Lempäälä ottaa käyttöön yhdeksän kunnan yhteisen potilastietojärjestelmän

Pirkanmaalla yhdeksän kuntaa on ottamassa käyttöön yhteisen potilastietojärjestelmän. Ensimmäisenä kuntana järjestelmään liittyy Valkeakoski 2. marraskuuta sekä Akaa ja Urjala 1. joulukuuta.

Loput hankekunnat siirtyvät Pirkanmaan Alue-Pegasokseen ensi vuoden puolella: Sastamala, Punkalaidun Ylöjärvi helmikuussa sekä Lempäälä maaliskuun alusta. Tampere ja Orivesi ovat jo Alue-Pegasoksen käyttäjiä ja ottavat sen uudet ominaisuudet käyttöön maaliskuussa.

Järjestelmän käyttöönottoon on varauduttu pidentämällä alkuvaiheessa vastaanottoaikoja. Ensimmäisellä vastaanottokäynnillä lääkäri tarkistaa potilaan lääkityksen ja siirtää tiedot uuteen järjestelmään. Asiakkailta toivotaan ymmärrystä, sillä aluksi myös terveysasemien puhelinpalvelussa voi kestää normaalia pidempään uuden järjestelmän vuoksi.

Alue-Pegasos-kunnissa asuu 70 prosenttia pirkanmaalaisista. Yhteisen potilastietojärjestelmän on tarkoitus parantaa potilasturvallisuutta. Sen avulla tieto kulkee aiempaa paremmin kuntien sekä kuntien ja sairaanhoitopiirin välillä. Yhteisellä järjestelmällä haetaan säästöjä, kun kunnat rakentavat yhdessä yhtä järjestelmää usean erillisen sijaan, jolloin esimerkiksi henkilöstön koulutukset, ohjeistukset ja järjestelmän päivitykset sekä teknisen alustan tuki voidaan järjestää keskitetysti.

Alue-Pegasos-hanke käynnistyi vuonna 2018 osana edellistä Pirkanmaan maakunta- ja sote-uudistusta. Yhdeksässä pirkanmaalaisessa kunnassa käytettiin samaa potilastietojärjestelmää, Pegasosta. Järjestelmää käytettiin kuitenkin kunnissa hyvin eri tavoin, eivätkä järjestelmät keskustelleet keskenään. Hankkeen tavoitteena on ollut löytää Pegasos-potilastietojärjestelmän parhaimmat ominaisuudet ja tehokkaimmat tavat käyttää niitä.