Leena Nurmi ja Oona Kettunen LeKin valttikortit SM-hiihdoissa

Kuva: Oona Kettusen Instagram-sivu.
Oona Kettusen tavoite on sijoittua 20 parhaan joukkoon SM-hiihtojen kymmenellä kilometrillä.
Kuva: Jussi Nurmi
Leena Nurmi on SM-hiihtojen sprinttikisojen jokerikortti.

 

Kauden ensimmäiset SM-hiihdot käydään perjantaista sunnuntaihin Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjärvellä 12.–14. helmikuuta. Lempäälän Kisa lähettää paikalle kilpailukykyisen naisporukan, joista suurin mielenkiinto kohdistuu sairasteluista toipuneeseen sprintteri Leena Nurmeen ja hiihtotekniikkaansa huimasti parantaneeseen Oona Kettuseen. Duo Nurmi – Kettunen edustanee LeKiä myös perjantain perinteisen tyylin parisprintissä. Muut SM-viikonlopun lajit ovat 10 kilometrin vapaan tyylin kisa ja perinteisen tyylin sprintti.

Muita LeKi-väreissä hiihtäviä ovat perjantain pariviestiin ja lauantain 10 kilometrin vapaalle osallistuva Eeva Nurmi, perjantain pariviestiin osallistuva Ellanoora Haapalehto sekä 10 kilometrin vapaan hiihtävä Heta Jalonen. Sanni Alatalo ei SM-hiihtoihin osallistu, koska kipeytynyt jalkapöytä on estänyt tehotreenaamisen. Viime kauden pilanneet nivusvaivat ovat Alatalolta hellittäneet.

– Ylikunto-ongelmat ja vuosi sitten keväällä sairastettu korona on nyt toivottavasti selätetty, kuntoni on edennyt parempaan suuntaan kaiken aikaa. Kisoja en ole kierrellyt, joten SM-kisoista en odota mitään tiettyä tulosta, enemmänkin starttaan avoimin mielin. Katsotaan sitten, mitä tuleman pitää.

– Sanotaan nyt kuitenkin, että parisprintissä finaalipaikka olisi mukava tavoite, tuumaa Vuokatissa asusteleva ja sieltä käsin etänä Itä-Suomen yliopistossa ruotsin kieltä opiskeleva Leena Nurmi, sprinttimestari vuosimallia 2018.

– Toki perinteisen sprintti on lempimatkani, joten kivaa kutinaakin varmasti kisapäivänä löytyy, Nurmi jatkaa.

Tämän sesongin niukka kisakokemus ja erittäin hankala yli vuoden mittainen jakso laittaa 26-vuotiaan Nurmen mietteliääksi jaksamisensa suhteen.

– Onhan parisprintissä ja sprintissä ohjelmaa kerrakseen tällä pohjalla.

Oona Kettusen repertuaariin mahtuu myös pitkä henkilökohtainen kisa Pyhäjärvellä. Yli 800 tuntia treenaava ja väitöskirjaansa tekevä Kettunen tunnetaan muutamien vuosien takaa huipputason kestävvyysjuoksijana, eritoten estejuoksijana. Viime vuodet kuitenkin kotkalaislähtöinen Kettunen on panostanut täysillä hiihtoon.

– Perustasoni hiihdossa on edelliskausia parempi, siitä kiitos sitkeälle tekniikkatreenaukselle. Itselleni vapaan tekniikka on ollut hankalampi, nyt sitäkin on saatu paremmaksi, arvioi niin ikään Vuokatissa tutkijana työskentelevä ja asuva Kettunen.

Kettunen on kiertänyt kilpailuja Nurmea huomattavasti enemmän. Muun muassa Vantaan Suomen cupissa hän hiihti hurjassa lumisateessa sijalle 15.

– Huippusuorituksella voisin kympin vapaalta ajatella sijaa lähelle kymppikärkeä, mutta perussuorituksellakin pitäisi sijan olla kahdenkympin sakissa. Sprinttipuolen iskukyvystäni en osaa sanoa juuta tai jaata, en esimerkiksi parisprintissä ole juurikaan kisaillut.

Parisprintin finaaliin pääsee kymmenen parasta kaksikkoa, joten sinne LeKi-tiimikin tiukasti tavoittelee.

– Aika arvoitus on, miten parisprintissä pärjäämme, voidaan olla ihan koviakin, aprikoi Kettunen.

 

Juttua korjattu 9.2.: Perjantain parisprintti hiihdetään perinteisellä tyylillä, ei vapaalla

 

Lue myös:

Leena Nurmi hakee kisakuntoa