Koronakevään ahdingosta kertoivat yrittäjien neuvontapuhelimeen tulleet kyselyt ruoka-avusta ja jopa itsetuhoiset ajatukset

Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Janne Vuorinen kertoi yrittäjien kustannustuesta ja liikkeelle laitetusta yksinyrittäjätuesta.

Kun korona maaliskuussa alkoi toden teolla näkyä myös Suomessa, oli Suomen Yrittäjillä paljon työtä edessään.Yrittäjille laadittiin kattava neuvontapaketti, hallitukselle viestittiin, mitä yrittäjät kriisistä selvitäkseen tarvitsivat ja miten heitä voitiin tukea. Lisäksi neuvontapuhelimen resurssit kolminkertaistettiin.

– Pirkanmaalla puheluja tuli parhaimmillaan 50 päivässä, kertoo Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Janne Vuorinen. –Apua annettiin muun muassa tukien hakemiseen, lakiin ja työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä. Joukossa oli myös niitä, jotka kysyivät, mistä voisi saada ruoka-apua ja oli muutama puhelu myös sellainen, joissa soittajilla oli itsetuhoisia ajatuksia, Vuorinen kertoi Lempäälän Yrittäjien vuosijuhlassa.

Vuorisen mukaan koronan toisen aallon vuoksi haettavaksi on tulossa uusi kustannustuki yrityksille joulukuun lopussa.

– Myös yksinyrittäjätuki on elinkeinoministeri Lintilältä saadun tiedon mukaan tarkoitus laittaa liikkeelle.

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö osoitti omassa puheessaan myös myötätuntonsa koronan koettelemille yrittäjille.

– Huolenaiheena ovat tällä hetkellä työpaikat ja yritysten selviäminen kriisistä.

– Itselleni pelottava ja herättävä kokemus oli se, kun kävelin Ideaparkin tyhjillä käytävillä.Liikkeiden ovet olivat kiinni tai liikkeiden aukioloaikoja oli rajattu. Parkkipaikoilla tungos ja tyhjän paikan etsiminen olivat vain muisto, Rämö kertoi puheessaan.  – Lempäälän yrittäjät ja Ideaparkinkin suojissa toimivat yritykset ovat elintärkeitä työllistäjiä. Tämä kriisi nosti esiin haavoittuvuutemme.

Kunnalla vuokralla olevat yrittäjät saivat vuokranalennusta. Lisäksi yksinyrittäjän tuen hakeminen ja myöntäminen laitettiin käyntiin muutamassa viikossa.

– Lempäälän Kehityksestä soitettiin keväällä Lempäälän yrityksiin, tiedusteltiin tuen tarvetta ja toki myös sitä henkilökohtaista tilannetta. Lisäksi olemme tehneet Lempäälän Yrittäjien kanssa tiedottamista ja viestintää yhdessä ja perustimme myös yhteisvoimin Olemme Lempäälästä –hankkeen. Tahtotilamme on pitää huolta toisistamme, Rämö painotti.

Lempäälän Yrittäjien puheenjohtaja Ismo Paananen puolestaan kiitteli Lempäälän uskoa tulevaisuuteen.

– Siitä on nyt 20 vuotta, kun juttelin sen hetkisen kunnanjohtajan kanssa siitä, miksi Lempäälässä ei rakenneta yritystiloja pienyrityksille. Kunnanjohtaja sanoi, että kyllä se uusi kunnantalo vielä saadaan ja yrittäjille uusia tiloja.

Nyt, 20 vuotta myöhemmin, uuden kuntakeskuksen veturiksi on viimein valmistumassa Lempäälä-talo, joka tarjoaa uuden pääkirjaston lisäksi paljon muuta –muun muassa liiketiloja uusille yrittäjille.

– Olo on hämmentynyt ja kiitollinen. Yrittäjyyteen on kunnassa panostettu ja meihin uskotaan, Paananen kertoi yrittäjäjuhlassa.

Kirsi Nieminen (vas.), Riku Caldéron ja Timo Saarinen palkittiin yrittäjäjuhlassa.