Arkinen kielitaju tylsyy, ellemme kiinnitä huomiota vivahteisiin. Vivahteet taas tekevät mahdolliseksi tarkan ilmaisun: sen, että sanoo juuri sitä mitä tarkoittaa, eikä vähän sinnepäin.
Muuan huono esimerkki on sana jouheva. Sillä ollaan tarkoittavinaan sujuvaa, hyvin eteenpäin menevää, kitkatonta ja mukavan rentoa. Kuitenkin ainoa todella jouheva on hevosen häntä: siinä kun on nipussa jouhia. Tarkoitettu sana on juoheva, jonka merkitys on ”hyväjuoksuinen, sujuva”. Jouheva ja juoheva ovat eri asioita, ottakaa uskoaksenne.
Toinen arkisen kielitajun lapsus on muotisana ”nyrkki”. Sen toi käyttöön Tasavallan presidentti, joka ehdotti koronan alkuvaiheissa asiantuntijoiden ”nyrkkiä” koordinoimaan koronatiedotusta ja koronatoimia. Ehdotus kieli epäuskosta virallisen julkisen järjestelmän, THL:n ja sosiaali-ja terveysministeriön kykyyn ratkoa korona epidemian vaikeita kysymyksiä. Samalla jäi epäselväksi, mikä olisi ollut presidentin suhde ”nyrkkiin”. Jonkinlainen paremmin tietävien ns. sotakabinetti se kaiketi olisi ollut.
Kun presidentti lanseerasi tällaisen termin, levisi se heti laajempaan käyttöön. Se ikään kuin antoi esittäjälleen lisäperusteen: suppea joukko asiantuntijoita laatii rivakasti ehdotuksen jonkun ongelman ratkaisemiseksi. Näin esimerkiksi MMM ja YM asettivat ”hanhinyrkin” pohtimaan kymmenien tuhansien valkoposkihanhien pelloille aiheuttamia ongelmia.
Samalla tavalla Pirkanmaalla toimiva monen eri tahon alueellinen pandemiaohjausryhmä sai julkisuudessa nimen ”Pirkanmaan koronanyrkki”. Termi on joko ryhmän omaa puhetapaa tai median käyttämänä nimitys.
Kirjataan myös ex-rikollispomo Late Johanssonin selitys siitä, mikä oli MORE (Me Olemme Rikollisten Eliittiä): -Moren oli tarkoitus olla vähän semmoinen alamaailman kattojärjestö, jonka nyrkkinä tämä NBK (Natural Born Killers) toimi. (HS 13.10. 2020)
Historiaa yhtään tunteva osaa varoa nyrkki-sanaa. Nyrkki on väkivaltainen ja fasistinen ilmaus. Kun nyrkki puhuu, vahvempi antaa turpaan heikommalleen, riippumatta siitä, kuka oli oikeassa. Nyrkki puhuu, kun siltä tyhmemmältä loppuvat perustelut. Nyrkki tarkoittaa oman käden oikeutta. Se liittyy myös naisen alistamiseen: tunnetun itsekriittisen sanonnan mukaan naisen paikka on hellan ja nyrkin välissä.
Puukkojunkkarit edustivat 1800-luvun puolivälin jälkeisinä vuosikymmeninä nyrkkivaltaa: lisänä se, että nyrkissä oli mukana puukko. Puukkojunkkarit olivat usein sellaisia isojen talojen nuorempia poikia, jotka eivät olleet saaneet maatilaa perinnöksi ja joilla oli vaikeuksia löytää vakiintuvaa elämänuraa. He halusivat sankareiksi, mutteivat tienneet miksi.
Puhe nyrkistä on johtajavallan ihailua. Nyrkillä on yksi tahto, siinä on maksimissaan viisi jäsentä ja se katsoo voivansa sivuuttaa laillisen järjestyksen. Se on fascisten runoilijoiden suosima mielikuva, eikä syyttä. –Jättäkäämme pois tämä nyrkki-puhe.
Kirjoittaja on lempääläinen tietokirjailija