”Futsalissa tapahtunut hurja kehitysloikka”, kuvaa Suomen pääsarjassa ja maajoukkueessa pitkään pelannut sääksjärveläisjuurinen Juhana Jyrkiäinen

Kuva: Jouni Pihlaja
Juhana Jyrkiäisen ura futsal-maajoukkueessa käsittää 55 ottelua, joissa on syntynyt 17 maalia.
Kuva: Andre Sanana/FPF
Suomi on noussut futsalissa maanosan aivan kirkkaimman kärjen tuntumaan. Muun muassa Portugalia vastaan Suomi venyi MM-karsinnoissa tasapeliin.

Kymmenkunta suunnilleen vuonna 1990 syntynyttä pikkunaskalia tapaili pallonpotkinnan alkusaloja Sääksjärven vanhan kentän päässä olevassa jääkiekkokaukalossa jämäkän valmentajan Pauli Impolan opastamana noin neljännesvuosisata sitten. Junioriajat Sääksjärven Loiskeen ”Team – 90” pärjäsi hyvin alueen jalkapallosarjoissa ja turnauksissa, laittaen jopa Tampereen suurseuratkin ahtaalle.

Kovan palloilukipinän saaneesta sakista pisimmälle on urheilu-urallaan yltänyt Höytämöstä kotoisin oleva Juhana Jyrkiäinen, nyt 30-vuotias futsalhuippu, perheenisä ja luokanopettaja.

– Sääksjärven santakentältä ja Höytämön pihapeleistä homma tosiaan starttasi. Team – 90:ssa mukanaolleista kavereista Aholan Tommi pelaa vieläkin futsal-liigaa PP-70:ssä ja ainakin Hakalan Marko ja Järvenpään Juuso ylsivät liigatasolle futsalissa, muistelee Jyrkiäinen.

 

Jalkapallo siis vaihtui Jyrkiäisellä ja kumppaneilla sisälajiksi nimeltä futsal, missä Loiske oli pitkään ihan valtakunnallisestikin maan kärkiseuroja. Loiske on edelleen kaikkien aikojen maratontaulukossa kolmentoista pääsarjakauden ansiosta sijalla 12.

– Loiskeesta omakin futsalurani pääsarjatasolla alkoi kaudella 2008–09. Touhu oli silloin aika lailla erilaista kuin nyt. Suurin osa liigapelaajistakin harrasti jalkapalloa tasavertaisesti futsalin rinnalla ja treenejä oli kahdesti viikossa plus pelit päälle.

– Kymmenessä vuodessa futsal on mennyt lajina valtavasti eteenpäin. Nyt pääsarja on huippu-urheilua, muutamat pelaajat ovat Suomessakin aivan täysammattilaisia ja seurat toimivat vähintäänkin puoliammattimaisesti, Jyrkiäinen arvioi lajia kokemuksensa kautta.

 

Loiskeesta Jyrkiäisen tie vei Valkeakosken Mad Maxiin, sieltä Hervannan ACE:hen ja sen jälkeen kuluikin kuusi kautta Tampereen Ilveksessä. Nyt hänellä on menossa kolmas kausi Akaa Futsalin riveissä.

– Seurasiirtojen taustalta löytyy se ajatus, että olen halunnut aina olla sellaisessa joukkueessa, missä harjoitellaan laadukkaasti. Myös oma pelirooli on vaikuttanut siirroissa.

 

Suomen sinivalkoinen edutusasukin on tullut Jyrkiäiselle tutuksi, ura maajoukkueessa alkoi alkuvuonna 2013, kun nykyinen jopa legendaariseksi tiluloitu päävalmentaja, kroatialainen Mico Martic, aloitti päävalmentajana.

– Jos on futsal mennyt seuratasolla paljon eteenpäin, voi samaa sanoa jopa korkojen kera maajoukkuetoiminnasta. Suomi on Marticin aikana noussut Euroopan pohjasakasta maanosan kärkeä hätyyttäväksi joukkueeksi, kuvaa maajoukkueessa 55 ottelua ja 17 maalia tehnyt Jyrkiäinen ja luettelee väitteensä perusteeksi maita, joiden päänahan Suomi on tuoreesti nylkenyt.

– Olemme voittaneet lajin mahtimaan Espanjan, pudotimme MM-karsinnoissa Italian, Portugalin kanssa pelasimme tasan ja nyt viimeksi taistelimme Serbian kanssa aivan tasapäisesti paikasta MM-lopputurnaukseen.

 

Suomen futsal-maajoukkueen historian tähän mennessä tärkein peli käytiin keskiviikkona 10. joulukuuta, kun kaksiosaisen MM-karsintaparin Suomi vastaan Serbia toinen osaottelu käytiin Vantaalla.

– Se oli erikoinen peli, maaleja tuli kymmenen, kun yleensä näissä huippukamppailuissa maalimäärät jäävät muutamiin, kuvasi Jyrkiäinen tulokseen 5–5 päättynyttä kamppailua. Kun Serbia oli voittanut ensimmäisen pelin 1–0, jäi Suomi MM-lopputurnauksen ulkopuolelle.

– Iso pettymyshän tulos totta kai oli. Nyt kun muutamia päiviä on siitä kulunut, alkavat karsintarupeaman pluspuolet kuitenkin tulla esiin. Suomi on todellakin nostanut tasoaan ja laji on hypännyt ison loikan eteenpäin, terottaa Jyrkiäinen.

Juhana Jyrkiäinen katseli Serbia-ottelua kotisohvalta, vaikka olikin nimetty joukkueeseen.

– Kaksi päivää ennen peliä perheeseemme syntyi toinen lapsi, tyttövauva. Syy, miksi en peliin voinut mennä, oli kuitenkin koronassa. En saanut testituloksia ajoissa, joten harmillisesti ottelu jäi itseltäni väliin.

 

Kolmikymppinen Jyrkiäinen aikoo jatkaa pelaamista vielä pitkään.

– Virtaa riittää pelaamiseen, eikä isoja loukkaantumisiakaan ole kohdalleni tullut. Ainakin ensi kausi jatkuu Akaalla, sopimustani on vielä vuosi jäljellä. Sen jälkeen taas on mietinnän paikka, sanoo Kangasalla luokanopetustyötä tekevä Juhana Jyrkiäinen.

 

Lue myös:

2010-luvun alku oli lempääläistä futsaljuhlaa