Piikki: Tasa-arvoa

Piikki on sukupuolineutraali nimimerkki, mitä se sitten tarkoittaakaan. Kouluajoilta muistan, että saksan kielessä substantiiveilla on kolme sukua: maskuliini, feminiini ja neutri. Kielitiedettä sen enempää ymmärtämättä voisi kuvitella, että tuo viimeksi mainittu suku eli neutri tarkoittaa neutraalia.

No – se kieliasioista vähäksi aikaa, kolumnin lopussa palaan asiaan. Tarkoitus oli kertoa siitä, että Piikki on sukupuolten tasa-arvon vankkumaton kannattaja ja ollut sitä jo paljon ennen kuin viime vuosien kampanjoista on tiedetty mitään. Onneksi Suomessa tilanne on sen suhteen huomattavan hyvä, kun sitä verrataan melkein mihin tahansa muuhun maahan maailmassa.

Mutta miksi sukupuoli yritetään häivyttää? Lehden otsikossa lukee, että ihminen loukkaantui pudottuaan sillalta. Tai että kaksi ihmistä pahoinpiteli kolmatta. On tietysti hyvä todeta ihmisten olleen kyseessä, jotta kukaan ei luulisi esimerkiksi kahden koiran olleen asialla. Mutta ketä sillä loukattaisiin, jos noissa otsikoissa olisi mainittu ihmisen sukupuoli?

Entä millä hinnalla sukupuolineutraaliutta Suomessa toteutetaan? Kuten sanoin, olen ensimmäisten joukossa korostamassa sukupuolten tasa-arvoa. Mutta suhtaudun kriittisesti suunnitelmiin, joissa kustannusten suhde hyötyyn on kyseenalainen tai jopa käsittämätön. Henkilötunnusten uudistamisprojektissa on lopulta ymmärretty vetää suitsia tiukemmalle. Alkuperäinen suunnitelma olisi maksanut varmasti miljardeja, ja kaiken lisäksi hallinto olisi saatu sekaisin vuosiksi. Nyt esillä on vähän lievempi uudistus, mutta edelleen halutaan henkilötunnusta muuttaa niin, että ihmisen sukupuoli ei siitä selviä. Miksi niin?

Sukupuolten häivyttäminen tulee tosiaan kalliiksi. Tieliikennelain uudistamisen yhteydessä liikennemerkkien ihmishahmot muutettiin pallopäisiksi sukupuolettomiksi olennoiksi. Ja tiedättekö, mitä tämä lysti maksaa? Lempäälän kustannuksia en ole selvittänyt, mutta Tampereen osalta ne olivat luettavissa Aamulehdestä. Ensi vaiheessa kaupungissa vaihdetaan 50.000 – 70.000 merkkiä kappalehinnaltaan 100 euroa. Elon laskuopin mukaan tuosta syntyy 5 – 7 miljoonan euron lasku. Siis pelkästään Tampereella. Entä muut suuret ja vähän pienemmät kaupungit? Joka tapauksessa puhutaan sadoista miljoonista euroista.

Vain pieni osa merkeistä on uuden lain edellyttämiä, valtaosa muutoksista johtuu sukupuolten häivyttämisestä. Kuinka paljon tämä edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa? Ja mikä kummallisinta: pyörätien merkissä on edelleen miestenpyörä! Joku oli huolissaan myös hirvien tasa-arvosta, koska hirvivaroitusmerkissä oleva eläin näyttää urokselta.

Lopuksi pari esimerkkiä kieroutuneesta englannin suosimisesta. Tasa-arvon nimissä Suomessa pitää pärjätä omilla virallisilla kielillämme. Kuitenkin urheiluliike mainostaa Mid season salea! Tai kun 8.9. klo 14 Lasten ja nuorten säätiö järjesti tasa-arvoon tähtäävän lukutunnin, sen nimi oli Read Hour. Oliko se tarkoitettu ollenkaan suomenkielisille?

 

Kirjoittaja haluaa oikeaa tasa-arvoa