Oppilaita palkitseva energiansäästömalli Lempäälän kouluihin ja päiväkoteihin

Lempäälän kunta on mukana Hiilineutraali kunta -verkostossa. Olemme sitoutuneet HINKU-tavoitteisiin, eli 80 prosentin päästövähennykseen vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Hiilineutraali kunta 2030 on yksi Lempäälän kunnan kolmesta tämän talousarviokauden poikkihallinnollisesta teemaohjelmasta.

Lempäälän kunta on tehnyt toimenpidesuunnitelman, jossa on tavoitteena muodostaa jokaiselle palvelualueelle, prosessille ja yhtiölle omia konkreettisia ja seurattavia toimenpiteitä, joilla kukin osa-alue osallistuu HINKU-tavoitteiden saavuttamiseen.  Tavoiteohjelmaan on kirjattu myös toimet kuntien energiatehokkuussopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tavoitteet ovat vielä kaukana, ja niihin pääsemiseksi tarvitaan monia keinoja. Yksi tällainen mielekäs keino olisi ottaa käyttöön ns. 50/50-energiansäästömalli Lempäälän päiväkodeissa ja kouluissa.

Mallissa koululaisia ja päiväkotilapsia opastetaan ja kannustetaan säästämään vettä, sähköä ja lämmitysenergiaa koulu- ja päiväkotirakennuksissa yksinkertaisilla toimilla: ei tuhlata vettä, sammutetaan valot ja tietokoneet, kun niitä ei tarvita, ei pidetä ulko-ovia turhaan auki jne. Energian- ja vedenkulutusta seurataan ja mitataan, ja todennetuista säästöistä palautetaan koululle tai päiväkodille puolet. Raha käytetään päiväkotilasten ja koululaisten toiveiden mukaisesti vaikkapa leikki- ja pelivälineisiin tai luokkaretkiin.

Esimerkiksi pienessä Iin kunnassa kouluille ja päiväkodeille palautui mallin avulla vuonna 2018 yhteensä yli 10 000 euroa, joilla hankittiin esimerkiksi erilaisia harrastevälineitä, kuten säänkestävä ulkopingispöytä, jalkapallomaaleja ja frisbeegolfsetti. Lempäälän kokoisessa kunnassa säästö olisi todennäköisesti huomattavasti suurempi.

Lisätietoa, ohjeita ja tukea mallin toteuttamiseen kunta saa esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen ja Hinku-verkoston kautta.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Lempäälän kouluissa ja päiväkodeissa otetaan käyttöön 50/50-energiansäästömalli, jossa kunta palauttaa vuosittain kouluille ja päiväkodeille puolet säästyneistä kustannuksista.

Koulut ja päiväkodit käyttävät summan oppilaiden ja päiväkotilasten toiveiden mukaisesti esimerkiksi leikki- ja harrastevälineisiin tai päiväkoti- ja luokkaretkiin.

Mallin avulla kunta säästää rahaa, vähentää energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjään ja tarjoaa samalla lapsille ja nuorille arvokasta ympäristökasvatusta.

 

Tiina Wesslinin (vihr.) 27.1. Lempäälän valtuustokokouksessa jättämän aloitteen allekirjoitti 36 kunnanvaltuutettua