nousu haittaa hyvän yhdyskunnan luomista

Totti Hämäläinen väitti 2.9.2020 yleisönosastokirjoituksessa, että vuokratason nousu on seurausta onnistuneesta politiikasta. Mielestäni tilanne on toisin päin. Minulle on kerrottu, että monet Ideaparkin työntekijät eivät pysty asumaan Lempäälässä korkeiden vuokrien vuoksi. Kun he sitten asuvat kauempana työpaikasta, on elämisen laatu heikompi työmatkoihin menevän suuremman ajan vuoksi. Myös matkakuluja tulee. Ihanne olisi, että kunnassa olisi tarjolla kohtuuhintaisen asumisen mahdollisuus työpaikkojen lähellä.

Kunnan ei kuitenkaan tule subventoida asumista markkinahintaa alhaisemmaksi, koska kunta voi pitkäjänteisellä maapolitiikalla pitää tonttimaan hintatason ja siten myös vuokratason kohtuullisena. Kunnan ei tule ottaa tonteista ns. viimeistä hintaa, koska se kostautuu raakamaan hinnan nousuna. Esimerkkinä tästä on se, kun Lempäälä kaksinkertaisti tonttimaan hinnan kunnanvaltuuston äänestyspäätöksellä 1990-luvun alussa, juuri laman kynnyksellä.

Yleisesti tunnettu asia on Helsingin seudun korkea hintataso.  Näin monet eivät pysty asumaan työpaikkansa lähellä. Lempäälä tietysti kuntana hyötyy tästä, kun saamme veronmaksajia ja auttavathan hyvät junayhteytemme auttavat ihmisten liikkumista. Toisaalta Hämeenlinnan hintataso on edullinen ja se on Helsinkiä lähempänä, joten monet jäävät Hämeenlinnaan asumaan.

Muistelen, että Facebookissa ehdotettiin taannoin opiskelija-asuntojen lisäämistä Lempäälään, monipuolisen asukasrakenteen saamiseksi. Pääseehän täältä nopeasti junalla Tampereen keskustaan. Tämän tavoitteen toteuttamista haittaa kuitenkin korkea vuokrataso. Ja ilmeisesti valtionrahoitusta ei opiskelija-asuntojen rakentamiseen ei nykyisinkään saa, jos rakennuksen hinta nousee korkean maanhinnan vuoksi. Yhteiskunnalle tulee myös kalliiksi, mitä enemmän KELA joutuu antamaan asumistukia vuokra-asumiseen kalliiden vuokrien vuoksi.

Olen Totin kanssa samaa mieltä siitä, että kunnan tulee tarjota kaavoituksen ja rakentamisen kautta houkuttelevia kohteita vuokrattavaksi.  Suuret asumiskulut eivät kuitenkaan houkuttele monia.

 

Eero Ruotsila, toimitila-asiantuntija DI

 Lempäälän kunnanvaltuuston varajäsen (sd)