Valtuuston voimannäyte

Tämän vuoden valtuuston talousarviokokous oli kaikkea muuta kuin valtuuston kumileimasimena toimimista. Vaikuttiko se, että kokous käytiin Teams-kokouksena turvallisesti kotoa käsin sen, että ensi kauttaankin valtuustossa istuvat uskalsivat käyttää ääntään. Se oli uudistavaa ja uskoa antavaa valtuustotyöskentelyyn.

Kokous oli mitä suurimmassa määrin linjanvetokokous. Talousarvio/toimintasuunnitelma painottui Lempäälän kasvun kehittämiseen, missä palveluiden kehittymisen osuus edellisten vuosien tapaan oli vaatimaton, jopa pysähtynyt. Mistä valtuusto löysi voiman muuttaa kehityslinjaa? Palveluihin lisättiin resursseja, kustannukset katetaan investointeja vähentämällä. Näin typistäen sanottuna.

Erikoisesti huoletti vanhuspalveluiden tilanne. Esitetyt luvut kertoivat, että kotihoidossa asiakasmäärät laskisivat, mutta kotikäyntien määrä tuplaantuisi.  Se tarkoittaa, että kotihoidossa on erittäin paljon neljä kertaa vuorokaudessa apua tarvitsevia, joiden kotihoitaminen vie henkilöstökapasiteetin. Miten käy vähemmän apua tarvitsevien avun saannin? Samaan aikaan tukipalveluiden määrä laskee ja omaishoitajien määrä pysyy ennallaan. Yhtälöhän ei voi toimia mitenkään, kun tiedämme, miten väestön ennustepyramidi muuttuu.

 

Valtuutettu Satu Kosola ryhmäpuheenvuorossaan nosti esiin turvallisten palveluiden käsitteen. Täyttyisikö se edellisen kuvion kautta?

Suurin osa valtuutetuista ymmärsi tämän yhtälön ja äänesti kahden lähihoitajan toimen perustamisesta vanhuspalveluihin. Tästä kiitos seniorineuvoston puolesta, joka omina terveisinään lähetti huolen valtuustoon.

Puhumme paljon ihmisen hyvinvoinnista. Terveys- ja hyvinvointi kokonaisuutenaan on elämisen tuote ja tulos. Siihen vaikutetaan ulkoisten elementtien mutta myös ihmisen omaa kehitystä ja elämää tukevien toimien kautta. Ihmisen elämää tukeviin tavoitteisiin vaikuttavat nyt tehdyt linjanvedot valtuustossa.

Kiitän.

 

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

vanhustyön johtaja(emerita)

sosiaalineuvos