Saamani tiedon mukaan Lempäälän terveyskeskus on tulevan vuoden vaihteessa siirtämässä INR-arvojen mittauksen Fimlab-laboratorioiden tehtäväksi.
Toimenpiteellä romutetaan nykyinen, erittäin toimiva käytäntö, jossa hoitava sairaanhoitaja suorittaa pikamittauksen sormenpäästä otetusta verinäytteestä testiliuskan ja lukulaitteen avulla. Lukulaite ilmoittaa INR-arvon noin puolen minuutin kuluessa. INR-arvon perusteella sairaanhoitaja arvioi mahdolliset muutostarpeet potilaan lääkitykseen ja sopii seuraavan kontrolliajan. Toimenpide kestää noin 10 minuuttia. Lukulaitteen kertakäyttöisen tutkimusliuskan hinta on noin 3,5 euroa.
Uuden Fimlab-laboratorioiden kautta suoritettavan mittauskäytännön myötä INR-testauksen prosessi muuttuu merkittävästi. INR-arvon mittaukseen päästäkseen on potilaan varattava aika puhelimitse tai internetin varausjärjestelmän kautta. Puhelimitse ajanvarauksen suorittaminen vaatii lähes poikkeuksetta pitkää jonotusta. Internetin varausjärjestelmässä varaaminen käy helposti, mikäli potilaalla on internetyhteys. Vaihtoehtoisesti on mahdollista mennä jonottamaan näytteenottoa ottamalla vuoronumero automaatista, jolloin jonotusaika on yleensä pitkä.
Laboratorion suoritettua INR-arvon mittauksen, näyte analysoidaan ja INR-arvo toimitetaan hoitavalle lääkärille tai sairaanhoitajalle. Arvon saatuaan tämä määrittelee mahdolliset muutokset lääkitykseen sekä seuraavan mittausajankohdan. Tämän jälkeen tieto välitetään potilaalle tekstiviestillä.
Kokonaisuutena uusi prosessi käyttää hoitavan lääkärin/sairaanhoitajan aikaa lähes yhtä paljon, sillä isoin osa ajankäytöstä kuluu IMR-arvon perusteella tehtävien mahdollisten lääkitysmuutosten arviointiin. Taloudellisen säästön osuutta muutoksessa on mahdotonta arvioida, sillä Fimlabin suorittaman testin yksikköhintaa ei ole tiedossa.
Tärkeintä on huomioida, mitä muutos aiheuttaa potilaalle. Koko näytteenottoprosessi muuttuu monimutkaisemmaksi, aikaa vievämmäksi ja ennen kaikkea kontakti hoitavaan lääkäriin/sairaanhoitajaan katoaa. On mahdotonta varmistua siitä, onko potilas ymmärtänyt tekstiviestitse annetut uudet ohjeet. Lisäksi poistuu mahdollisuus keskustella INR-arvoon vaikuttavista tekijöistä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Kyseisestä arvosta keskustelu mm. mahdollisista ruokavaliossa tapahtuneista muutoksista on erityisen tärkeää, sillä pienetkin muutokset saattavat vaikuttaa merkittävästi veren hyytymisarvoihin.
Toivon perusteluja, tähän suunniteltuun muutokseen, sillä muutoksen taloudellisten perustelujen löytäminen tuntuu vaikealle, inhimillisistä perusteista puhumattakaan. Yleisesti terveydenhuollon pyrkimyksenä on ollut viedä palveluja sujuvampaan ja joustavampaan suuntaan. Tämän muutoksen suunta on kuitenkin täysin päinvastainen.
Mitkä päätöksestä vastuussa olevien henkilöiden tosiasialliset intressit tälle muutokselle ovat?
Meitä tätä palvelua tarvitsevia kuntalaisia on useita, ja toivon kannanottoa myös heiltä, sillä verovaroillahan tämä kyseinen muutos toteutetaan.
Tapani Lehtimäki