Yrityksensä myynyt Ismo Paananen sijoittaa uuteen tuotteeseen – ”Veroja maksan mielelläni. Nyt tavoitteena on kansainvälistyminen”

Yrittäjien puheenjohtaja Ismo Paananen on tyytyväinen vasta valmistuneesta Ideakeskuksesta. Ensimmäiset yrittäjät muuttavat Ideakeskukseen lähipäivinä.

Vuosi 2019 oli yrittäjälle ja Lempäälän Yrittäjien puheenjohtajalle Ismo Paanaselle muutoksen vuosi, kun kaveriporukalla 20 vuotta aiemmin perustettu yritys, Optinet, löysi uuden omistajan.

– Yrityskauppa tarjosi mahdollisuuden tehdä uusia valintoja. Minulle tämä tarkoitti mahdollisuutta  panostaa täysillä uuden yritykseni rakentamiseen, jolla haluan olla toteuttamassa seuraavia yrittäjyyteni tavoitteita ja haaveita.

Paananen perusti kaveriporukan kanssa Optinetin onnistuneen projektin päätteeksi.

– Elettiin vuotta 1998, jolloin internet ja nettisivut ottivat vasta ensimmäisiä askeleitaan. Kehitimme työkalun nettisivujen päivittämiseen ja totesimme, että tällehän voisi löytyä käyttöä muuallakin, Paananen kertoo.

Lempäälän kunta oli yrityksen ensimmäinen asiakas, ja seuraavaksi lähdettiin valloittamaan Pirkanmaata. Oman alkupanoksensa osakeyhtiön perustamiseen Ismo Paananen kertoi maksaneensa vaimon opintolainan avulla.

– Tämä on elämäni tärkein ja rakkain kumppanuus, joka mahdollisti monen muun asian lisäksi myös yrittäjäpolun rakentamisen eteenpäin, hän toteaa lempein sanoin koulunjohtajana työskentelevästä Heli-vaimostaan, jonka kanssa yhteistä polkua tuli täyteen tänä vuonna 30 vuotta. Laina on maksettu vaimolle takaisin korkojen kera.

 

Optinet ei kuitenkaan ollut Ismo Paanaselle yritystoiminnan ensimmäinen askel.

– Kun kouluissa järjestettiin diskoja eikä kellään ollut sopivaa musiikkia soitettavaksi, päätin tehdä asialle jotain. Kävin ostamassa kasetteja ja vietin lauantai-iltani äänittäen uusimmat hitit talteen Ocsid-nimisestä radio-ohjelmasta.

Palkaksi dj-hommista hän sai aluksi popkornia discon kioskista, mutta hiljalleen dj-töistä tuli harrastus josta sai myös rahaa.

Toiminimen Ismo Paananen perusti lukiossa kun 18 ikävuotta tuli täyteen. Toiminnan tavoitteellisuutta kuvaa hauska muisto lukioajoilta.

– Halusin olla potentiaalisten asiakkaiden saavutettavissa, ja olinkin ensimmäinen lukiolainen Lempäälässä jolla oli kännykkä. Puhelin oli vain niin iso, että se juuri ja juuri mahtui poikittain nuoren ja innokkaan yrittäjän salkkuun.

 

Opiskeluaikoina kesätöitä ja viikonloppuhommia löytyi rautakaupoista, ja Paananen työskenteli useammassa kaupassa Viialasta Tampereelle, kun osaamista alasta kertyi.

– Opin näistä töistä paljon asiakaspalvelun tärkeydestä ja sen, että asiakas odottaa aina myyjältä ammattitaitoa. Nämä kauppiashenkeä opettaneet kokemukset kannustivat entisestään kehittämään omaa tapaa olla avuksi asiakkaille.

Kun Paanaselta kysyy, mikä on yrittäjyydessä on vaikeinta, ei vastausta tarvitse pitkään odottaa.

–  Kaikkein vaikeinta on löytää sellainen yritys- ja palveluidea, josta asiakas on valmis maksamaan. Olen parin kymmenen vuoden aikana testannut varmaankin satoja ideoita, ja onneksi muutama niistä on toiminut.

Muutamaa vuotta ennen yrityskauppaa hän lähti kehittelemään rinnalle uutta yritysideaa, joka olisi yrittäjäpolun seuraava askel. Huomio kiinnittyi erityisesti yritysten auttamiseen johtamisen digitalisoimisessa, ja näin syntyi Agendium Oy.

Ensimmäiset tuotteet auttoivat yritysten hallitustyön kehittämisessä, mutta myöhemmin toiminta-alueeksi tarkentui digiturvallisuudessa auttaminen. Tietoturva onkin nyt ajankohtaisempi teema kuin ehkä koskaan aiemmin Suomessa.

– Organisaation tärkein tehtävä on palvella asiakkaitaan, ja siksi esimerkiksi tietoturvaan käytetyt eurot ja tunnit tuntuvat olevan pois ydintoiminnasta. Koska digitaalinen turvallisuus on kuitenkin välttämätön osa yritysten toimintaa, lähdimme kehittämään työkalua, jolla tietoturvan parantaminen onnistuisi mahdollisimman tehokkaasti.

Näiden vaiheiden kautta syntyi Digiturvamalli-niminen tuote.

 

Kaikkea ei kuitenkaan ole vielä saavutettu. Ismo Paanasella on yhä tavoitteita ja haaveita näköpiirissä. Seuraavana tähtäimessä on kansainvälistyvän yrityksen rakentaminen.

– Minulla on jo vuosia ollut haaveena löytää polku kansainvälistymiseen. Tähän tarvitaan vahva idea, loistava tiimi ja paljon tahtoa. Nyt tuntuisi paketti olevan kasassa, ja olemme alkaneet satsaamaan vahvasti viennin käynnistämiseen käyttäen ketteriä digimenetelmiä.

Uuden kansainvälisille markkinoille kelpaavan tuotteen kehittäminen vaatii satsaussta. Ismo Paananen kertoo uuteen yritykseen tehtyjen panostusten olevan jo yli puoli miljoonaa euroa, ja lisää panostuksia vielä tarvitaan. Lähes yhtä paljon rahaa on kulunut hiljattain verojen maksamiseen, joita Ismo kertoo maksavansa mielellään.

– Yrittäminen on riskien ottamista ja panostamista huomiseen, ja onnistumisten osuessa kohdalle koen verojen maksamisen mielekkäänä tapana osallistua elinvoimaisen yhteiskunnan rakentamiseen. Toki on monia muitakin tapoja olla avuksi, ja minulle yrittäjäyhdistyksessä muiden yrittäjien tsemppaaminen on yksi tärkeä tapa osallistua ja auttaa.

Kansainvälistymishaaveen yksi tavoite on saada viennin kautta uusia euroja maailmalta Suomeen, sillä pk-yritysten kansainvälistyminen on taloudellemme kriittisen tärkeää. Ensimmäiset vahvat askeleet kohti polkua maailmalle aloitettiin kuitenkin omasta tiimistä

– Tiimistämme vain puolet puhuvat äidinkielenään suomea, joten englanti on päivittäin käytössä sekä puhuttuna että kirjoitettuna. Edelleen saan suuntaani hassuja katseita kun puhun englantia puhelimeen vaikkapa Ideaparkin käytävällä, hän naurahtaa.

Ismo Paanasen ansiotulot 2019 olivat 19 385 euroa, pääomatulot 937 672 euroa. Tuloveroja Paanaselle kertyi 315 208 euroa.